Skocz do zawartości

Tiger I Late, DML 1:35

Seb

Rekomendowane odpowiedzi

Puki mam czas i wenę.

Na warsztat trafił legendarny już model DML-a nr 6253, który razem z pierwszym wydaniem Initiala, przeprowadził rewolucję w świecie modelarskim.

Dragon praktycznie powalił na kolana konkurencję, bo nie dość, że każdy model to 3 in 1, to jeszcze ilość dodatków, o których za chwilę, które znajdywaliśmy w pudłach powodował szeroki uśmiech na twarzach szczęśliwych nabywców. Pamiętam Initiala kupiłem za 100 zł, a później go sprzedałem za 460 zł ! Model który buduję, udało mi się jakieś dwa lata temu kupić za 250 zł z Friulami.

Dodatki - w pudle znajdujemy min praktycznie wszystkie fototrawionki jakie kupujemy w osobnych zestawach, ale np. osłony rur wydechowych, osłony boczne, wiadro, zasobniki na anteny zapasowe na są już fabrycznie wyprofilowane ! Do tego oczywiście liny, toczona amunicja, łuski, lufa, szekle, skrzynki i na koniec figurkę Wittmana (Gen 2) w słynnej pozycji ze zdjęcia, gdzie siedzi na lufie czołgu. Aha, do figurki mamy też dołączone fototrawione oznaczenia na mundur.

Nie wszystko wykorzystam, np. nigdy nie korzystam ze stalowych linek DML-a, mają zły splot i są trudne do ułożenia na modelu, a zapinki narzędziowe są za wielkie. Jest jeszcze kilka niuansów, ale o tym w trakcie budowy.

Tym razem będę budował Tygrysa późnego w wersji dowodzenia i chyba będzie to słynny 007.

W tej chwili czekam na zimmerit i lufę.

Tymczasem tyle:

dml.jpg

Pzdr

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czy ja wiem, te stalowe linki są nawet fajne, lepie sobie dwa Shermany i dosyc fajnie się ułozyły.

Zobacz sam.

dsc00810et.jpg

Czy ja wiem, te stalowe linki są nawet fajne, lepie sobie dwa Shermany i dosyc fajnie się ułozyły.

Zobacz sam.

Jasne, na Shermanie, ale spróbuj je ułożyć na Tygrysie, a w szczególności tą na boku do naciągania gąsienicy.

Na Twoim miejscu bym i tak wymienił, te linki DML-a wydają mi się, że są jak na Shermana za cienkie i splot jakiś taki nie hallo.

Pzdr

Zobacz sam.

Jasne, na Shermanie, ale spróbuj je ułożyć na Tygrysie, a w szczególności tą na boku do naciągania gąsienicy.

Na Twoim miejscu bym i tak wymienił, te linki DML-a wydają mi się, że są jak na Shermana za cienkie i splot jakiś taki nie hallo.

Pzdr

Nie wiem gdzie widzisz problem , linki DMLa sa bardzo dobre , może miedziane byłyby lepsze ale te też są dobre.

P.S. fakt ta cienka lina jest dość trudna ale też do oswojenia

IMG_2846.jpg

P.S. uchwyty też zostały w późniejszym etapie wymienione na PE . ogółem te linki trzeba wygiąć jeszcze przed nałożeniem ale potem mamy pewność ,że nie zmienią ułożenia.

Za długa

A poważnie:

Po lewej miedziana Eureka XXL, po prawej stalowa DML:

lina.jpg

Foto oryginału:

501Tiger142RSideMan.jpg

Pomijając sztywność linek Dragona i ich cienkość, doskonale widać zły splot.

PZdr

Ps. Drugie foto z internetu.

Dlatego jak pisałem wcześniej, te wszystkie niedociągnięcia mi nie odpowiadają.

Chyba zauważyłeś, że nie buduję na sztukę, staram się maksymalnie wiernie odtwarzać miniatury.

Chociaż ja to sztuka, obejrzyj np relację budowy Mariusza72.

Pzdr

Udalo mi sie w koncu po prawie rocznych probach wygrac dzisiaj licytacje na takiego tygryska. Bede wiec tu czesto zagladal.

Czyli jeszcze można dostać z drugiej ręki.

Uwaga !

Kolejna wtopa Dragona - fototrawione, osłony boczne są do wyrzucenia !

Dolne krawędzie są płaskie, a powinny być dogięte jeszcze w dół

Oczywiście można by samemu zaginać, ale wtedy osłony byłyby za wąskie.

Pzdr

To o tych bocznych oslonach to mi sie nie podoba, chcialem je zastosowac do tego tygrysa co teraz robie.

Aber sprzedaje same osłony boczne.

ps pytanie do ekspertow, czym oprocz kol zawieszenia rozni sie wersja med od late?

Podstawowe różnice między late i med.:

- wspomniane koła

- wystające fragment burt, tam gdzie wisiały szekle miały inny kształt,

- medy często miały zamontowane na tylnej płycie uchwyty transportowe lufy,

- w late zaczęto stosować mniejszy hamulec wylotowy (w finalnej wersji) jak i mniejsze koła napinające,

- late miały pogrubiony dach wieży, przez co nieco wystawał ponad krawędzie ścian wieży,

- zaczęto też stosować dzielony dach tuż za peryskopem ładowniczego (finalna wersja), medy miały w tym miejscu wygięcie,

- nieco inny był w tylnej części kształt ułożenia lin holowniczych, late miały nieco dłuższe liny,

- late miały otwór na pistolet sygnałowy na dachu wieży, za włazem ładowniczego.

To najbardziej istotne zewnętrzne różnice.

Pzdr

Pytam bo tak mi zaczelo chodzic po glowie zeby do tygrysa ktorego obecnie robie (dragon 6660) dac od tego dzisiaj kupionego kola a tego dzisiejszego z kolami gumowymi i wtedy juz bez zimerytu, ale widze ze tych roznic jednak jest troche wiecej niz myslalem.