rhinoceros Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Zapraszam do kolejnej galerii- tym razem w skali 1:72. Jej bohaterką jest cysterna Luftwaffe na podwoziu Mercedesa Kfz. 384. To powrót "syna marnotrawnego", bo tę skalę dawno temu porzuciłem na rzecz większych modeli- 1:48 i 1:35. Sam model to produkt czeskiej firmy MAC, w posiadanie którego wszedłem dość przypadkowo. MAC wyposaża swoje wyroby w niewielką „blaszkę””- w moim egzemplarzu jej nie było . Postanowiłem zrezygnować z niej- zauważyłem bowiem na zdjęciach archiwalnych, że nie wszystkie egzemplarze posiadają „gwiazdkę” Mercedesa na chłodnicy... Parę słów o modelu: Jakość wtrysku jest przeciętna. Ingerencji pilnikiem i papierem ściernym wymagały niemal wszystkie części- jak to w serii short run! Postanowiłem, że przeróbki ograniczę do minimum. Postanowiłem więc wymienić niektóre części, by „podrasować” ostateczny wygląd. I tak po sklejeniu głównej bryły, co nie było łatwe, zrezygnowałem ze wskaźników obrysu proponowanych przez wytwórcę, znajdujących się na skraju zderzaków i wykonałem je od nowa z kawałka drutu stalowego, fragmentów izolacji i odrobiny UHU Patafix. Na nowo zrobiłem też bęben wyciągarki z imitacją linki i wykonałem panel z otworami chłodzącymi na bokach osłony silnika ze skrawków ponacinanej folii aluminiowej. No i skręciłem nieco koła... Malowanie Luftwaffe– to standardowy Panzergrau (wykorzystałem farbę: Tamiya XF 77- IJN Gray (Sasebo Arsenal)- później wash z artystycznych olei i suche pastele oraz „cienie” Tamiyi. Na razie model stanął na niewielkiej podstawce. Może niedługo ustawię go na jakimś "lotnisku" obok samolotu? Zdaję sobie sprawę z wyzwań tej skali i własnych niedoskonałości… Wszelkie uwagi wezmę sobie do serca podczas nowych projektów. Zapraszam do oglądania i komentowania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Bardzo mi się podoba. Ciekawie wyszły waloryzacje, osobiście jestem sympatykiem dorabiania części i wiem ile samozaparcia i cierpliwości potrzeba w tak małej skali. Szacun! Mógłbyś dać trochę zbliżeń na detale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Bardzo sympatyczny modelik Jedyne, co bym zmienił, to podłoże - zrobiłbym je na całej powierzchni podstawki, bo teraz przy brzegach, np, przy prawym przednim kole tego nie ma i trochę nierówno to wygląda. Szczególnie podoba mi się brudzenie kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2012 Dzięki za pozytywny odbiór i uwagi... Mógłbyś dać trochę zbliżeń na detale? Nie ma ich (detali) aż tak dużo... A jakie, konkretnie? Bardzo sympatyczny modelik Jedyne, co bym zmienił, to podłoże przy prawym przednim kole tego nie ma i trochę nierówno to wygląda. Oczywiście- masz rację- to kwestia doklejenia do podłoża przedniego koła... Mea culpa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Nawet nie zauważyłem, że jedno z kół nie dotyka ziemi Chodziło mi o to, żeby wypełnić "ziemią" podstawkę do końca, tak, jak tu zaznaczyłem na niebiesko Czerwona linia to krawędź podstawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Chociażby wyciągarkę i osłony dorobione z folii alu, kalki czy zbliżenie na brudzing. Zdjęcia które są teraz zrobiłeś ze sporej odległości, a chciałbym trochę zdjęć z bliska w trybie makro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Ot-rzadko spotykany Giermaniec.W dodatku udany.Bardzo fajnie utytłane koła... Naprawdę aż takie papiero/pilniko-żerne te MAC'e?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Ładny modelik, a jeszcze ta skala. Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Nawet nie zauważyłem, że jedno z kół nie dotyka ziemi Chodziło mi o to, żeby wypełnić "ziemią" podstawkę do końca, tak, jak tu zaznaczyłem na niebiesko Czerwona linia to krawędź podstawki. A po co wypełniać całość ziemią. Jest tak jak jest i ładnie się prezentuje...........podstawka. Bo cała reszta słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Bardzo fajny, nastrojowy modelik. Brudzenie trafione w 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Czołem Superowy, miałem to kiedyś w rękach, troszkę jak zabawka wyglądał. A tu proszę, wykonanie rewelacyjne I do podstawki się wpasował idealnie. Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi