Seb Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Puki mam czas i wenę. Na warsztat trafił legendarny już model DML-a nr 6253, który razem z pierwszym wydaniem Initiala, przeprowadził rewolucję w świecie modelarskim. Dragon praktycznie powalił na kolana konkurencję, bo nie dość, że każdy model to 3 in 1, to jeszcze ilość dodatków, o których za chwilę, które znajdywaliśmy w pudłach powodował szeroki uśmiech na twarzach szczęśliwych nabywców. Pamiętam Initiala kupiłem za 100 zł, a później go sprzedałem za 460 zł ! Model który buduję, udało mi się jakieś dwa lata temu kupić za 250 zł z Friulami. Dodatki - w pudle znajdujemy min praktycznie wszystkie fototrawionki jakie kupujemy w osobnych zestawach, ale np. osłony rur wydechowych, osłony boczne, wiadro, zasobniki na anteny zapasowe na są już fabrycznie wyprofilowane ! Do tego oczywiście liny, toczona amunicja, łuski, lufa, szekle, skrzynki i na koniec figurkę Wittmana (Gen 2) w słynnej pozycji ze zdjęcia, gdzie siedzi na lufie czołgu. Aha, do figurki mamy też dołączone fototrawione oznaczenia na mundur. Nie wszystko wykorzystam, np. nigdy nie korzystam ze stalowych linek DML-a, mają zły splot i są trudne do ułożenia na modelu, a zapinki narzędziowe są za wielkie. Jest jeszcze kilka niuansów, ale o tym w trakcie budowy. Tym razem będę budował Tygrysa późnego w wersji dowodzenia i chyba będzie to słynny 007. W tej chwili czekam na zimmerit i lufę. Tymczasem tyle: Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Czy ja wiem, te stalowe linki są nawet fajne, lepie sobie dwa Shermany i dosyc fajnie się ułozyły. Zobacz sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 Czy ja wiem, te stalowe linki są nawet fajne, lepie sobie dwa Shermany i dosyc fajnie się ułozyły.Zobacz sam. Jasne, na Shermanie, ale spróbuj je ułożyć na Tygrysie, a w szczególności tą na boku do naciągania gąsienicy. Na Twoim miejscu bym i tak wymienił, te linki DML-a wydają mi się, że są jak na Shermana za cienkie i splot jakiś taki nie hallo. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Dobrze puki jest wena trza budować będę wpadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 No patrząc po dodatkach będzie piękna maszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Czy ja wiem, te stalowe linki są nawet fajne, lepie sobie dwa Shermany i dosyc fajnie się ułozyły.Zobacz sam. Jasne, na Shermanie, ale spróbuj je ułożyć na Tygrysie, a w szczególności tą na boku do naciągania gąsienicy. Na Twoim miejscu bym i tak wymienił, te linki DML-a wydają mi się, że są jak na Shermana za cienkie i splot jakiś taki nie hallo. Pzdr Nie wiem gdzie widzisz problem , linki DMLa sa bardzo dobre , może miedziane byłyby lepsze ale te też są dobre. P.S. fakt ta cienka lina jest dość trudna ale też do oswojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 Kupuję lepsze miedziane to widzę problem. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 P.S. uchwyty też zostały w późniejszym etapie wymienione na PE . ogółem te linki trzeba wygiąć jeszcze przed nałożeniem ale potem mamy pewność ,że nie zmienią ułożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 Za długa A poważnie: Po lewej miedziana Eureka XXL, po prawej stalowa DML: Foto oryginału: Pomijając sztywność linek Dragona i ich cienkość, doskonale widać zły splot. PZdr Ps. Drugie foto z internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Ja pie*dziele, na pewno każdy wie jak wygląda prawidłowy splot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 Dlatego jak pisałem wcześniej, te wszystkie niedociągnięcia mi nie odpowiadają. Chyba zauważyłeś, że nie buduję na sztukę, staram się maksymalnie wiernie odtwarzać miniatury. Chociaż ja to sztuka, obejrzyj np relację budowy Mariusza72. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 (edytowane) Zdążyłem się przyzwyczaić do tej mani Edytowane 14 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 Zdążyłem się przyzwyczaić do tej mani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 jeden liczy druty w lince drugi skleja z pudła ,każdy ma prawo robić jak mu sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Fajnie, że wena wróciła bo zawsze jest na co popatrzeć. Czekamy na kolejne postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 Wena wróciła 2 tygodnie temu: viewtopic.php?f=68&t=33814 Ale dzięki, zawsze lubiłem Twoje wsparcie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Oczywiście widziałem ten pierwszy wątek warsztatowy i galerię, jednak prędkość relacji była tak szybka, że jestem pod wielki wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Udalo mi sie w koncu po prawie rocznych probach wygrac dzisiaj licytacje na takiego tygryska. Bede wiec tu czesto zagladal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Zawsze możecie założyć wspólny warsztat z tygrysami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 15 Lipca 2012 Autor Share Napisano 15 Lipca 2012 Udalo mi sie w koncu po prawie rocznych probach wygrac dzisiaj licytacje na takiego tygryska. Bede wiec tu czesto zagladal. Czyli jeszcze można dostać z drugiej ręki. Uwaga ! Kolejna wtopa Dragona - fototrawione, osłony boczne są do wyrzucenia ! Dolne krawędzie są płaskie, a powinny być dogięte jeszcze w dół Oczywiście można by samemu zaginać, ale wtedy osłony byłyby za wąskie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 To o tych bocznych oslonach to mi sie nie podoba, chcialem je zastosowac do tego tygrysa co teraz robie. ps pytanie do ekspertow, czym oprocz kol zawieszenia rozni sie wersja med od late? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 15 Lipca 2012 Autor Share Napisano 15 Lipca 2012 To o tych bocznych oslonach to mi sie nie podoba, chcialem je zastosowac do tego tygrysa co teraz robie. Aber sprzedaje same osłony boczne. ps pytanie do ekspertow, czym oprocz kol zawieszenia rozni sie wersja med od late? Podstawowe różnice między late i med.: - wspomniane koła - wystające fragment burt, tam gdzie wisiały szekle miały inny kształt, - medy często miały zamontowane na tylnej płycie uchwyty transportowe lufy, - w late zaczęto stosować mniejszy hamulec wylotowy (w finalnej wersji) jak i mniejsze koła napinające, - late miały pogrubiony dach wieży, przez co nieco wystawał ponad krawędzie ścian wieży, - zaczęto też stosować dzielony dach tuż za peryskopem ładowniczego (finalna wersja), medy miały w tym miejscu wygięcie, - nieco inny był w tylnej części kształt ułożenia lin holowniczych, late miały nieco dłuższe liny, - late miały otwór na pistolet sygnałowy na dachu wieży, za włazem ładowniczego. To najbardziej istotne zewnętrzne różnice. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Pytam bo tak mi zaczelo chodzic po glowie zeby do tygrysa ktorego obecnie robie (dragon 6660) dac od tego dzisiaj kupionego kola a tego dzisiejszego z kolami gumowymi i wtedy juz bez zimerytu, ale widze ze tych roznic jednak jest troche wiecej niz myslalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 15 Lipca 2012 Autor Share Napisano 15 Lipca 2012 Ale powoli, wszystkie medy miały już zimmerit. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Kilka znalazlem w monografiach AJ pres bez zimu. np tylko z brazowym kamo z 509 bat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi