Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Heloł,

wymęczyłem takiego oto Omnibusa z Rodena w 1/72. Model w miarę sklejalny choć plastik mógłby być lepszej jakości.

Oszklenie wykonali jako pasek folii więc miałem niemałe problemy z przyklejeniem od środka tak aby nie wcisnąć go przy późniejszej obróbce całości.

Robiony z pudełka. Jedyna zmiana to zrobiony od podstaw stelaż bagażnika dachowego. Ten zrobiony przez producenta z blaszki to całkowita płaska porażka Mogli go spokojnie odwzorować z plastiku a na blaszkę wrzucić choćby osłonę silnika. Ale trudno.

Model w malowaniu afrykańskim. Założenie było takie, że miał być totalnie zakurzony/ubrudzony. Błoto na pustymi rzadko występuje więc padło na zakurzenie i zapiaszczenie.

W czasie prac malarskich wystąpił mały wypadek więc część dachu nad przednimi oknami ma inny odcień koloru podstawowego co niestety widać. Ale co tam - załoga wzięła tę część z innego egzemplarza

Zdjęcia niestety uwypukliły smugi pędzla na zielonym kolorze ale to 72 i w realu nie bije to po oczach.

Nie jestem z niego zadowolony bo kilka rzeczy mogłem zrobić lepiej. Jak na model za trzy dychy może być.

Możecie się już pastwić

th_10-6.jpg th_9-5.jpg th_8-9.jpg th_7-9.jpg th_6-9.jpg th_5-11.jpg th_4-11.jpg th_3-12.jpg th_2-12.jpg th_1-12.jpg

Napisano

Chcialbym, zeby moje tak wygladaly.

Malowales pedzlem tylko pasy rozumiem, reszta aero? zapiaszczenie tez aerografem?

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano

Dzięki

Pasy malowane pędzlem jak w oryginale. Reszta aero + wash, który i tak zniknął pod piachem.

Brudziłem całość pędzlem moimi ulubionymi pigmentami CMK.

Napisano

Zrobiłem taki mały apdejt. Dodałem flagę i chyba model zyskał trochę charakteru dzięki temu.

th_PICT0030-1.jpg th_PICT0033-2.jpg th_PICT0034-2.jpg th_PICT0035-1.jpg th_PICT0038-1.jpg

Napisano

Flaga super zrobiona, ale charakteru nabralo to bardziej dwuznacznego. Wczesniej to byl model konstrukcji (ktora nalezy podziwiac bo jest wytworem mysli, a nie ideologii/polityki), teraz troche sie "zideologizowal". ;)

No ale to tylko moje wrazenie.

Napisano

A tam zaraz dwuznacznego Załoga raczej wolała nie ryzykować przypadkowego ostrzału przez nadgorliwego Hansa czy innego Jurgena śmigającego nad pustynią. W końcu wozili cenne oficerskie tyłki A lotnictwo aliantów to już inna sprawa...

Napisano

Gratuluję wykonania.!

Piękna rzecz w '72

W takim powiększeniu na pierwszy rzut oka nie widać, że to taka skala.

Ja to bym jeszcze wymienił zamocowanie notka i zapuścił washem atrapę, żeby dodać jej "przestrzenności"

Kawał dobrej roboty!

Napisano

Bardzo fajny model, gratuluję Po otwarciu zdjęć, musiałem jeszcze raz przeczytać w jakiej to skali, na prawdę fajna robota.

Napisano

Dzięki za opinie

Może się skuszę na jeszcze jednego i zrobię tak, żeby było widać wnętrze.