Skocz do zawartości

Hummel i przyjaciele - Dragon 1:35

Stojkovic

Rekomendowane odpowiedzi

Więc spróbuj zmatowić mundur bo trochę zabawkowo to wygląda.Poza tym musisz zaznaczyć wyraźniej brwi i rzęsy tego faceta,szczególnie oczy dziwnie wyglądają.No i trochę więcej życia na tej twarzy,mocniejsze cienie pod kością policzkową,pod brodą (szyja) itd-nie bój się większych kontrastów,szczególnie że skala niezbyt duża.Rękawice również-brak cieni w zagłębieniach.

• 2 weeks later...

Dioramka powoli nabiera konkretów...

Wszystko narazie ustawione na sucho, dla zobrazowania ułożenia poszczególnych elementów.

Rewelacji może nie ma, ale niezły fun mam przy zabawie z tą podstawką.

Wnętrze pojazdu zostanie wzbogacone o żywiczną skrzynkę. Pojazd dostani oprzyrządowanie do czyszczenia lufy, wiaderko i maty wiklinowe z pociskami ułożone w i obok samego Hummela. Oczywiście nie wszystko jeszcze gotowe, ale koncepcja już jest.

DSC01584.jpg

DSC01585.jpg

DSC01586.jpg

DSC01587.jpg

DSC01588.jpg

DSC01589.jpg

DSC01590.jpg

DSC01591.jpg

Pomyślałem sobie, że fajnym uzupełnieniem scenki z ładowaniem pocisków do Hummela, byłoby umieszczenie Kattenkrada obok.

Ma ktoś może do odsprzedania takie ustrojstwo w 1:35?

Dzięki za podpowiedź,

Pojazd chętnie wgłębie, tylko nie mam pomysłu jak zabardzo. Wygniotę ślady pod gąsienicami i ew. ślady po przejeździe na trawie.

Zapomniałem dopisać, że na trawie umieszczę jeszcze drzewo z jesiennymi liśćmi. Zamierzam trochę ich na tej rawie porozrzucać dodatkowo, a w beczce ze still water zrobić wodę z pływającymi liśćmi na jej powierzchni.

Taki przynajmniej jest plan.

Kolejna porcja fotek, tym razem przy świetle dziennym korzystając z dobrej pogody...

Całość na chwilę obecną:

DSC01592.jpg

DSC01593.jpg

DSC01595.jpg

Skupiłem się nad dodatkami.

Efekty poniżej:

1. Wiadro

DSC01594.jpg

2. Wiklinowe maty i wiklinowe pojemniki ochronne na pociski. W trakcie robienia zdjęć jeden z pojemników wyleciał mi z balkonu w trawę... nie znalazłem go, więc pozostanie na pastwę zimy :(

DSC01597.jpg

DSC01598.jpg

Mata umieszczona będzie w ten sposób w Hummelu, na niej położone pociski, nie wiem, czemu wyszedł na foto gloss od lampy, bo prawdziwy wygląd maty pokazują fotki powyżej...

DSC01599.jpg

Druga mata obok Hummela wbita w ziemię z pociskami gotowymi do podania załogantowi w pojeździe. Oczywiście mata będzie wciśnięta w trawę, teraz włożona na sucho.

3. Kanister

DSC01602.jpg

DSC01603.jpg

DSC01601.jpg

Pozdrawiam

Planowałem postawić obok Kattenkrada, ale najtańsze na alledrogo oscylują w kwocie ok. 100 zł...

Druga opcja to BMW R75 z koszem, choć ciężko mi sobie wyobrazić wiezienie pocisków w koszu motocykla...

Przepraszam, ale wrzucam tylko ze względu na dokumentację warsztatu...

Porażka... powiększenie obnaża wszystkie niedoskonałości. Gorzej to wygląda niż w skali 1:144.

No ale jak pokazywać wszystko to wszystko... wstyd :(

Guziki i pasek do zrobienia.

DSC01604.jpg

DSC01605.jpg

DSC01606.jpg

DSC01607.jpg

Pociski też już gotowe na matę.

DSC01608.jpg

Nie linczujcie!

Jeśli figurki Ci się nie podobają, to po prostu zacznij z nimi od nowa. Nie da się ukryć, że szału nie ma, ale w takim razie szkoda je tak zostawiać. Nauka malowania figurek wymaga zawsze trochę czasu, szkoda się uczyć ciągle na nowym modelu bo wyprodukujesz sporo dioramek z kiepskimi figsami. Proponuję je umyć i malować od nowa. Plamki na mundurach malowałbym stawiając drobne plamki koło siebie pędzlem farbą nieprzesadnie rozwodnioną (tak żeby faktycznie kryła).

Wiem, że dla was wygląda to karykaturowo i uwierzcie mi, wolałbym pokazać coś co wprawiłoby was w zachwyt, ale niestety figurkowo nie jestem w stanie od razu przeskoczyć lub dorównać chociaż do tych, którzy zajmują się nimi od 10 - 15 lat.

Staram się pokazywać wszystko, mimo żenującego poziomu bo uważam, że forum jest od tego by zbierać opinie szczere nie tylko klepiące po plecach. Obiecuje, że kolejny zestaw figurek będzie zdecydowanie lepszy.

Szczególnie wdzięczny jestem za nawet lakoniczne opinie i uwagi tobie Kamilu.

Cieszę się, że zaznaczasz swoją obecność w moim wątku i komentujesz moje początki figurkowego modelarstwa.

Jutro będzie kolejny update.

Pozdrawiam i dziękuję za komentarze.

• 1 month later...

Podstawka 98% komplatna.

Brakuje jeszcze jednej figurki której dorobię słuchawki radiooperatora. Wrzucę też trochę bambetli do kettena.

Reszta pozostaje bez zmian.

DSC01723_zps5fdd1eee.jpg

DSC01724_zps58a7d906.jpg

DSC01725_zps37b51943.jpg

DSC01726_zpsf2ee5b03.jpg

DSC01727_zpsd8a28e27.jpg

DSC01728_zpse15ad04d.jpg

DSC01730_zps1173cf70.jpg

DSC01731_zpsf593e987.jpg

DSC01732_zps76fbc473.jpg

DSC01733_zpsdeaeee20.jpg

DSC01735_zpsc11ea92a.jpg

DSC01736_zpsb90b38e1.jpg

DSC01737_zps94c8d94a.jpg

To mata polaka, więc bardzo ciężko o jakiekolwiek próby ingerencji w podłoże. Mogę pigmentami przybrudzić ślady za gąsienicami...

Koledzy, jest jeden poważny mankament tych zdjęć.

Lampa błyskowa strasznie wypacza prawdziwy wygląd kolorów ich nasycenia i ogólnego wyglądu scenki. Przy świetle słonecznym całość prezentuje się o niebo lepiej, a rdza na gąskach nie jest tak jaskrawa...

Póki co czekam na jutrzejszy dzień może będzie więcej słońca, choć w zimie to nigdy nie wiadomo...

• 2 weeks later...

Kolejny projekt będzie dużo bardziej dopracowany.

Obecnie kanistry czekają na pomalowanie i wrzucenie na pakę przyczepki.

Potem już tylko galeria.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...