Skocz do zawartości

T-34/76 model 1943 1:35 Tamiya

Mateus_z

Rekomendowane odpowiedzi

Ten model miał być dla mnie poligonem doświadczalnym - zastosowałem wiele nieznanych dotąd technik. Efekt nie jest powalający, ale wiem na czym stoję i co mam poprawić w następnych pracach. Teciak składał się wyśmienicie jak na tą firmę przystało. Jak na 3 pojazd pancerny model osobiście mi się podoba choć popełniłem wiele błędów. Zdjęcia niestety zmuszony jestem wstawić z podstawką do której teciak jest przytwierdzony na stało. Galeria całej dioramy pojawi się w odpowiednim dziale. Pozdrawiam, Mateusz ;)

imgp2591.jpg

imgp2590z.jpg

imgp2589.jpg

imgp2588.jpg

imgp2587n.jpg

imgp2586f.jpg

imgp2585.jpg

imgp2584o.jpg

No to może wyrób dioramopodobny, ale chyba to nie zmienia faktu, że mogę pokazać pracę w dwóch miejscach? W drugiej galerii T-34 jest tylko elementem i słabo go widać to postanowiłem założyć takze galerię poświeconą wyłącznie jemu.

Bardzo mi się podoba, fajnie wyglądają zacieki rdzy, prosi się tylko o ciut większe brudzenie, no i ,,dziura" po wrogim pocisku w wierzy powinna być lekko osmolona . Ale tak to

Ogólnie wyszedł całkiem interesująco, choć pewno można mu było jeszcze trochę kolor pomęczyć. Dodaj jeszcze trochę okopceń za rurami wydechowymi. Zapomniałeś też chyba o uchwycie na tylnej klapie do przedziału silnikowego.

Dzięki za komentarze, kolor niestety zepsułem kładąc zbyt grubą warstwę zieleni i zakrywając preshading.

To też nie robi problemu bo można zrobić "posheadin" (czy jakoś tak) polegający na rozjaśnieniu już położonej farby. Kolor zielony rozrabia się kolorem zółtym.

Cześć, jak na 3 w pancerce to jest poprawnie.

Dzięki za komentarze, kolor niestety zepsułem kładąc zbyt grubą warstwę zieleni i zakrywając preshading.

Wydaje mi się, że kolega bazylms miał coś więcej na myśli. Brakuje różnorodności kolorów, a nie tylko efektu padania światła. Zastosowanie filtrów i następnie "biedronki" pozwoli na uzyskanie bardziej zmiennego koloru. To są stosunkowo proste techniki i myślę, że spokojnie możesz się nimi bawić.

Co do samego preshadingu to jest trudne do uzyskania przy ciemnym kolorze bazowym. Russian Green lub Olive Drab zbyt mocno kryją. Można zacząć malowanie od obszarów bez preshadingu i następnie kolejną warstwą przelecieć po całym. Wtedy uda się uzyskać zróżnicowanie. Nie wiem czy jest to możliwe do osiągnięcia farbami innymi niż akryle. Może któryś z kolegów malujących emaliami się wypowie, jak udaje się to zrobić.

Dwie rzeczy które mi jeszcze się nie podobają to gąsienice i reflektor. W gąskach przeszkadza mi zbyt jednolity kolor i zbyt mocne wyszlifowanie do koloru stali. Przynajmniej w zakamarka powinna być jakaś rdza.

Co do reflektora, to w tej skali malowanie metalizerem nie daje odpowiedniego efektu. Stosunkowo łatwo można zrobić fajny efekt. Nawiercamy klosz reflektora, wrzucamy tam jakiś malutki przeźroczysty koralik i zalewamy np. still water. Trzeba zrobić kilka warstw, bo napięcie powierzchniowe jest duże w tak małym naczyniu (zapada się środek). Inne rozwiązanie to kupienie gotowych reflektorów AK Interactive (ale mam wrażenie, że nie są warte swojej ceny)

Ogólnie podoba mi się, czekam na następne Twoje produkcje.

Pozdrawiam

Krzysiek

Hmm, dostał w wieżę i "kapcie" mu spadły??

Nie wiem czy widziałeś kiedyś z bliska i na żywo gąsienice, to nie gumki w starych (za przeproszeniem) majtkach, że strzelają na zamówienie.

Chyba trochę przesadziłeś.

Co do kolorystyki to nie będę powtarzał za kolegami.