laskonogi Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 aaaa wiedziałem już zamówiłem pewnie znowu będę czekał 2 tygodnie, Balrog w podanym przez ciebie poście a może gdzieś indziej doradzasz aby obniżyć wysokość stopnia / czy czegos tam na ktorej stoi kolumna komputera do napraowadzania torped czy ty może dysponujesz wymiarami mostka ? dzieki Czesio dzięki trafiłem już tam to faktycznie chyba jedyna w necie strona, łatwo znajdowlna, na której jest trochę planów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Teoretyzowanie nie idzie zawsze z praktyką . Jak z praktykowaniem (czytaj z lepieniem ?) Takim modelarstwem praktycznym , nie teoretycznym i tasowaniem się nad czymś , czego i tak nie masz w pudełku , coś się dzieje ? Jakiś skreczyk , coś dorobisz własnymi łapami, wedle tych zdjęć, co ich dużo jest już w tymże wątku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 tak dlatego do praktyki przygotowuje sie starannie a na poważnie to zabrałem się na razie za mostek, wycięcie oględziny i określenie co należy wyciąć zeszlifować, sprawdzanie jak to pasuje. A wiec prace powoli startuja wraz z wycinaniem kolejnych elementów. Choć zaznaczam iż nie należy się spodziewać oszałamiających sukcesów w krótkim czasie ja raczej jestem długodystansowcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 ale choć z jednym zdjęciem możesz nas zaszczycić Co do mostka to fakt stopień jest za wysoko Lepszego podpowiadającego nie znajdziesz. Masz przekichane Ale warto słuchać. BALROG zapomniał napisać,że wybrałeś zła skale Nie zapomniałem, tylko nie chce jak papuga trzaskać dziobem Ja osobiście bym się nie podjął tego modelu w skali 1:72 bo jest spaprany na wielu frontach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 zdjęcia zdjęcia dobrze dam dziś jakieś z planem zmian na mostku, jutro wyjeżdżam i przez tydzień będę bez dostępu do warsztatu Co do mostka to fakt stopień jest za wysoko to wiem ale o ile i czy może znasz realną wartość wysokości ? absolutnie sie zgadzam ze revell jest trochę zwalony, choć po wstępnym zapoznaniu się z nr 35 stwierdzam ze w wielu miejscach była pewna dowolność w osprzęcie i różne dane można spotkać nie mówiąc o materiale zdjęciowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 w twojej skali 3mm wyżej od pokładu pomostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza_GD Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Dopatrzyłem się "tańszej" wersji griffona http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=GRM-N72002 , względem tej najbardziej wypasionej nie ma tu toczonych torped i ażurowej kratownicy z desek na pokładzie. Jak będę atakować ten temat to taki zestawik nabędę a dechy w pokładzie sam wytnę, jak skończę nieśmiertelnego u-boota, gdzie model od wiercenia i szlifowania stracił połowę swojej wagi, to będę chyba już wystarczająco zahartowany do takich projektów Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 (edytowane) no bardzo ładny zestaw nie powiem gdybym trafił wcześniej to może..., ale to i tak 100 więcej niż eduard choć lufy dokupię pewnie oddzielnie . Natomiast ciekawe iż wyczytałem ze: 4 lufowe działko ze względu na wagę nie było standardowe, i ta wersja była stosowana na morzu śródziemnym - standard układ: to bofors 40 mm (jakoby czasem byle polskie) bądź flak 38 mm na rufie, sprzężone podwójne 20 mm na śródokręciu i 20 mm pojedyncze na dziobie (podobno można je było schować pod pokład ? a oto i pierwsze zdjęcia, czyli "zestaw mostek" z kolumny komputera namiarowego dla torped użyje chyba tylko lornetki reszta będzie od podstaw zbliżenie na konsole - na czerwono - do wycięcia, na zielono do przebudowy ściany boczne zewnętrzne to jeszcze jakiś delatal mają ale od wewnątrz no cóż z pomocą idzie Eduard blachy na razie nie wyjmuje tyle tam delikatności ze zaraz by mi sie cos uszkodziło element który robi ten statek tak niepowtarzalnym czyli pancerna Kaletta (chyba tak sie pisze) no to na tyle, wstrzymuje relacje na 10 dni choć będę tu zaglądał z pomocą mego BB:) pzdr Edytowane 7 Czerwca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 standart to flak M42 37mm Boforsa 40mm stosowano na typie S-38 i S-38B co do Flakvierlinga to załogi często same go montowały I była to wersja lądowa lżejsza od morskiej Przedniego flaka owszem można było schować pod pokładem, wtedy na wierzch nakładano ta pokrywę co leży między flakiem a mostkiem. W S-100 nie trzeba było ściągać armaty z łoża jak ze wcześniejszych typów gdyż pokrywa posiadała tubę w którą wchodziła lufa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 o i to sie nazywa uporządkowanie mej połowicznej wiedzy dziekuje ! za wymiar także ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Ode mnie rada, cobyś nie zdejmował tych gąbek, bo nawet nie zauważysz jak tych anten nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 i dobrze bo sa denne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Anteny pod gilotynę samo wyjdzie jak będziesz pasował blaszki. Gąbki przydadzą się na później jak wszystko wkleisz z blaszek klamki, schodki itp zabezpieczysz boki w przechowywaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2012 Pisze jadac wlasnie obejrzec torpedownie ;) gabek nie zdejmujen ale antenki wymienie raczej na pewno. Natomiast male pytanie czy przy naszych torpedowniach (wiem ze sluzyly do testowania) mogly w jakims celu cumowac s-100? Niby nie ale moze jednak. Wyobraznia podsowa makietke ale to jednak musi byc makietka realna ?;) pisze z tel dlatego bez polskich znakow przepraszam pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 Tu możesz zobaczyć moje wypociny co do dioramy z Schnnelem, jak na razie projekt jeszcze nie skończony, brakuje wody ale do wakacji powinna być zrobiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2012 Woda to filozoficzny problem ;) wiele widzialem nigdy nie robilem i choc czytam ze z valejo to żaden problem - niewierze Mozna powiedziec ze dla mnie w tym projekcie wszystko jest nowe, rodzaj modelu, woda, sceneria, literatura, malowanie Patrzac na twojego doszedl mi jeszcze aspekt zniszczen eksploatacyjnych - twoj mocno podniszczony przez rdze ;) no nic, po kolei na razie mysle na sucho gotujac paluszki do walki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 Tu możesz zobaczyć moje wypociny co do dioramy z Schnnelem, jak na razie projekt jeszcze nie skończony, brakuje wody ale do wakacji powinna być zrobiona Ale z rdzewieniem na schnellu to przesadziłeś Wiesz że kadłuby były drewniane ?? jedyny metalowy element to pasy wewnątrz kadłuba spinające wręgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2012 Poklad to drzewo przykryte plutnem z farba na bazie gumy a w takim razie burty? - wyczytalem ze byly drewniane ale fakture uzyskiwano poprzez malowanie? Czy tez cos nakladali ? - u Czesia czesc to zacieki, ale i tak kwestia eksploatacyjnych zurzyc jest ciekawym tematem szczegolnie u slynacyzh z porzadku niemcow ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Schnellboot jako jednostka wypadająca tylko na okresowe akcje ( wykryty konwój / misje specjalne / czasem patrole ) większość czasu spędzały w porcie!! Gdzie załogi je czyściły i pucowały ponadto ze względu na drewniany kadłub były często wyciągane z wody, szpachlowane i malowane Kadłub drewniany charakteryzuje się tym że nie można go przemoczyć ani wysuszyć bo w obu przypadkach jest to szkodliwe dla drewna laskonogi kadłuby miały drewniane wręgi i poszycie drewniane były szlifowane i szpachlowane a w następnej kolejności malowane Dlatego śmieszy mnie jak widzę zardzewiałego szchnellboota lub raumboota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2012 (edytowane) Dobra kadlub rozumiem czyli jeśli w ogole mowimy o sladach eksploatacji to jakies ciemniejsze smogi przy odplywach czy knagach, Pare pytan i przemyslen 1 Balrog - poczworne dzialko na rofie w Okretach wojennych nr 35 na s.47 pisza iz byl to ewenement a przynajmniej nie etat - z jakiego zrodla masz swoje info dzięki, pelne zaufanie pytanie podyktowane zboczeniem zawodowym - dzięki, soorrry;) 2 czy ktos wie o jakichs wspomnieniach zaloganta ebootow ? Edytowane 11 Czerwca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2012 Przepraszam dodalo mi się bez sensu proszę admina o usuniecie tego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 (edytowane) Pare pytan i przemyslen 1 Balrog - poczworne dzialko na rofie w Okretach wojennych nr 35 na s.47 pisza iz byl to ewenement a przynajmniej nie etat - z jakiego zrodla masz swoje info dzięki, pelne zaufanie pytanie podyktowane zboczeniem zawodowym - dzięki, soorrry;) bo te armaty ciężko było zdobyć przemysł wojenny wpierw zaopatrywał pancerniki i inne jednostki A jak ktoś na.....ał to miał jak to w wojsku bywa Edytowane 12 Czerwca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Jaką masz koncepcje na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Hm.. Co do drewnianego kadłuba dowiedziałem się dopiero teraz Ale jak już pisałem w moim wątku merytorycznie ciężko Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Czesio Ja zanim wezmę sie za model staram sie czegoś o nim dowiedzieć Barką zainteresowałem sie dwa lata temu Ale dopiero niedawno uznałem że mam dość materiałów by zacząć budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi