Skocz do zawartości

LVT Mk IV "Buffalo" 1:35

rhinoceros

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj nowy- stary (dla mnie) temat.

Jakiś czas temu udało mi się skończyć model Italeri LVT-4.

Amtraki brały udział głównie w wojnie na Pacyfiku- ja jednak postanowiłem pomalować pojazd w barwy "europejskie". Przeglądając cz. 2 "British tanks of WWII. Holland & Germany 1944/1945" z wydawnictwa Concord rzuciły mi się w oczy ciekawe fotki brytyjskich Amtraków używanych podczas forsowania Renu i walk w Holandii u schyłku wojny. Do wnętrza przedziału ładunkowego postawiłem Jeep-a SAS z zestawu Italeri.

Na zdjęciach archiwalnych zafrapowały mnie ciekawe osłony Browningów- na działko Polsten jednak się nie zdecydowałem, choć właśnie w tę broń głównie wyposażano brytyjskie Amtraki Mk IV. Osłony "półcalówek" wykonałem z blaszki aluminiowej.

Mój pojazd wykonałem w barwach C Squadron, East Riding Yeomanry, 33rd Armoured Brigade, 79th Armoured Division z marca 1945.

Obok maszyny stoi brytyjski czołgista z nieodłącznym kubkiem angielskiej herbaty (zestaw Verlinden).

Zapraszam do oglądania i komentowania.

img1861iu.jpg

img1855zl.jpg

img1854vo.jpg

img1845po.jpg

img1843v.jpg

img1842e.jpg

img1841ae.jpg

img1839aa.jpg

img1838cs.jpg

img1835m.jpg

img1832j.jpg

img1837n.jpg

Kiedy już skończyłem - firma AFV zapowiedziała swojego Amtraka...

Świetny ale Cię zmartwię gdzieś kiedyś bardzo dawno temu w jakimś Sandomierzu cz gdzieś w tych rejonach widziałem identycznego też z jeepem comando i taką figurką.

skikut 87-

Nie zmartwisz mnie-

To nie jest moja nowa produkcja...

A tak naprawdę znalazła już innego właściciela...

Ale miło pokazać to tym, którzy jeszcze nie widzieli...

Piękny temat i równie wspaniałe wykonanie!

Odwaliłeś kawał dobrej modelarskiej roboty z tym LVT i pokazałeś, że z tej starej Italerki można naprawdę wiele wykrzesać (zapewne miałeś "sto pociech" z gąsienicami ?). Najbardziej cieszy mnogość detali, i ogólna prezentacja całej scenki. Jest kameralnie, aczkolwiek jest na czym zawiesić oko przez parę dobrych chwil.

Choć jestem maniakiem działań na Pacyfiku, to uważam, że słusznie zdecydowałeś się na wykonanie pojazdu z Europy. Operacja "Plunder" jest rzadko odtwarzanym modelarsko epizodem II wojny, a szkoda, bo zarówno ona jak i będąca jej częścią operacja "Varsity" to bardzo ciekawy temat. Poprzez swój model udało Ci się w interesujący sposób nawiązać do tych wydarzeń. Mocny poklep po plecach Ci się za to stanowczo należy.

Wykonanie już chwaliłem. Jest bardzo efektowne. Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to jedynie do braku wyraźniejszego wash'a na niektórych bambetlach.

Poza tą jedną malutką kwestią, mogę śmiało powiedzieć, że Twój LVT wprawił mnie od samego rana w dobry humor, bo strasznie lubię oglądać tego typu prace

Gratuluję i pozdrawiam!

Kornik

Kornik już wszystko powiedział o scence i o LVT, a ja chciał bym się zapytać o Jeep'a. Czy dobrze się go sklejało i czy coś dodawałeś?

... o Jeep'a. Czy dobrze się go sklejało i czy coś dodawałeś?

Jeep sklejał się dobrze- To stara dobra Italerka. Wymaga szpachlówki tu i ówdzie, ale naprawdę przypomina bryłę Willysa- zrezygnowałem z silnika i dodałem parę rzeczy... Wypada wymienić zderzak na blaszkowy, wysubtelnić fotele i popracować nad szczegółami wiatrochronu (w tej odsłonie- nie ma go). Podstawowa wersja ma nieźle wyglądający brezent. Obecnie jest łatwo dostępna w sklepach wersja rozpoznawcza US Army...

Mam jeszcze kilka Italerek i plany na różne wersje Willysa. Niebawem pokażę w galerii niemłody już modelik w wersji pustynnej- sklejony ze trzy lata temu...

Model Italeri świetnie nadaje się na "niezobowiązujące" technicznie dioramy- np. jako pojazd wypełniony wojakami...

Dziękuję za komentarze...

rhinoceros Dzięki za odpowiedź.

Znowu tutaj wszedłem i utchnołem na zdjęciach bo nie mogę się napatrzeć.

Dziękuję za słowa otuchy i wskazanie szczegółów do nadrobienia ;)

Żałuję, że nie było okazji podglądać warsztatu, bo efekt jest kapitalny. A przy okazji z czego robiłes liny?

Warsztatu nie publikowałem jeszcze. Pewnie niebawem to uczynię z jakimś nowym projektem.

A co do oplotu- to standardowy produkt, który miał imitować prawdziwą linę. Oponę na boku pojadu (pozostałość po SdKfz 250) oplotłem sam wzorując się na znalezionych fotografiach.

Chciałem wykonać jeszcze odbojnice na przedniej krawędzi Amtraka, ale efekt mnie nie zadowalał i pozostawiłem- jak widać.

Z dodatkowym bagażem na różnych płaszczyznach moich modeli ciągle eksperymentuję. Nie uważam, aby był niezbędny na każdym pojeździe, ale gdy jest, zmienia "plastykę" modelu, nadaje mu trochę życia. Uważam, że to dodatkowe wyzwanie dla modelarza. Stąd wiele rzeczy próbuje wykonać sam z tego, co wg mnie najlepiej się nadaje. W tym modelu ćwiczyłem siatkę rozpiętą nad jednym ze stanowisk i "oploty" odbojnicy- coś, co trudno odnaleźć w modelach mniej "marynistycznych".

Podpatruję z zamiłowaniem ciekawe pomysły...

Ćwiczenie to podstawa!

I korzystanie z dobrych sugestii