Skocz do zawartości

Piknik Lotnicz w 23BLT Mińsk Mazowiecki

Robert Ostrowski

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro zrobiłeś niemal identyczne zdjęcia jak ja to trzeba było pojechać tak samo!

Na przyszłość:

Jadąc z Warszawy za Dębe Wielkie na rondzie skręcacie w lewo i jedziecie do Rudy.

Następnie Bykowizna, Gamratka i przecinacie "50" - jedziecie ul Sosnkowskiego aż się skończy. Następnie w lewo, przez tory i w pierwszą w prawo - Szpitalna. Szpitalną do końca asfaltu i w lewo następnie w prawo i.... poszli na Mrozy. Ale po ok 3 kilometrach odbijacie w lewo na Tyborów i po ok 1,5km na Janów. Tu jeszcze można zakombinować raz w prawo i w lewo i wyskakujecie na wprost lotniska.

O rany, normalnie czytając się pogubiłem. Takie objazdy trzeba znać, a ja pojechałem naiwnie myśląc, że nie będzie takich korków. Nawet nie sprawdzałem objazdów.

Tak poważnie to najgorsze było to zimno...

Nówka farba, z Bydgoszczy wrócił przedwczoraj. ;)

To chociaż wash trzeba było dać! Bo taki nienaturalny... Ale opony to miał chyba stare, na niektórych zdjęciach widzę kord i jakieś dziury.

A ten MiG 21 na wystawie statycznej to jest aktualnie latający egzemplarz?

W temacie nazwiska: 15 - Krasnodębski; 56 - Pisarek; 111 - Ferić

W temacie przemilczeć: - nie tyle przemilczeć, ile nie zapeszać ...

Nie jestem jak Prezes. że "wiem, ale nie powiem", ale powiem, że są plany są ... a co z nich wyjdzie, to się zobaczy ...

Maciek ... proszę ... MiG-21 aktualnie latający?

Byłem, widziałem, wróciłem. Ja zadowolony, dzieciaki zadowolone, ekstra dzień, ekstra impreza. Żaden tam airshow, po prostu piknik lotniczy - święto bazy. Ari zarzuca, że brak tego i tamtego a dla mnie było idealnie, w sam raz. Najpierw pokazy - 56 wita rykiem dopalaczy, dzieciaki wrzeszczą, że ekstra bo głośno, potem Iskry i Su (z odpalanymi pułapkami termicznymi), w międzyczasie Extra pomieliła powietrza. Niby fajnie, ale na tle MiGa wymięka.

Potem był czas na spokojne obejście statyki, powsiadanie do środka śmigłowców (dzieciaki to lubią ), zjedzenie czegoś ciepłego i skorzystania z dmuchanych i toczonych zabawek przez miluśińskich.

Na koniec znowu pokaz - Iskry, Su, Extra i 29, tym razem wysoko ale i krócej chyba niż za pierwszym razem ale również dynamicznie.

Wszędzie czuło się, że jest to święto jednostki a nie jakiś "wielki" show. Piloci chętnie rozmawiali, tłumaczyli wyjaśniali. Naprawdę, wojsko wyszło do ludzi. Powtarzam po kolegach wcześniej, ale też odniosłem takie wrażenie.

Wystawa statyczna bez ŻADNYCH barierek -mozna podejść, pomacać, przytulić się do ulubionej, ukochanej maszyny - oby tak zawsze było.

Jedyne co przeszkadzało to wiatr, bardzo silny, ale patrząc na wcześniejsze prognozy i tak grzechem byłoby narzekać.

(Tak wiało, że AN-2 wykonujący loty widokowe, odrywał się od pasa po ok 30 metrach rozbiegu )

Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z kilkuset które zrobiłem, sam nie wiem które powybierać i zostawić sobie.

Brawa dla organizatorów, spisali się na medal

P.S. Nowe malowania MiG-ów to naprawde, fajna i przemyślana sprawa.

201206020156900.jpg

201206020256900.jpg

20120602043713900.jpg

2012060206111900.jpg

2012060205111900.jpg

2012060203spfyo900.jpg

Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z kilkuset które zrobiłem, sam nie wiem które powybierać i zostawić sobie.

Zacząłem zbierać wszystkie foty z okolicznościowymi MiGami. Zamierzam jednego z nich zrobić, jeszcze nie wiem którego. Moje zdjęcia latających maszyn są żałosne, nic nie widać.

Woit.

Ari niczego nie zarzuca. Ari napisał co o tym myśli i jak to odbiera.

Zarzucać to Ari by mógł wówczas gdyby organizatorzy naobiecywali że pokażą to czy tamto, skasowali po 20PLN za wejście i się nie wywiązali z deklaracji.

Impreza fajna, ale mam lekki niedosyt. Może przez to że za daleko w pamięć sięgnąłem. Do czasów gdy w Dęblinie MiGi 21 kotłowały się z 23.

Szkoda że się inie dogadali i nie wysłali wczoraj do Powidza "29" żeby w zamian dziś przyleciał Herkules.

Tu 154 wystawiony do przetargu stał na zachodniej stojance... ale przyholować na statyczną chyba można było...

Niemczycki i spółka na Góraszce bilety kasowali, a MiG29 był główną atrakcją więc w zamian mogliby również uświetnić obecnością ... Lima, Mesera

A Orliki?

A F-16? Tak wiem... poleciały na Red Flag ale chyba nie wszystkie? No chyba że cały zapas paliwa poleciał razem z nimi.

A Caski?

Tu-154 nie jest wystawiony na sprzedaż i nie będzie, przynajmniej oficjalnie, póki nie zakończy się śledztwo. Dlatego nikogo nie dopuszczano do niego. Lim latał wczoraj u południowych sąsiadów. Co te F-16 miałyby robić? Na statyce miały być, może pogoda nie pozwoliła dolecieć. Nie ma co porównywać Air Show (ze wspomnień), do pikniku lotniczego ;)

Miałem sobie kiedyś zafundowac fulcruma w malowaniu z Malborka bo nudą wiało z Mińska ,a tu taki numer ( a nawet trzy )...teraz chłopaki z 41 eskadry będą sie ze dwa lata otrzasac z tych malowan...teraz jedyne wyjscie kupic dwa modele

Co f16 miało by tam robić? Cieszyć ludzi.

W końcu po to je kupili... czyż nie?

Luz, myślałem że zaraz wypłynie jakaś propozycja solo F-16 ;)

...teraz chłopaki z 41 eskadry będą sie ze dwa lata otrzasac z tych malowan...

Hmmm...

Woit.

Ari niczego nie zarzuca. Ari napisał co o tym myśli i jak to odbiera. (...)

Ari. Woit rozumie Tylko uważa, iż z małego, ale świetnego pikniku, nie warto robić wielkiego airshow. Można się ze mną nie zgadzać i w pełni to zrozumiem

Tak sobie jednak myślałem jakby to można było urozmaicić taki piknik i jednocześnie nie zatracić jego lokalnego kolorytu. Coś mi świta w głowie, iż 1 elt ma bliskie kontakty z podobna jednostka z Francji, EC1/2 "Cigognes" i może by tak ściągnąć tu Francuzów za rok. MiG-29 i Mirage we wspólnym przelocie to byłoby coś.

Miałem sobie kiedyś zafundowac fulcruma w malowaniu z Malborka bo nudą wiało z Mińska ,a tu taki numer ( a nawet trzy )...teraz chłopaki z 41 eskadry będą sie ze dwa lata otrzasac z tych malowan...teraz jedyne wyjscie kupic dwa modele

Poczekaj, takich malunków ma być więcej Producenci kalek już pewnie zacierają ręce

Dajcie proszę więcej fotek

Tu jest kilka: http://lotnictwo.net/galeria.php

Dziękuję adminowi za wybór mojej fotki do 1:1.

może by tak ściągnąć tu Francuzów za rok. MiG-29 i Mirage we wspólnym przelocie to byłoby coś.
Spokojnie, to pierwsza impreza z lataniem bodajże od 2 lat i w dodatku z największą ilością latania od "X" lat, więc kto był nie powinien narzekać...

Miejmy nadzieję, że w tak obfita lotna forma pikniku przejdzie na pozostałe lata.

Właśnie ze względu na lokalny charakter pikniku zostawiłbym go pod znakiem biało-czerwonej, a Mirage niech przylatują na "erszoły".

A co do Francuzów - w 2004 na pikniku gościły Mirage F-1CT z jednostki "Normande-Niemen", jeden nawet w okolicznościowym czerwonym wdzianku (o ile pamiętam wracały wtedy z Rosji, czy jakoś tak...) ot taka ciekawostka, ale i tak wszyscy sikali na widok Fulcrumów

Poczekaj, takich malunków ma być więcej Producenci kalek już pewnie zacierają ręce
Rozumiem, że masz na myśli producentów zagranicznych?

Rozumiem, że masz na myśli producentów zagranicznych?

Niekoniecznie Grzegorzu, niekoniecznie.

Jako żem zakuty w stal pancerniak, to niebawem ruszam ze sklejaniem Miga-29 z Academy w 1\48. Ale perspektywa powstania tych kalek zachęca do wykonania właśnie tej wersji. Niebawem będzie na Forum, sporo "łakarondów" tego samolotu. Byłem i widziałem leżących, stojących , wiszących, lewitujących ludzików z olbrzymimi teleobiektywami robiącymi fotki detali. Brawo ciesze się. Będzie super materiał zdjęciowy.

• 2 months later...