madeira Napisano 12 Sierpnia 2012 Share Napisano 12 Sierpnia 2012 Niestety obicia są takim etapem w tworzeniu modelu, że choćbyś kapitalnie wymalował model, to na ich etapie można wszystko pogrzebać. Przeczytałem kiedyś mądre zdanie jednego z czeskich modelarzy: "Jeżeli wydaje Ci się, że masz dopiero połowę obić, to znaczy,że masz już ich w sam raz." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 12 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2012 Dobrze że to tylko ekrany a sama bryła trzyma formę bo chyba bym zaczął łkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 ale to dwa świetne modele ostatniego czasu pokazujące jak powinny wyglądać obicia, odrapania i inne paści na pojazdach z dodatkowymi ekranami bocznymi. Chyba chciałeś napisać, że można się wzorować na tych pracach, a nie że powinni wszyscy tak robić, bo tak powinno być Demonion, wiele razy pokazałeś, że posiadasz jakąś wiedzę książkową, przejrzyj dokładnie zdjęcia archiwalne. Rysy wzdłuż, drobne wgięcia, obicia, Twoje zniszczenia pasują do kamuflażu zimowego. PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Seb pogrzebałem trochę w makulaturze i znalazłem kilka zdjęć pojazdów opartych na kolorach bazowych w których ekrany mają tylko dolne części powycierane (poniosła mnie ułańska fantazja). Zaś sam kadłub przy takim stanie otarcia równierz występuje i zdjęcia datowane są na kwiecień - maj 1944 i dotyczy to pojazdów z długim czasem przebywania na manewrach życia i śmierci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 ale to dwa świetne modele ostatniego czasu pokazujące jak powinny wyglądać obicia, odrapania i inne paści na pojazdach z dodatkowymi ekranami bocznymi. Chyba chciałeś napisać, że można się wzorować na tych pracach, a nie że powinni wszyscy tak robić, bo tak powinno być PZdr Istotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Te ekrany nie zabardzo jakoś, niby od czego miały sie tak obcierać na krawędziach akurat ? jak już coś to na dole. Raczej rysy od przeszkód obcieranych a nie tarły same o siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Ekrany przemalowane jednak coś poszło nie tak jak trzeba i efekt końcowy nie jest tak dobry jak wcześniej lecz zbliżony. Wyszły problemy podczas nakładania pasów z podaniem farby (za cieńko lub zanik). To teraz pytanie do światlejszych jak uzyskać zadowalające rysy bo trochę poczytałem i pooglądałem, jednakże wprowadziły one mi lekki chaos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Udało mi się znaleść kalki pasujące do osłon. Numer taktyczny z przesunięciem na akcent nr kompanii. Udało mi się zbliżyć historycznie pod 35 płk.panc. Jednakże z tego co posiadam w dokumentacji niedzwiadek powinien być bez tarczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 To czemuś tarczki nie usunął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2012 To czemuś tarczki nie usunął? Bo mnie coś tkneło po pewnym czasie. Ale znalazłem zdjęcie tego pułku z cieniem cenzorskim w kształcie tarczki więc może taki też istniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 A co to sterczy tak do góry na ostatnim zdjęciu? Wygląda to jak patyk, który się mocuje do roweru jak chcesz nauczyć dzieci jeździć ;) To co mi się jeszcze rzuca, to czyste kalki na brudnym czołgu. Szkoda, że nie położyłeś ich zaraz po malowaniu, bo teraz trudno będzie wszędzie uzyskać jednolity brud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Ten patyk to zestawowa antena ale pojdzie do wymiany. A sam pojazd to jeszcze przed brudzeniem i biedronką. Teraz zaczerniam szpary i inne kreski oraz kropki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Antena wymieniona i teraz wygląda bardziej naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Antena za długa, powinna mieć dwa metry co daje w skali ok 5,5 cm. Nie była też równa na całej długości, zwężała się ku górze. Pokombinuj z ramką rozciąganą nad płomieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Że za długa to wiem i będzie przycięta ale chyba zamówię zestaw anten ale sprawdzę zabawę z ogniem i tworzywem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Powtórzę za kolegami, popraw te obicia na ekranach, na ich brzegach. Wyglądają jak namalowane. Do obić ja osobiście używam czarnego lub brązu czekoladowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Powtórzę za kolegami, popraw te obicia na ekranach, na ich brzegach. Wyglądają jak namalowane. Do obić ja osobiście używam czarnego lub brązu czekoladowego. Ekrany już przemalowane i poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Pierwsze w życiu brudzenie błotem wanny kadłuba. Po testach na złomku popełniłem taki efekt: Proszę o wyrozumiałość i radę jak należy wykonać delikatne zakużenie burt oraz części nie zachlapanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Model dostał pył jąśniejszy o ton od błotka. Teraz jeszcze ta antena i zamówienie gąsek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Demonion, wykombinuj jakieś tło, bo ... wie na co patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Jutro będę montować białe tło by zdjęcia wychodziły bardziej czytelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Troszkę pogmeralem przy białym tle, niestety muszę dokupić jeszcze z jedną lampkę by lepiej doświetlić. I już widzę braki w pokryciu farbą na wlotach powietrza do komory silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Miałem już wcześniej zapytać -czemu prawy stelaż ekranu faluje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Ogólnie to krzywa lufa i te obejmy ekranów tez powinny byc takie krzywe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Zwisają na sztukę jak je powpinam to stoją lub wiszą jak trzeba. A lufa pewnie przez hamulec wylotowy bo sie dziad obluzował podczas ścierania kurzy przez moją ukochaną małżonkę (chyba musiał mieć mocne spotkanie z podłożem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi