Skocz do zawartości

Pzkpfw.IV Ausf H produkcja lato 43 1:35 Dragon

Demonion

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety obicia są takim etapem w tworzeniu modelu, że choćbyś kapitalnie wymalował model, to na ich etapie można wszystko pogrzebać. Przeczytałem kiedyś mądre zdanie jednego z czeskich modelarzy: "Jeżeli wydaje Ci się, że masz dopiero połowę obić, to znaczy,że masz już ich w sam raz."

• Odpowiedzi 134
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

ale to dwa świetne modele ostatniego czasu pokazujące jak powinny wyglądać obicia, odrapania i inne paści na pojazdach z dodatkowymi ekranami bocznymi.

Chyba chciałeś napisać, że można się wzorować na tych pracach, a nie że powinni wszyscy tak robić, bo tak powinno być

Demonion, wiele razy pokazałeś, że posiadasz jakąś wiedzę książkową, przejrzyj dokładnie zdjęcia archiwalne. Rysy wzdłuż, drobne wgięcia, obicia, Twoje zniszczenia pasują do kamuflażu zimowego.

PZdr

Seb pogrzebałem trochę w makulaturze i znalazłem kilka zdjęć pojazdów opartych na kolorach bazowych w których ekrany mają tylko dolne części powycierane (poniosła mnie ułańska fantazja). Zaś sam kadłub przy takim stanie otarcia równierz występuje i zdjęcia datowane są na kwiecień - maj 1944 i dotyczy to pojazdów z długim czasem przebywania na manewrach życia i śmierci.

ale to dwa świetne modele ostatniego czasu pokazujące jak powinny wyglądać obicia, odrapania i inne paści na pojazdach z dodatkowymi ekranami bocznymi.

Chyba chciałeś napisać, że można się wzorować na tych pracach, a nie że powinni wszyscy tak robić, bo tak powinno być

PZdr

Istotnie.

Ekrany przemalowane jednak coś poszło nie tak jak trzeba i efekt końcowy nie jest tak dobry jak wcześniej lecz zbliżony. Wyszły problemy podczas nakładania pasów z podaniem farby (za cieńko lub zanik). To teraz pytanie do światlejszych jak uzyskać zadowalające rysy bo trochę poczytałem i pooglądałem, jednakże wprowadziły one mi lekki chaos.

CIMG1712.JPG

Udało mi się znaleść kalki pasujące do osłon. Numer taktyczny z przesunięciem na akcent nr kompanii.

CIMG1714.JPG

CIMG1713.JPG

Udało mi się zbliżyć historycznie pod 35 płk.panc. Jednakże z tego co posiadam w dokumentacji niedzwiadek powinien być bez tarczki

A co to sterczy tak do góry na ostatnim zdjęciu?

Wygląda to jak patyk, który się mocuje do roweru jak chcesz nauczyć dzieci jeździć ;)

To co mi się jeszcze rzuca, to czyste kalki na brudnym czołgu. Szkoda, że nie położyłeś ich zaraz po malowaniu, bo teraz trudno będzie wszędzie uzyskać jednolity brud.

Powtórzę za kolegami, popraw te obicia na ekranach,

na ich brzegach. Wyglądają jak namalowane.

Do obić ja osobiście używam czarnego lub

brązu czekoladowego.

Zwisają na sztukę jak je powpinam to stoją lub wiszą jak trzeba. A lufa pewnie przez hamulec wylotowy bo sie dziad obluzował podczas ścierania kurzy przez moją ukochaną małżonkę (chyba musiał mieć mocne spotkanie z podłożem)