Skocz do zawartości

Cysterna Luftwaffe Mercedes Kfz. 384 (MAC 1:72)

rhinoceros

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam do kolejnej galerii- tym razem w skali 1:72. Jej bohaterką jest cysterna Luftwaffe na podwoziu Mercedesa Kfz. 384.

To powrót "syna marnotrawnego", bo tę skalę dawno temu porzuciłem na rzecz większych modeli- 1:48 i 1:35.

Sam model to produkt czeskiej firmy MAC, w posiadanie którego wszedłem dość przypadkowo. MAC wyposaża swoje wyroby w niewielką „blaszkę””- w moim egzemplarzu jej nie było . Postanowiłem zrezygnować z niej- zauważyłem bowiem na zdjęciach archiwalnych, że nie wszystkie egzemplarze posiadają „gwiazdkę” Mercedesa na chłodnicy...

Parę słów o modelu:

Jakość wtrysku jest przeciętna. Ingerencji pilnikiem i papierem ściernym wymagały niemal wszystkie części- jak to w serii short run!

Postanowiłem, że przeróbki ograniczę do minimum. Postanowiłem więc wymienić niektóre części, by „podrasować” ostateczny wygląd. I tak po sklejeniu głównej bryły, co nie było łatwe, zrezygnowałem ze wskaźników obrysu proponowanych przez wytwórcę, znajdujących się na skraju zderzaków i wykonałem je od nowa z kawałka drutu stalowego, fragmentów izolacji i odrobiny UHU Patafix. Na nowo zrobiłem też bęben wyciągarki z imitacją linki i wykonałem panel z otworami chłodzącymi na bokach osłony silnika ze skrawków ponacinanej folii aluminiowej. No i skręciłem nieco koła...

Malowanie Luftwaffe– to standardowy Panzergrau (wykorzystałem farbę: Tamiya XF 77- IJN Gray (Sasebo Arsenal)- później wash z artystycznych olei i suche pastele oraz „cienie” Tamiyi.

Na razie model stanął na niewielkiej podstawce. Może niedługo ustawię go na jakimś "lotnisku" obok samolotu?

Zdaję sobie sprawę z wyzwań tej skali i własnych niedoskonałości…

Wszelkie uwagi wezmę sobie do serca podczas nowych projektów.

Zapraszam do oglądania i komentowania!

img1178sn.jpg

img1542dv.jpg

img1543qo.jpg

img1544ue.jpg

img1545g.jpg

img1547pn.jpg

img1548go.jpg

img1549nd.jpg

img1553gy.jpg

img1558dn.jpg

img1653yn.jpg

Bardzo mi się podoba. Ciekawie wyszły waloryzacje, osobiście jestem sympatykiem dorabiania części i wiem ile samozaparcia i cierpliwości potrzeba w tak małej skali. Szacun! Mógłbyś dać trochę zbliżeń na detale?

Bardzo sympatyczny modelik

Jedyne, co bym zmienił, to podłoże - zrobiłbym je na całej powierzchni podstawki, bo teraz przy brzegach, np, przy prawym przednim kole tego nie ma i trochę nierówno to wygląda.

Szczególnie podoba mi się brudzenie kół.

Dzięki za pozytywny odbiór i uwagi...

Mógłbyś dać trochę zbliżeń na detale?

Nie ma ich (detali) aż tak dużo... A jakie, konkretnie?

Bardzo sympatyczny modelik

Jedyne, co bym zmienił, to podłoże przy prawym przednim kole tego nie ma i trochę nierówno to wygląda.

Oczywiście- masz rację- to kwestia doklejenia do podłoża przedniego koła... Mea culpa!

Chociażby wyciągarkę i osłony dorobione z folii alu, kalki czy zbliżenie na brudzing. Zdjęcia które są teraz zrobiłeś ze sporej odległości, a chciałbym trochę zdjęć z bliska w trybie makro

Nawet nie zauważyłem, że jedno z kół nie dotyka ziemi

Chodziło mi o to, żeby wypełnić "ziemią" podstawkę do końca, tak, jak tu zaznaczyłem na niebiesko

cysterna.jpg

Czerwona linia to krawędź podstawki.

A po co wypełniać całość ziemią. Jest tak jak jest i ładnie się prezentuje...........podstawka. Bo cała reszta słaba.