Skocz do zawartości

1/72 PzInż 140 4TP - Modell Trans

MrDyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli kończę rozpoczęte projekty, więc czas rozgrzebać coś nowego.

Na warsztat trafi model prototypowego lekkiego czołgu 4TP firmy Modell Trans.

Model pakowany jest w niewielkie pudełeczko

DSC_8132.jpg

W środku znajdujemy kadłub i 23 części. Niestety sposób pakowania modelu w pudełeczku poskutkował w moim egzemplarzu ułamanym błotnikiem.

DSC_8133.jpg

DSC_8134.jpg

Dodatkowo producent dołącza poniższą ulotkę (bo instrukcja to nie jest)

DSC_8135.jpg

W internecie udało mi się znaleźć bodajże 9 fotografii tego czołgu. Mimo, że producent pokazuje ten pojazd w kamuflażu, to ze zdjęć wnioskuje raczej jednolity kolor khaki....

Świetnie, że powróciłeś. Projekt, obym się nie mylił, wyglada na lajtowy

Tak naprawdę powrót nastąpi w sobotę, jak wypuszczą Oliviera ze szpitala...

Projekt mam nadzieję będzie sympatycznym odreagowaniem ostatnich stresów.

Jak tam moja instrukcja do Kubusia?

pozdrawiam

Widzę że, ładny odlew.Ja ostatnio dostałem[co prawda coś innego] z resztkami silikonu i zdeka pozalewany żywicą.

Będę kibicował.

Ja kupowałem już dość dawno, bezpośrednio od Piotra. Może miałeś pecha, albo formy już są wyrobione...

Bardzo zacny projekt. Czekam na pierwsze foty warsztatowe

Jak wspominałem, jest szansa, że wreszcie w sobotę będę mógł zacząć go składać... Nasze maleństwo ma priorytet.

A ja chciałbym wreszcie zobaczyć go zrobionego w SF kamo (3.barwnym), a nie pomalowanego jak prototyp na zielono.

W oczekiwaniu na cd prac.

Jako, że mały powrócił w zdrowiu do domu, to udało się wyskrobać odrobinkę czasu na modele.

Usunięty klocek wlewowy z kadłuba (nieco szpachli będzie potrzebne) i z wieży. Ułamany w transporcie błotnik powrócił na swoje miejsce.

DSC_8231.jpg

Przy okazji zauważyłem, że w moim zestawie brakuje lampy

Skoro producent tu zagląda, to nasuwa mi się kilka pytań (zestaw nie zawiera instrukcji)... A może ktoś kto ma już ten model za sobą mi podpowie...

DSC_8134-pytania.jpg

Które koła na przód a które na tył? W oryginale się nieco różniły między sobą, natomiast w zestawie są takie same.

Co ma reprezentować płytka zaznaczona strzałką? W którym miejscu się powinna znaleźć?

Od wewnętrznej strony wózków jezdnych są jakby kołeczki. Czy są to kołki dystansowe czy też do zeszlifowania?

Ano pewnych rzeczy nie przeskoczysz.

Dalej pozostają wspomniane wcześniej pytania:

Co ma reprezentować płytka zaznaczona strzałką? W którym miejscu się powinna znaleźć?

Od wewnętrznej strony wózków jezdnych są jakby kołeczki. Czy są to kołki dystansowe czy też do zeszlifowania?

Nadal w moim zestawie brakuje lampy

DSC_8134-pytania.jpg

Tak na szybko:

Lampki nie bylo (sam nie wiem czemu)

Wiec trzeba dorobic

Kolki wchodza do dziury (jak w naturze ). Moze sie zdarzyc ze sa to otwory sladowe, wiec trzeba nawiercic.

Wieksze "dyski" pod kolkami maja przylegac do kadluba.

A co do tej dziwnej czesci to musialbym zapytac odlewnika co mu sie do matki tego modelu dokulalo

pzdr

Tak na szybko:

Lampki nie bylo (sam nie wiem czemu)

Wiec trzeba dorobic

Kolki wchodza do dziury (jak w naturze ). Moze sie zdarzyc ze sa to otwory sladowe, wiec trzeba nawiercic.

Wieksze "dyski" pod kolkami maja przylegac do kadluba.

A co do tej dziwnej czesci to musialbym zapytac odlewnika co mu sie do matki tego modelu dokulalo pzdr

Za brak lampki masz klapsa przy okazji

Akurat u mnie kołków brak... Sam ciekaw jestem co to za dziwna część...

pzdr

Czasami sie zdarza, ze odlewnik doklada jakas czesc do ktorej nie oplaca sie robic nowej formy (np 10 sztuk) a pozniej zostawia to miejsce wypelnione. A w ramach nadgorliwosci laduje przy wlasnie odlewanym modelu

Składam sobie kółeczka, rozwiercam dziurki pod koła napędowe, czyszczę elementy i zaczynam pasować to w całość i .... niestety BUBA

Górne gąsienice są za krótkie o dwa ogniwa

Powiem ci Dyziu, że bardzo się dziwię, że masz problem z tak prostym modelem.

Powiem ci, że tych modeli bardzo dużo sprzedałem i ... nikt się nie skarżył, a widziałem je gotowe w kilku wariacjach kamo i były zamawiane kolejne (do gier) przez tych samych klientów.

Tam nie ma gornych czy tez dolnych.

Dwa doklejic to problem ?

To przyjrzyj się zdjęciu powyżej... Dwa paski gąsienic dłuższe i dwa krótsze.

Powiem ci Dyziu, że bardzo się dziwię, że masz problem z tak prostym modelem.

Powiem ci, że tych modeli bardzo dużo sprzedałem i ... nikt się nie skarżył, a widziałem je gotowe w kilku wariacjach kamo i były zamawiane kolejne (do gier) przez tych samych klientów.

To, że się sprzedają to jedno. A to że są pewne niedopatrzenia w modelu to drugie.