Skocz do zawartości

GMC Bofors 40mm Gun, Hobby Boss, 1:35

ministersan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po sklejeniu dwóch pierwszych modeli pancerki (fajna zabawa, ciekawe doświadczenia, trochę nauki)

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=33409

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=33455

postanowiłem rozpocząć warsztat , aby nauczyć się od doświadczonych kolegów maksymalnie dużo - dzięki czemu kolejne modele mam nadzieję będą coraz lepsze.

Wybrałem poniższy model - wydaje mi się, że jest dość trudny: silnik, szczegółowe zawieszenie i zespół napędowy. Model bardzo mi się podoba, ale niestety nie znalazłem zbyt wiele materiałów na jego temat.

f09b68340029d5a04fd85315

Podsumowując - liczę na pomoc kolegów modelarzy.

To nam serwuje w pudełku HB:

214454a50007c4934fd8531c

dcbf9e220015c78f4fd85321

f3edf7490011cc244fd8536c

A malowanie będzie pudełkowe

ab49b9b2001b938f4fd85362

Instrukcja sugeruje rozpoczęcie budowy od silnika - czy tak będzie OK?

Powoli sklejam ramę z silnikiem. Niestety HB skąpi w in strukcji kolorów jakimi trzeba pomalować elementy. Rozumiem, że rama ma być w kolorze kamuflażu (olive drab)? Na jaki kolor najlepiej pomalować silnik, aluminium, stalowy? Może ktoś ma jakieś zdjęcia - nie za bardzo wiem na jaki kolor pomalować poszczególne elementy silnika.

Przed malowaniem chciałbym prysnąć czarnym błyszczącym jako podkład - będzie OK?

ddb926c00010b9594fd9b1b3

ccc0718f000f2dad4fd9b1b8

84705c15001fea0c4fd9b1be

Cześć!

Wielu ludzi używa NATO Black na opony, i to będzie OK, ja bym zalecał nawet coś jeszcze jaśniejszego - a najlepiej wyjść na ulicę i dobrze się przyjrzeć, w końcu samochodów w okolicy wszędzie jest pełno, prawda? Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam

Paweł

Według mnie jest już prawie bardzo dobrze, dodaj więcej brudu w zagłębieniach i wytrzyj ten na bieżniku i będzie super ! Koła już na stałe? Podglądam dalej.

Lada moment poprawki. Koła tylko na wcisk aby do zdjęć. Następne w kolejce rama i zawieszenie. I tu mam zagwozdke - na jaki kolor wszelkie elementy typu resory, wały napędowe. No i jak mocno przerdzewieć tłumik?

Następne w kolejce rama i zawieszenie. I tu mam zagwozdke - na jaki kolor wszelkie elementy typu resory, wały napędowe. No i jak mocno przerdzewieć tłumik?

Tłumik proponuję przyrdzewieć tak z wyczuciem, coś po środku ani nie za mocno ani nie za słabo. Malujesz areografem czy będziesz go mazał pędzlem? Ja bym Ci radził pomalować całość w kolor kamuflażu a później bawić się w podmalówki i ewentualne poprawki kolorystyczne, ale to tylko takie tam moje fanaberie

Cześć!

Trzeba pamiętać, że w 1945 roku ten wóz miał maksymalnie dwa lata, a równie dobrze mógł trafić na front prosto z fabryki, także zbyt rdzawy nie powinien być. Rama fabrycznie była OD (Olive Drab), ale jeśli ten wóz ma być zrobiony "na brudno", to może się sprawdzić technika polegająca na pomalowaniu całości "w kolorze brudu" a potem co bardziej płaskie powierzchnie można wybrać aerografem w kolorze OD. Tak się najlepiej uzyskuje silne zabrudzenia, inaczej ryzykujesz wygląd typu "prosto z myjni w błoto". Jeszcze uwaga co do koloru - maszyna na pudełku jest w barwach francuskich, czyli, jeśli się nie mylę, pochodzi z dostaw amerykańskich i trzeba zastosować amerykański OD. W takim razie uważaj, żeby kolor nie był zbyt zielony, on jest raczej taki szaro-bury, dlatego właśnie się nazywa Olive-Drab a nie Olive-Green. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie

Paweł

Cześć!

Trzeba pamiętać, że w 1945 roku ten wóz miał maksymalnie dwa lata, a równie dobrze mógł trafić na front prosto z fabryki, także zbyt rdzawy nie powinien być.

Szkoda, nie będę mógł poszaleć . Myśle jednak, że zakładając dwuletni staż mógł się dorobić zadrapań, obdarć farby, itp. W końcu nie był to wychuchany Merc klasy E, a pojazd wojskowy na wojnie.

Rama fabrycznie była OD (Olive Drab), ale jeśli ten wóz ma być zrobiony "na brudno", to może się sprawdzić technika polegająca na pomalowaniu całości "w kolorze brudu" a potem co bardziej płaskie powierzchnie można wybrać aerografem w kolorze OD. Tak się najlepiej uzyskuje silne zabrudzenia, inaczej ryzykujesz wygląd typu "prosto z myjni w błoto".

Zamiar mam taki, że to pojazd , który po prostu wyjechał z zabłoconej drogi, czyli dół oblepiony błotem i w górę coraz mniej. Sama góra nie kmoniecznie musi być bardzo brudna.

Jeszcze uwaga co do koloru - maszyna na pudełku jest w barwach francuskich, czyli, jeśli się nie mylę, pochodzi z dostaw amerykańskich i trzeba zastosować amerykański OD. W takim razie uważaj, żeby kolor nie był zbyt zielony, on jest raczej taki szaro-bury, dlatego właśnie się nazywa Olive-Drab a nie Olive-Green.

Paweł

Farba to Vallejo Air 043 OLIVE DRAB z minimalną domieszką Vallejo Model Color 887 BROWN VIOLET

• 4 weeks later...

Prace powoli poszły do przodu. Niestety nie miałem kiedy naładować baterii do aparatu i nie zobiłem zdjęć...

...Ale kupiłem nowy telefon i wspaniałym preteklstem do wykonania kilku fotek modelu było sprawdzenie

nowego nabytku. Z góry przepraszam za jakość fotek, ale to tylko telefon.

Są to próby mojej interpretacji zab łoconego/zabrudzonego wyschniętym błotem samochodu. Jest to

wersja "robocza", cały czas zmieniam, poprawiam - jakość trzeba ćwiczyć.

3e1b0faf000d9721500ab004

ed2084640019d2a7500ab00a

ad5face300047c51500ab00f

427c708d000e382c500ab035

e3046567001b5341500ab015

d33db4540025b594500ab01b

5cb9c11600157ffb500ab023

a9154f6f00183f17500ab029