Skocz do zawartości

Avro CF-105 Arrow

Wojciech Butrycz

Rekomendowane odpowiedzi

fb6230e9f542e004med.jpg

Firma Hobbycraft wypuściła model "new tool" Avro CF-105 Arrow, najbardziej "polskiego z kanadyjskch" samolotów.

Wszystkie 5 prototypów oblatywał pilot fabryczny Avro Janusz Żurakowski - polecam książkę Billa Zuka "Janusz Żurakowski - Legenda Przestworzy" Wyd. Dolnośląskiego.

Tak gdzieś czytałem, że Hobbycraft chwalił się, że ten model jest klasy nowej Hasy czy Tamki. Zobaczymy gdy pojawi się w sklepach. Tylko jak znam życie i Hobbycrafta będzie patologicznie drogi. Ich ostatnie produkty (te faktycznie nowe, a nie 'nowe') są wykonane, owszem, na bardzo wysokim poziomie jakościowym, ale również i cenowym, niestety.

Faktycznie, w pewnym sensie polonik, aczkolwiek za bardziej "nasze" można uznać DHC Chipmunk i DHC Beaver - konstruktorem tych maszyn był Wsiewołod Jakimiuk.

PZDR

Tego CF-105 to chyba nawet 'zanabędę' - mam słabość do tego samolotu. No a impulsem niewątpliwie jest pojawienie się nowego modelu ;)

Tfu, tfu, CF-100 Canuck oczywiście!

CF-100 to kiedyś miałem z HC. Taka kupa trochę, wypukłe linie, geometria pralki Frania. Generalnie był to model kupiony jeszcze w Składnicy Harcerskiej chyba w 1988 lub 89 roku. Już w tamtych zamierzchłych czasach wyglądał mocno 'oldschoolowo'. Wypraski zrobione u zarania Hobbycraftu chyba. A zapowiedzieli nowego? Byłoby fajnie.

Na chwilę obecną nowy CF-100 Canuck to moje pobożne życzenie, ale trzymające się logiki działań Hobbycraft. Wiem, że w Kanadzie jest mocne "parcie" na te modele, wykonane właśnie przez kanadyjskę firmę. W numerze 6/2009 angielskiego Scale Aircraft Modelling jest budowa CF-100 Hobbycraft 1/48 i wyszło to b.fajnie. Dlaczego nie poprawić do takiego standardu Canucka w skali 1/72?

Wszystkie 5 prototypów oblatywał pilot fabryczny Avro Janusz Żurakowski

Tylko 3 pierwsze. RL-204 i RL-205 oblatywał Władysław Potocki już po tym jak Żurakowski wycofał się z latania. W. Potocki latał na wszystkich "Strzałach" i z 4 pilotów, którzy latali na CF-105, miał największy na nim nalot.

Podoba mi się

We wczesnej młodości widziałem jakiś film o tym samolocie i chciałem zrobić jego model.

Czy któryś z kolegów ma jakieś informacje na temat dostępności tego modelu u nas i ewentualnie ceny?

Pozdrawiam

Podoba mi się

We wczesnej młodości widziałem jakiś film o tym samolocie i chciałem zrobić jego model.

Czy któryś z kolegów ma jakieś informacje na temat dostępności tego modelu u nas i ewentualnie ceny?

Pozdrawiam

No i tutaj napotykamy na poważny problem. W Europie nigdzie go nie ma, na eBay też raczej nie (bywa baaardzo sporadycznie). Jest w Stanach w niektórych sklepach - makabrycznie (!!!) drogi. Jedyne sensowne wyjście to kupić tutaj (chyba):

http://www.militaryhobbies.ca/product.cfm?ProductID=9176

albo tutaj:

http://www.aviationworld.net/default/gifts/new-arrivals/cf105-avro-arrow-1-72-scale-plastic-kit.html

Choć tanio też nie jest, szczególnie jeśli doliczyć shipping.

Ostatecznie można próbować kupić w sklepie Hobbycrafta, ale tam .... heheh, generalnie 'impreza' dla wytrwałych

Podoba mi się

Pozdrawiam

No i tutaj napotykamy na poważny problem. W Europie nigdzie go nie ma, na eBay też raczej nie (bywa baaardzo sporadycznie). Jest w Stanach w niektórych sklepach - makabrycznie (!!!) drogi. Jedyne sensowne wyjście to kupić tutaj (chyba):

http://www.militaryhobbies.ca/product.cfm?ProductID=9176

albo tutaj:

http://www.aviationworld.net/default/gifts/new-arrivals/cf105-avro-arrow-1-72-scale-plastic-kit.html

Choć tanio też nie jest, szczególnie jeśli doliczyć shipping.

Ostatecznie można próbować kupić w sklepie Hobbycrafta, ale tam .... heheh, generalnie 'impreza' dla wytrwałych

Dzięki za link, ale chyba nie skorzystam. 32 USD za model mogę przeżyć, ale doliczenie 65 USD za wysyłkę poza Amerykę Północną to już dla mnie trochę za dużo.

Szkoda, że Hobbycraft nie podaje na stronie adresu e-mail. Można by napisać bezpośrednio do producenta, a tak dzwonić do Kanady raczej nie będę

Szkoda, że Hobbycraft nie podaje na stronie adresu e-mail. Można by napisać bezpośrednio do producenta, a tak dzwonić do Kanady raczej nie będę :mrgreen:

Ich konto na facebooku podaje taki: info@hobbycraftcanada.com

• 4 weeks later...

Jest nowa strona Hobbycraft : www.hobbycraftcanada.ca

Nowy model kosztuje u nich 31.65 CAD (sugerowana cena detaliczna SRP), czyli ok. 100 PLN, a więc dość dużo, ale warto kupić, problem z tym, że nie mogę znależć e-maila do Hobbycraft, a w innych "sprzedajniach" jeszcze go nie ma. Z tego co mi wiadomo ze "żródeł zbliżonych do HC" w USA, nowy HC planuje oba model czyli CF-100 i CF-105 zrobić na nowo w obu skalach !!! Na w/w stronie jest sugestia, że jest już też nowy Arrow w 1/48 (cena 59.99 CAD). W najnoeszym numerze Scale Aircraft Modelling 8/2012, są zdjęcia sklejonego Arrow, ale niepomalowanego. Tym nie mniej wygląda dobrze.

Dzięki Wojtek za link do nowej strony HC. Ta stara była koszmarna i tak zaśmiecona, że nie dało rady niczego znaleźć. Ta z kolei 'nieco' ascetyczna )) Co do maila - już wcześniej pisałem, że kontakt z nimi to 'zabawa dla wytrwałych'. Oni w ogóle nie podają maila. Nigdzie. Nawet zaczynam się zastanawiać, czy mają. Żeby załatwić kiedyś reklamację musiałem do nich ... dzwonić. Impreza nieciekawa, uwierz mi . Efekt był taki, że po kilkunastominutowej rozmowie 'ze ślepym o kolorach' (musiałem dokładnie podać wszystkie dane, swoje, jak również sklepu, a którym kupiłem model, okoliczności etc.; nie zapytała tylko o numer buta - pewnie przez nieuwagę) po miesiącu dostałem oszklenie z kompletnie innego modelu niż reklamowałem )). Zupełna porażka ta ich infolinia reklamacyjna.

Za to w Minicrafcie - bezproblemowo. Jeden mail, odpowiedź, a po miesiącu miałem w domu brakujące 'elementa'.

Miejmy nadzieję, że nowy Hobbycraft będzie działał normalnie, ale brak adresu maila w zakładce "Contact Us" nie wróży dobrze.

Model Arrowa chciałem kupić poprzez www.militaryhobbies.ca. Kosztuje tam CAD 33, ale po dorzuceniu ich kosztów wysyłki do Polski (nie ma innej opcji) wychodzi w sumie...97,99 CAD czyli ok. PLN 300!!! Prawie 300%. Zapytałem Hannantsa, ale nie dostałem odpowiedzi czy będą sprowadzali.

problem z tym, że nie mogę znależć e-maila do Hobbycraft
Co do maila - już wcześniej pisałem, że kontakt z nimi to 'zabawa dla wytrwałych'. Oni w ogóle nie podają maila. Nigdzie. Nawet zaczynam się zastanawiać, czy mają

Tak jak pisałem już wcześniej, podają maila na facebooku.

info@hobbycraftcanada.com

Nie wiem czy działa, bo nigdy nie sprawdzałem, ale znaleźć taki idzie ;)

https://www.facebook.com/pages/Hobbycraft-Canada/230278667083167#!/pages/Hobbycraft-Canada/230278667083167?sk=info