ministersan Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Witam Po sklejeniu dwóch pierwszych modeli pancerki (fajna zabawa, ciekawe doświadczenia, trochę nauki) http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=33409 http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=33455 postanowiłem rozpocząć warsztat , aby nauczyć się od doświadczonych kolegów maksymalnie dużo - dzięki czemu kolejne modele mam nadzieję będą coraz lepsze. Wybrałem poniższy model - wydaje mi się, że jest dość trudny: silnik, szczegółowe zawieszenie i zespół napędowy. Model bardzo mi się podoba, ale niestety nie znalazłem zbyt wiele materiałów na jego temat. Podsumowując - liczę na pomoc kolegów modelarzy. To nam serwuje w pudełku HB: A malowanie będzie pudełkowe Instrukcja sugeruje rozpoczęcie budowy od silnika - czy tak będzie OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2012 Powoli sklejam ramę z silnikiem. Niestety HB skąpi w in strukcji kolorów jakimi trzeba pomalować elementy. Rozumiem, że rama ma być w kolorze kamuflażu (olive drab)? Na jaki kolor najlepiej pomalować silnik, aluminium, stalowy? Może ktoś ma jakieś zdjęcia - nie za bardzo wiem na jaki kolor pomalować poszczególne elementy silnika. Przed malowaniem chciałbym prysnąć czarnym błyszczącym jako podkład - będzie OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 14 Czerwca 2012 Share Napisano 14 Czerwca 2012 Bardzo ciekawy temat powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Co do silnika to znalazłem trochę zdjęć i wygląda na to, że był malowany w kolorze olive drab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Sam mam chrapkę na ten model więc niecierpliwie czekam na dalsza relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Fajny model.Dodam sobie do obserwowanych. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2012 Właśnie jestem na etapie montażu kół - pytanie: Opony to nie jest pełna głeboka czerń, Czy farbka Tamiya XF-69 Nato black będzie OK na kolor opon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Niestety z kołowcami nie mam jeszcze doświadczeń, ale będę cię dopingował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Cześć! Wielu ludzi używa NATO Black na opony, i to będzie OK, ja bym zalecał nawet coś jeszcze jaśniejszego - a najlepiej wyjść na ulicę i dobrze się przyjrzeć, w końcu samochodów w okolicy wszędzie jest pełno, prawda? Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2012 Pierwsze próby zrobienia kół. Jeszcze muszę popracować nad nimi. W rzeczywistości wyglądają lepiej - makro wyolbrzymia, a zdjęcia odrobinę przejaskrawiają kolor. EDIT: zamieniłem zdjęcia na inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin93 Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Według mnie jest już prawie bardzo dobrze, dodaj więcej brudu w zagłębieniach i wytrzyj ten na bieżniku i będzie super ! Koła już na stałe? Podglądam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2012 Według mnie jest już prawie bardzo dobrze, dodaj więcej brudu w zagłębieniach i wytrzyj ten na bieżniku i będzie super ! Koła już na stałe? Podglądam dalej. Lada moment poprawki. Koła tylko na wcisk aby do zdjęć. Następne w kolejce rama i zawieszenie. I tu mam zagwozdke - na jaki kolor wszelkie elementy typu resory, wały napędowe. No i jak mocno przerdzewieć tłumik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Bardzo fajnie ci wyszły te kółka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin93 Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Następne w kolejce rama i zawieszenie. I tu mam zagwozdke - na jaki kolor wszelkie elementy typu resory, wały napędowe. No i jak mocno przerdzewieć tłumik? Tłumik proponuję przyrdzewieć tak z wyczuciem, coś po środku ani nie za mocno ani nie za słabo. Malujesz areografem czy będziesz go mazał pędzlem? Ja bym Ci radził pomalować całość w kolor kamuflażu a później bawić się w podmalówki i ewentualne poprawki kolorystyczne, ale to tylko takie tam moje fanaberie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Cześć! Trzeba pamiętać, że w 1945 roku ten wóz miał maksymalnie dwa lata, a równie dobrze mógł trafić na front prosto z fabryki, także zbyt rdzawy nie powinien być. Rama fabrycznie była OD (Olive Drab), ale jeśli ten wóz ma być zrobiony "na brudno", to może się sprawdzić technika polegająca na pomalowaniu całości "w kolorze brudu" a potem co bardziej płaskie powierzchnie można wybrać aerografem w kolorze OD. Tak się najlepiej uzyskuje silne zabrudzenia, inaczej ryzykujesz wygląd typu "prosto z myjni w błoto". Jeszcze uwaga co do koloru - maszyna na pudełku jest w barwach francuskich, czyli, jeśli się nie mylę, pochodzi z dostaw amerykańskich i trzeba zastosować amerykański OD. W takim razie uważaj, żeby kolor nie był zbyt zielony, on jest raczej taki szaro-bury, dlatego właśnie się nazywa Olive-Drab a nie Olive-Green. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2012 Cześć! Trzeba pamiętać, że w 1945 roku ten wóz miał maksymalnie dwa lata, a równie dobrze mógł trafić na front prosto z fabryki, także zbyt rdzawy nie powinien być. Szkoda, nie będę mógł poszaleć . Myśle jednak, że zakładając dwuletni staż mógł się dorobić zadrapań, obdarć farby, itp. W końcu nie był to wychuchany Merc klasy E, a pojazd wojskowy na wojnie. Rama fabrycznie była OD (Olive Drab), ale jeśli ten wóz ma być zrobiony "na brudno", to może się sprawdzić technika polegająca na pomalowaniu całości "w kolorze brudu" a potem co bardziej płaskie powierzchnie można wybrać aerografem w kolorze OD. Tak się najlepiej uzyskuje silne zabrudzenia, inaczej ryzykujesz wygląd typu "prosto z myjni w błoto". Zamiar mam taki, że to pojazd , który po prostu wyjechał z zabłoconej drogi, czyli dół oblepiony błotem i w górę coraz mniej. Sama góra nie kmoniecznie musi być bardzo brudna. Jeszcze uwaga co do koloru - maszyna na pudełku jest w barwach francuskich, czyli, jeśli się nie mylę, pochodzi z dostaw amerykańskich i trzeba zastosować amerykański OD. W takim razie uważaj, żeby kolor nie był zbyt zielony, on jest raczej taki szaro-bury, dlatego właśnie się nazywa Olive-Drab a nie Olive-Green. Paweł Farba to Vallejo Air 043 OLIVE DRAB z minimalną domieszką Vallejo Model Color 887 BROWN VIOLET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 22 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2012 Prace powoli idą do przodu - muszę się zebrać i znaleźć czas na porządne zdjęcia. A tymczasem, aby mieć jakąś odskocznie w trudnych chwilach rozpocząłem pracę nad tym maluchem: Zapraszam do warsztatu http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=33579 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 O - polski willys. Super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 21 Lipca 2012 Autor Share Napisano 21 Lipca 2012 Prace powoli poszły do przodu. Niestety nie miałem kiedy naładować baterii do aparatu i nie zobiłem zdjęć... ...Ale kupiłem nowy telefon i wspaniałym preteklstem do wykonania kilku fotek modelu było sprawdzenie nowego nabytku. Z góry przepraszam za jakość fotek, ale to tylko telefon. Są to próby mojej interpretacji zab łoconego/zabrudzonego wyschniętym błotem samochodu. Jest to wersja "robocza", cały czas zmieniam, poprawiam - jakość trzeba ćwiczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi