Skocz do zawartości

Fw-19A5 Eduard skala 1|48

czsochaj

Rekomendowane odpowiedzi

Model prościutki, bez fajerwerków, zrobiony ,,prosto z pudła". Malowany Pactrami, Revellami acrylowymi. Podobało mi się kamo tego ,,latawca", więc go sobie popełniłem. Oto moje ,,wypociny".

8483b71c97cc.jpg

635c6aff59be.jpg

50123ab1a7a1.jpg

8009ca160e3f.jpg

714f1ecf4363.jpg

54faced2c7a4.jpg

288f44a8a0da.jpg

a147c7a13461.jpg

94e56896a014.jpg

Witaj! Od jakiegoś czasu nie jestem na bieżąco z Luftwaffe i przyznaję, że Foka w tym malowaniu mi umknęła. Dysponujesz może jakimś wartym pokazania zdjęciem?

Sam model prezentuje się ciekawie, ale plamka na swastyce jakoś nie harmonizuje. Jest odzwierciedleniem oryginału czy dezaprobaty dla symbolu?

Poza tym ładnie sklejony i sprawnie pomalowany (może rozmycia kolorów mogłyby być nieco mniejsze) i z takimi jak lubię śladami eksploatacji

Jest tylko jedno zdjęcie tego samolotu, ale tak słabe,że wszyscy bazują na opisach i domniemaniach. Ja po prostu wzorowałem się na tej rycinie

http://www.asisbiz.com/il2/Fw-190A/Fw-190A-JG54.5-%28B5+-%29/pages/0-Fw-190A-5.JG54-%28B7+-%29-Lang-1943-0A.html Kilka ,,nextów" dalej jest sylwetka tego samolotu, co prawda bez części ogonowej, ale jest.

Przeglądałem też jak to malowanie interpretowali inni modelarze.

Na przykład typowe malowanie z instrukcji

http://www.eduard.com/store/Eduard/Plastic-kits/Weekend-edition/Aircraft/1-48/Fw-190A-5-1-48.html

To że akurat pewni ludzi przywłaszczyli sobie ten znak runiczny ognia, to nie wpłynęło na zamalowanie swastyki. Tak bywało, więc postanowiłem że na moim będzie tak samo, bez podtekstów ideologicznych. Natomiast rozmycie kolorów, otóż spotkałem się z dwoma rodzajami kamo w JG54, o ostrych brzegach kolorów i w miarę regularnych plamach, jak i wolną rękę i nieregularnych plamach. Co było wybrać, to co mi się bardziej podobało. Ślady natomiast są przeciwieństwem mojej maniery, ja mocno czasami lubię ,,uświnić" modelik, ten jest niejako wyjątkiem. Dzięki za wpis.

Warto dodać, że model zajął w swojej klasie drugie miejsce ( drugie miejsce, mam rację ?) w Radomskim konkursie

Bardzo ładnie wykonana Foka, w bardzo ciekawym malowaniu. Kolorystyka może być kontrowersyjna, ale użyta agresywna zieleń raczej na pewno jest nieprawidłowa.

To że akurat pewni ludzi przywłaszczyli sobie ten znak runiczny ognia, to nie wpłynęło na zamalowanie swastyki. Tak bywało, więc postanowiłem że na moim będzie tak samo, bez podtekstów ideologicznych.
Muszę przyznać, że nie bardzo rozumiem sensu tej wypowiedzi, a tym bardziej nie rozumiem dlaczego na stateczniku pionowym znalazł się wielki szary kleks? Moim zdaniem takie rozwiązanie wpływa negatywnie na odbiór modelu, po prostu szpeci.

Bardzo ładnie i czysto wykonany model.Brudzenie w jakim stopniu by nie było zrobione to chyba zawsze bedzie prawidłowe.Jezeli chodzi o kamo to troche mnie razi ta zielen.Po 3 min w google znalazłem kilka wykonanych modeli ale takiej zieleni to jeszcze nie bylo:

oto przyklady:

http://www.master194.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=66357

http://www.hyperscale.com/2011/galleries/fw190a5weekend48lt_1.htm

Oczywiscie to nie czepialstwo tylko moja ciekawosc co do tych zielonych wstawek.Ogólnie model ok.Pozdrawiam.

Ta zieleń to Pactra A81, czyli coś co ma być RLM25. Doczytałem to w opisach malowań JG54. Malowanie jest na wskroś tylko prawdopodobne. Są co prawda lepiej udokumentowane malowania podobne, ale innych wersji tego samolotu tego pilota. O A5 niewiele wiadomo. Moikołaj75 pytał czy zamalowanie znaku było moją dezaprobatą dla swastyki, więc uczciwie odpowiedziałem. Nie należy doszukiwać się jakiś teorii spiskowych. Mnie tak akurat się podoba, a że bywały przypadki całkowitego usunięcia swastyk z samolotów, jeszcze podczas ,,Bitwy o Anglię" dowodzi tego że różnie z tym bywało.

Model fajnie poskładany widać spore umiejętności ogólnie model może się podobać

Krytycznie jednak podejdę do zamalowanych swastyk, nie wiem co miał na celu ten zabieg (moim zdaniem lepiej było by ich nie nakładać, niż zamalowywać)

Jako, że sam jestem na etapie "wykańczania" Fw 190A3 Tamki, nie do końca jestem przekonany do kilku detali:

1. Schodek nie powinien być w kolorze RLM 76 rozdzielony w połowie wysokości pasem czerwieni?

2. Brak czerwonej podmalówki na trymerze steru kierunku natomiast na trymerach lotek się znajduje

3. Wentylator silnika wygląda jak by minimalnie wystawał poza obrys osłony (możliwe, że to złudzenie optyczne)

4. Ta jaskrawa zieleń nie bardzo mi pasuje do Luftwaffe

Model jest w wersji Profi?

Hej, swastykowe wyjaśnienia - jakkolwiek precyzyjne w kontekście braku podkładu ideologicznego - czynią niejasnym sprawę zamalowania. Skoro na przedstawionej rycinie oraz innych pracach mamy, że była, to czemu właściwie pominięto? Pytam wyłącznie w sferze motywacyjnej, bo sam model - jak już pisałem - podoba się, a i wątpliwości co do kwalifikacji autora nie ma

Ale pomyślmy, gdyby praworządnie zachowujący się modelarz w geście protestu zbudował F-16 z prawdziwą szachownicą (a nie przewróconą) to jak byśmy odebrali taki model?

No dobra, trochę humorystycznie podejdę do tematu, zaraz podlinkuję zdjęcie które duuużo wyjaśni w kwestii kolorów zieleni, schodka i swastyki. Zdjęcie robione pewnie jakąś dobrą przedwojenną cyfrówką, tylko trochę wyblakło, natomiast sam samolot podkulił ogon i i nie zmieścił się w kadrze.

http://www.asisbiz.com/il2/Fw-190A/Fw-190A-JG54.5-%28B5+-%29/pages/1-Fw-190A-5.JG54-%28B5+-%29-Max-Stotz-1943-02.html

Na tym zdjęciu nie widać schodka i co? Tam go w ogóle nie ma. Zamalowanie swastyki, to tak jak pisałem, takie moje trochę ,,widzimisię", jeśli błędne to trudno, mam kalki i na to tło naniosę prawidłową swastykę jeśli będzie mi się chciało. A że do samego oznaczenia samolotu swastyką nic nie mam, mogą o tym świadczyć inne moje niemieckie modele. Tam są dość wyraźne, nie zamalowane swastyki. Na innej Foce A8|R2 jest na ogonie i ma się dobrze.

Mnie tak akurat się podoba, a że bywały przypadki całkowitego usunięcia swastyk z samolotów, jeszcze podczas ,,Bitwy o Anglię" dowodzi tego że różnie z tym bywało.

O Ile pamiętam to chodziło o JG 53 w czasie "Bitwy o Anglie" chodziło wtedy o jakieś rozgrywki personalne między dowództwem pułku a bezpośrednio Goeringiem, który nakazał zamalować Asa Pik. Podczas zamalowywania godła, również zamalowano swastyki.

Do zamalowywania swastyk doszło również w 1945r po operacji Bodenplate, gdy część pilotów w ramach buntu zamalowywała swastyki na swoich myśliwcach.

Mimo wszystko mówimy tu o odosobnionych przypadkach, których nie powinno się w ten sposób interpretować tym bardziej, że dysponuje się planszą barwną.

Plansza barwna jest także wizją grafika, który na podstawie opisów, zdjęć, regulaminów czy nawet ustnego przekazu maluje czy też rysuje sylwetkę samolotu w owym malowaniu. Temat gorący, że aż mnie parzy, w tym przypadku to ja zabawiłem się w grafika, zrobiłem własną wizję tego malowania, bo ze zdjęcia niewiele widać. A może Langer złapał focha na jakiegoś generała, lub bał się przymusowo wylądować na terytorium zajętym przez sowietów? Na planszach barwnych także znajduje się wiele błędów, nikt z nas nie stał przy tej maszynie z cyfrówką i nie nacpykał zdjęć w pełnym słońcu. A że wyszedł koszmarek to wszystkich serdecznie przepraszam i obiecuję więcej nikogo nie drażnić moją samowolą w malowaniu i interpretacji. No cóż, wyszedł trochę zbyt długi wątek. Mea culpa

Swastyka z pewnością była, tutaj lepsze jakościowo zdjęcie z przeciwnej strony, następny samolot za "5" to zapewne "7" (przy okazji znacznie więcej można powiedzieć o kolorystyce):

fw-190_color.jpg

Zresztą to zdjęcie rozstrzyga ostatecznie wszelkie wątpliwości co do swastyki (jeśli ktoś je miał):

fw-190_bw.jpg

Interpretacje robi się tam, gdzie jest brak materiałów. Tutaj są.

Bardzo ładnie wykonana Foka, w bardzo ciekawym malowaniu. Kolorystyka może być kontrowersyjna, ale użyta agresywna zieleń raczej na pewno jest nieprawidłowa.

To że akurat pewni ludzi przywłaszczyli sobie ten znak runiczny ognia, to nie wpłynęło na zamalowanie swastyki. Tak bywało, więc postanowiłem że na moim będzie tak samo, bez podtekstów ideologicznych.
Muszę przyznać, że nie bardzo rozumiem sensu tej wypowiedzi, a tym bardziej nie rozumiem dlaczego na stateczniku pionowym znalazł się wielki szary kleks? Moim zdaniem takie rozwiązanie wpływa negatywnie na odbiór modelu, po prostu szpeci.

Zgadzam się co do zieleni, aż razi w oczy. Co do Swastyki, to choćby na rycinie widać, że szary kolor został zamalowany kamuflażem i pozostawiono równy kwadrat na znak. Szary "kleks" na modelu jest dla mnie niezrozumiały. Poza tym widać wyraźnie, że znak JG54 jest malowany odręcznie, nie w/g szablonu. Z ryciny wynika, że zamalowano poprzedni kamuflaż i to na szybko.

Trudno coś powiedzieć Banny na temat kolorów na tym ,,kolorowym" zdjęciu z wojny. Niestety, są jakieś wielokolorowe plamy, a czy jesteś też w 100% pewny że za ,,5" stoi ,,7"? Czy to jest na pewno A5 a nie A4, lub A6? Fakt, to że zamalowałem swastykę to był mój pomysł, bo tak mi się bardziej podobało ostateczne malowanie. To była decyzja chwili, natomiast zielony, to według wszelkich opisów RLM25, a według tabelek Pactra A81. Może źle, może dobrze, tego nie da się sprawdzić na pewno. Znak JG54 na pewno był częściowo zamalowany, co wyglądało tak jakby był namalowany ręcznie. Więc zgadzam się z Tobą Hamilkar że jest on nie taki, jaki powinien być. Po prostu model ma wyglądać jakby dopiero co trafił do jednostki, to zaważyło na moim potraktowaniu tego jako odstępstwo od oryginalnych zdjęć. W pewnym sensie była to moja niejako taka mała ,,prowokacja" na konkurs. Reasumując, dobrze że wielu z Was włączyło się do dyskusji, znalazło celowo przeze mnie popełnione odstępstwa. Nie mam też zamiaru na nikogo się obrażać za wskazanie na błędy, celowe lub nieświadome. Po to są fora i po to wymieniamy się spostrzeżeniami, i po to dyskutujemy. Jako przestrogę na przyszłość zostawię ją tak jaka jest i postawię na półeczkę, niech się kurzy.

Generalnie modelarz ma prawo do swojej interpretacji, podobnie jak komentujący do wyrażenia swojej opinii, także wszystko jest w normie. Zresztą bym może nawet nie zabierał głosu, ale Foczka ogólnie wykonana estetycznie, także szkoda że pojawiły się takie psujące efekt dysonanse...

Trudno coś powiedzieć Banny na temat kolorów na tym ,,kolorowym" zdjęciu z wojny. Niestety, są jakieś wielokolorowe plamy, a czy jesteś też w 100% pewny że za ,,5" stoi ,,7"? Czy to jest na pewno A5 a nie A4, lub A6?
Hmmm, moim zdaniem z pokazanego zdjęcia można wywnioskować bardzo wiele na temat kolorystyki! Robiąc modele z II WŚ bardzo rzadko istnieje luksus posiadania kolorowej fotki, a tu miałeś dostęp nawet do kilku kolorowych ujęć i niezbyt z nich skorzystałeś. Profil barwny, nawet najlepszy, jest tylko materiałem wtórnym.

1-Fw-190A-5.JG54-(B5+-)-Stotz-1943-01.jpg

Co do "7"ki to jestem akurat pewien. Porównaj sobie ustawienie samolotów i sytuację ze zdjęcia które sam pokazałeś, a poza tym układ plam na zdjęciu czarno-białym (gdzie widać 7) jest IDENTYCZNY z fragmentem Foki widocznym na kolorowym zdjęciu. Zresztą na asbiz masz kilka innych fotek z tej samej sesji, gdzie widać "7" ke w pełnej krasie, np:

1-Fw-190A-5.JG54-(B7+-)-Emil-Lang-1943-02.jpg

Wersja jest A-5. A-4 odpada, bo FW na zdjęciu ma dłuższy nos. Z kolei A-6 (i kolejne) miał antenę kierunkową pod kadłubem, której nie widać na zdjęciach.

Panowie prawda taka ze wszystkie samoloty w malowaniach innych jak RLM71/RLM02 lub RLM 74/RLM 75 były problemem.Ja obecnie siedze nad BF109f2 Zvezdy w malowaniu JG54 H. Trautlofta i miesiac dochodziłem jakie kolory maja byc.Na szczescie mam wersje E3 Tamijki (JG 26 A.Galland) i tu nie bedzie problemu z kamo RLM71, RLM02.Natomiast Wnetrze sugerowane jako RLM02 budzi duze kontrowersje wiec zrobiłem RLM66.Tak jak w przypadku tej 190 tki mozna kilka stron pisac na temat malowania a jak by tego nie zrobic to dla jednego bedzie poprawnie a dla drugiego nie.

Co do swastyk to były zamalowywane a potem ponownie malowane i mysle ze model z szarym kwadratem zamiast swastyki tez bedzie poprawny.

Napisano (edytowane)

Fakt model wzbudził niemałe kontrowersje, szczególnie malowanie. Moim zdaniem każda z odpowiedzi, podpowiedzi każdego wypowiadającego się jest w dużej mierze trafna. Może nie do końca wyjaśnia jakąś zagadkę, ale też nie można powiedzieć że tak nie było. Miło mi niezmiernie, że wyraziliście swoje opinie i spostrzeżenia. Prawda jest taka, że ten model to taki mój mały ,,happenning".(Nie wiem czy poprawnie to napisałem). Model ma już w miarę poprawny ,,makijaż", przemalowanie nie było trudne. Pozwólcie, że nie będę wyjaśniał zawiłości celowo zrobionych przeze mnie odstępstw od tego co jest widoczne na zdjęciach. Ot taka mała próbka udowodnienia coś, komuś.

Edytowane przez Gość