okonek Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Już niedługo będzie okazja pozwiedzania paru okrętów. Szczegóły na http://www.baltops.mw.mil.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Wybieram się popatrzeć, bo do portu MW mam kawałeczek z buta. Połowę tych okrętów mam obcykanych, ale kilku jeszcze nie widziałem. Trochę szkoda, że większość otwierają tylko w niedzielę, bo basen przy bazie nurków i IX są dosyć daleko od siebie i przedzielone stocznią, więc sporo biegania, a jeszcze na lotnisko chciałbym skoczyć. Za to w sobotę można sobie spokojnie połazić po skwerze. No i amerykanie jak zwykle jeszcze w innym miejscu (przy nabrzeżu francuskim, tam gdzie kiedyś cumowały nasze transatlantyki), odgrodzeni wielką ścianą z kontenerów, więc będzie można cyknąć najwyżej coś z daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Kurcze zazdroszczę kolegą znad morza, chętnie bym pooglądał z bliska, zwłaszcza tego duńskiego "terminatora"fregatę HDMS Iver Huitfeldt . No niestety krótki urlop dopiero w drugiej połowie sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 W 2010 widziałem HDMS Esbern Snare. Bliźniaczy z Absalonem i podobny do Iver Huitfeldt. Rzeczywiście robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Cóż trochę żal dupę ściska, Duńczycy potrafią zbudować i utrzymać niezłe okręty(maja tradycje, w XV i XVI wieku byli potęgą na Bałtyku) Niestety tradycyjnie Polska olewa flotę morską Kraj prawie 40milionowy nie potrafi utrzymać kilku nowoczesnych jednostek, a zdaniem niektórych polityków i ekspertów nie potrzebujemy sił morskich Niestety Polak mądry po szkodzie.......to tylko moja subiektywna opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 W ostatnich "MSiO" był artykuł na temat przyszłości PMW i planu tejże, przedstawionej publicznie przez przez dowództwo MW w porozumieniu z MON-em... Skóra cierpnie, cieszmy się, że jeszcze coś u nas pływa, bo będzie gorzej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Możesię tam na geografii nie znam ale z tego co pamiętam to Dania oprócz bałyku ma dostęp do morza północnego. A to trochę większy akwen więc i okręty większe. Jeśli już PMW do czegoś porównywać to raczej do marynarki Szwecji. Uwzględniając wielkość tej bałtyckiej kałuży, nasze żywotne morskie szlaki. jak i potencjalnych przeciwników. To wydawanie pieniędzy na duże okręty jest wyrzucaniem forsy w błoto , czy raczej w morska otchłań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 No tego nie da się ukryć, nasze "mocarne" fregaty OHP są raczej trochę za duże a Bałtyk Jednakowoż, o czym w sumie nie wspomniałem wcześniej plan "restrukturyzacji" naszej MW przedstawia głównie terminy złomowania bądź sprzedaży poszczególnych jednostek do roku 2030, także w przeciągu 18 najbliższych nasza nieodżałowana MW prawdopodobnie będzie istniała już tylko na papierze (nie licząc tzw. drobnoustrojów). Są co prawda niezbyt dokładnie określone plany nabycia "okrętu obrony wybrzeża" (cokolwiek to znaczy), ale raz, bez podania choćby przybliżonych dat, dwa, nic nie wiadomo o innych zakupach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Nie przywiązywał bym zbytniej wagi do planów długoterminowych .Do 2030r to się one zmienią jeszcze kilka razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Byłem popatrzeć trochę na wejście okrętów do portu w Gdyni. Niestety nie dało się zobaczyć wszystkiego, bo wchodziły różnymi wejściami do różnych basenów. Ponieważ chciałem zobaczyć amerykański krążownik rakietowy i przy okazji włoskiego pasażera, wybrałem nabrzeże pilotowe, skąd widać wejście główne i wejście MW. Okręty i statki wpływające w głąb portu przepływają w odległości kilkunastu/kilkudziesięciu metrów od główki ostrogi pilotowej, więc wrażenia są naprawdę duże. W sumie cyknąłem ponad 300 zdjęć różnych większych i mniejszych jednostek. Trochę szkoda, że pogoda paskudna i prawie cały czas padało. Jutro planuję obcykać to, co stoi w okolicach Skweru Kościuszki w Basenie Prezydenta. "Costa Pacifica" (jednostka bliźniacza "Costa Concordia", która zatonęła w styczniu) okręt wsparcia HNLMS MERCUUR (Holandia) niszczyciel min HNLMS VLAARDINGEN (Holandia) "Stena Spirit" (na dziobie widać uszkodzenie po kolizji z suwnicą nabrzeżową kilka dni temu) niszczyciel min HNLMS ZIERIKZEE (Holandia) okręt szkolny VAN KINSBERGEN (Holandia) niszczyciel min FGS GROMITZ (Niemcy) niszczyciel min FGS BAD BEVENSEN (Niemcy) "FinnLady" krążownik rakietowy USS NORMANDY (USA) okręt baza FGS WERRA (Niemcy) niszczyciel min FGS HERTEN (Niemcy) okręt wsparcia i dowodzenia LVNS VIRSAITIS (Łotwa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Super galeria, ja mieszkam na drugim końcu naszego "grajdołka" i chyba nigdy na żywo takich okrętów nie zobaczę. A amerykanie to będą schodzić na lad? Służby porządku publicznego są w gotowości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Dzisiaj byłem obcykać okręty cumujące w Basenie Prezydenta. Szczególnie okręty duńskie robią wielkie wrażenie. Niestety nie dotarł Kruzenshtern, ale widziałem go już dwa razy i mam obcykanego. Szkoda, że pogoda znowu nie dopisała, bo w pewnym momencie sypnęło nawet gradem. Mam nadzieję, że jutro będzie lepiej, bo dużo biegania chcąc odwiedzić aż trzy miejsca (lotnisko MW, bazę nurków i port wojenny) mocno od siebie oddalone. ORP BŁYSKAWICA "Dar Pomorza" trałowce ORP GARDNO, ORP JAMNO, ORP MIELNO niszczyciel min LNS KURSIS (Litwa) i okręt patrolowy LNS ZEMAITIS (Litwa) fregata FS COMMANDANT BLAISON (Francja) i niszczyciel min ENS ADMIRAL COWAN (Estonia) okręt desantowy RFS KALININGRAD (Rosja) fregata HDMS THETIS (Dania) specjalistyczne jednostki przeciwminowe MSF – 1, MSF – 2, MSD – 5 (Dania) okręt wsparcia HDMS ABSALON (Dania) fregata HDMS IVER HUITFELDT (Dania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekw Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 JA CHCIEĆ TAM BYĆ!!!!! Nie udało się...i te świetne fotki będą musiały wystarczyć. Dzięki WIELKIE Bardzo ładnie się Duńczycy zaprezentowali, zwłaszcza przy naszej Flocie a Normandia dała się podejść? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Normandia podejść się nie dała. Od czasu jak im Al Kaida w 2000 roku rozwaliła w Jemenie USS Cole, podchodzić się nie dają. Zawsze cumują przy samym wyjściu z portu na końcu nabrzeża Francuskiego z dala od innych. Otaczają się od strony portu ścianą z kontenerów, a od strony wody specjalnymi siatkami. Czasami można zwiedzić jakiś ich mniejszy okręt, ale o tych większych i ważniejszych można zapomnieć. PS. Później wrzucę jakieś fotki z dnia dzisiejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Kilka zdjęć okrętów, które cumują przy bazie nurków. Samych okrętów nie zwiedzałem, bo zabałaganiłem dosyć długo na lotnisku, a chciałem zdążyć jeszcze do portu MW, gdzie były ciekawsze okręty do połażenia. trałowiec ORP WIGRY niszczyciele min HNLMS VLAARDINGEN i HNLMS ZIERIKZEE (Holandia) okręt szkolny VAN KINSBERGEN (Holandia) okręt wsparcia HNLMS MERCUUR (Holandia) niszczyciele min FGS GROMITZ i FGS BAD BEVENSEN (Niemcy) niszczyciel min FGS HERTEN (Niemcy) okręt baza FGS WERRA (Niemcy) PS. Suwnica nabrzeżowa identyczna z tą, jaką powalił pokazywany wcześniej prom Stena Spirit i to co z samej rzeczonej pozostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Ale jakie ładne zdjęcia rdzy od kotwic i łańcuchów kotwicznych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 I ostatnia część fotorelacji z Baltops 2012 - okręty cumujące w basenie IX (zdjęcia z lotniska wrzucę w dziale "Samoloty, śmigłowce"). Jako, że niedziela była dniem zwiedzania, na wszystkie z tych okrętów wdepnąłem. Najgorzej niestety wypadli "nasi", bo pozwolili przejść się tylko po Kościuszce z dziobu wzdłuż burty i przez hangar dla śmigłowców na rufę. O innych pokładach czy nie daj boże przejściu na Pułaskiego można było zapomnieć. "Zagraniczniacy" nie mieli problemów z pozwoleniem na latanie po wszystkich pokładach, czy nawet przejściu przez burtę na drugi okręt, jeżeli ten nie cumował bezpośrednio przy nabrzeżu. Niektórzy pozwolili nawet na wejście do sterówki i pobawienie się w kapitana lub sternika ;) Najsympatyczniej było u Norwegów (patrz ostatnie zdjęcia), a podobno to zimno nordycki naród ;) okręt wsparcia i dowodzenia LVNS VIRSAITIS i niszczyciel min LVNS TALIVALDIS (Łotwa) niszczyciel min FGS HOMBURG (Niemcy) okręt logistyczny i ratowniczy HNOMS VALKYRIEN i niszczyciel min HNOMS ALTA (Norwegia) ORP GEN. T. KOŚCIUSZKO i ORP GEN. K. PUŁASKI PS. I jako dodatek przesympatyczne norweskie "marynarki" z Valkyrien i Alta ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 ..tez byłem i widziałem Za duze odległosci do zwiedzania i za mało czasu okrety otwarte były ....14-17 Dunczycy ! a tu chowajacy sie USS NORMANDY Uploaded with ImageShack.us Jacko pozwolis ,ze sobie fotki krazka sciagne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Jasne. Jak chcesz, to mogę wrzucić na serwer wszystkie jakie mu zrobiłem w oryginalnej wielkości. Napisz PW, to dam Ci link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2012 Wspaniałe fotki. Od siebie dodam znalezione w sieci: http://odwaszegofotokorespondenta.blogspot.de/2012/06/baltops-2012-wejscie-okretow-do-gdyni.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Jacko - wyssane,dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 Patrzę na Twoje świetne zdjęcia z sentymentem.. Nie mieszkam w Gdyni już kilka lat- ale Gdynianinem nigdy nie przestanę być Kilka jednostek z tej holenderskiej "drobnicy" pamiętam jeszcze z Den Helder -byłem tam na ORP Wodnik w 1997r. Swoją drogą to amerykanie byli bardziej otwarci na zwiedzanie ich okrętów w latach 90-tych. Udało mi się wówczas wejść na pokłady m.in niszczyciela klasy "Spruance" i któregoś (nie pamiętam nazwy) z krążowników z systemem AEGIS. Można tylko pozazdrościć innym nacjom ich flot.. już niedługo jedynymi mobilnymi jednostkami w portach naszej MW będą pewnie tylko łabędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 pozdrówcie Bartka Cieślewskiego jeśli go ktoś zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 witam WOooow Piękne fotki, już wiem co zrobić z moja ticanderogą odrazu wiatr w żagle. kiedyś przy okazji baltops udało mi się zwiedzić kilka jednostek min. philipensea Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 20 Kwietnia 2013 Share Napisano 20 Kwietnia 2013 Dałbyś znak to wpadłbyś do mnie na kawkę i pogaduchy w basenie VIII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi