Skocz do zawartości

Ba-64(r) MiniArt 1/35

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 86
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kurcze jednak po głębszej analizie chyba będzie ruski zielony.

Musiałbym ściągać ogniwa od Pz II i BT-7 z błotników no i zabrać się za wnętrze wieży które miałem zamiar przykryć siatką a w LWP takich nie było. Kolejna kwestia to stan pojazdu, po wojnie powinien być jakby bardziej zadbany a u mnie model ma już wiele uszkodzeń jak brak koła zapasowego czy też narzędzi po brak szperacza no i chciałbym go bardziej styrać.

A ten jak zawsze - kiszony model...mam nadzieję że, go nie porzucisz.

Marynowany.

Potrzeba mi jakiegoś karabinu bo zestawowy się połamał.

dsc00724f.jpg

Witam!!

Model po maziany, dostał biedronkę i czeka na kalkomanie... niemieckie

dsc00734h.jpg

dsc00735n.jpg

dsc00731n.jpg

Jak robiłem biedronkę? Nie ma tutaj żadnej magi wystarczy:

-benzyna ekstrakcyjna,

-płaski pędzel,

-mały okrągły pędzle,

-farby olejne (w moim przypadku brąz oraz żółć),

-jakaś ściereczka,

-pojemniczek (ewentualnie korki po napojach),

Do wyżej wymienionych pojemniczków daje sobie małe kropki farb olejnych prosto z tubki, dwa kolory. Do kolejnego pojemnika wlewam benzynę ekstrakcyjną.

Rozpoczynam od naniesienia kropek z farb olejnych na matowy model, w miejscach gdzie słońce pada mniej daje brąz a na górnych powierzchniach żółć.

Warto tutaj nadmienić, że matowa powierzchnie sprawdza się lepiej w przypadku robienia filtrów oraz biedronki a błysk jest wskazany przy zaciekach i reszcie. Wiele ludzi myli biedronkę z robieniem zacieków ale dla mnie to inne techniki.

dsc00732zy.jpg

Następnie biorę sobie płaski pędzel, maczam go w benzynie ekstrakcyjnej po czym wycieram w szmatkę. Otrzymuję coś w rodzaju suchego pędzla i ruchami pionowymi, od góry do dołu wcieram farby olejne.

dsc00733x.jpg

Teraz kolejny matt oraz filtry.

Tylko nie używaj benzyny ekstrakcyjnej na sido, dosłownie rozpływa powłokę. Na Pactrach, benzyny ekstrakcyjnej używam bez żadnych lakierów, ewentualnie lakieruję też Pactrą i jest super.

Tak kolor to Vallejo 70924 ale ostatni raz używam tych farb, nie da się nimi malować... nie mogłem nawet cieniowania zrobić bo pluły jak cholera.

A wczoraj wieczorem chciałem napisac ,że bys go nie peklował i nie zdążyłem

W tym kolorku mu najładniej

Faktycznie ładniej się będzie komponował z matą.

Ale go nie peklowałem tylko przemalowałem.

Konrad ja do Valeyo zamiast wody zaczełem za rada KFS lac sidolux i nie ma z tym już problemów ,maluję sie naprawde dobrze

Robert a w jakich proporcjach lejesz valejo i sidolux?

Na oko i robie próbe jak maluje ale konsystencja mleka nadal obowiązuje ,i ten patent sie sprawdza ! litr sidiluxu kosztuje 10zł i starczy na wieki do rozcienczania Vallejo i maziania pod łosza:)

Też tak myślałem póki sido nie pękał pod płynami na kalki i robiły się inne cuda. Kupiłem Pactre błysk i po problemie.

Ee Konrad przesadzasz ,od płynów Microscale nic mi nigdy nie pękło

Nie mówiłem, że od Microscale.

Wash + obicia.

dsc00749r.jpg

Na oko i robie próbe jak maluje ale konsystencja mleka nadal obowiązuje ,i ten patent sie sprawdza ! litr sidiluxu kosztuje 10zł i starczy na wieki do rozcienczania Vallejo i maziania pod łosza:)

Też tak myślałem póki sido nie pękał pod płynami na kalki i robiły się inne cuda. Kupiłem Pactre błysk i po problemie.

Może sido było przeterminowane.

Nie bardzo wiem jaki efekt chciałeś osiągnąć ale prawa burta wygląda znacznie lepiej niż lewa.Krawędzie zupełnie niewytarte lub zmyte całkowicie z tym że plaskie powierzchnie wyglądają jakby specjalnie wytarto je szmatką.Kamuflaż Sowieci nanosili albo zmywalną farbą bądź wapnem które nanoszono "miotłamni" co może dawało ciekawe rezultaty przy długim eksploatowniu pojazdu.Prawa strona to odzwierciedla transparentna biala z zaciekami lewa zupelnie z innej bajki,wiem że metoda na lakier jest prosta i daje spektakularne efekty ale rzadko oddaje rzeczywiste kamo popraw może tą lewą stronę i powinno być dobrze.