Gość Napisano 26 Lipca 2007 Share Napisano 26 Lipca 2007 Cześć. Zgodnie z tym, co napisałem w poście powitalnym, postanowiłem zaprezentować mój efekt prac nad naczepą Italeri Reffer Trailer (#3813). Krytyka mile widziana, jednak uprzedzam, że to mój pierwszy model malowany, złożony "prosto z pudła", jednak z pewnymi uproszczeniami - nie malowałem ramy, a samo malowanie podwozia jest trochę fikcyjne. Naczepa została minimalnie doposażona o lampki obrysowe i tylny fartuch na zderzaku z zestawu Truck Accesories z Italeri (#720). Przeznaczeniem tego modelu (i następnych) jest ładny wygląd na półce (pod sufitem), stąd uproszczenia. Tymczasowo jest podpięty stary ciągnik Actross, jednak niebawem będę dla niej sklejał nowego Actrossa Black Edition, który myślę, będzie dobrze pasował do tej naczepki (zabiorę się za niego po skończeniu Magnumki, nad którą obecnie siedzę). Mimo, że mój model jest daleki od prezentowanych mistrzowskich egzemplarzy na Forum, postanowiłem go pokazać, że takie modele też się skleja i nie należy popadać w kompleksy, jeśli nasz model nie wygląda tak dobrze Generalnie chodzi o zabawę w modelarstwo i to ma dostarczać przyjemności, a nie wpędzać w kompleksy. Zatem oceniajcie i krytykujcie do woli (nie obrażam się). A oto efekt końcowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 26 Lipca 2007 Share Napisano 26 Lipca 2007 Ja bym sie tylko jednego czepil. W zasadzie drobiazgu, latwego do poprawienia - mianowicie okucia drzwi (w sensie zawiazy, rygle, itd). Z tego co wiem, to one nie sa lakierowane tylko np. cynkowane. Moglbys je przetrzec jakims metalizerem, zeby nadac im "metalowy" wyglad. I ewentualnie klosze lamp pomaluj jakims blyszczacym lakierem lub Sidoluxem, zeby nie byly takie matowe, bo ciut nienaturalnie wygladaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Lipca 2007 Share Napisano 26 Lipca 2007 Z tego co wiem, to one nie sa lakierowane tylko np. cynkowane. Moglbys je przetrzec jakims metalizerem, zeby nadac im "metalowy" wyglad. Tak, przyglądałem się prawidziwej "Szmitce" i są metaliczne. Próbowałem zrobić je na czarno, jak obrys boczny, ale efekt był kiepski - psiknąłem za dużo farby i trochę się rozciekło. Pomyślę nad tym, ale boję się oklejać drzwi taśmą maskującą, bo to jedyny element, który dostał farbę na niezeszlifowaną powirzchnię i taśma maskująca może zerwać farbę... klosze lamp pomaluj jakims blyszczacym lakierem lub Sidoluxem, zeby nie byly takie matowe, bo ciut nienaturalnie wygladaja. Hehehehe, a farby miały być błyszczące To poprawię przy okazji Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 26 Lipca 2007 Share Napisano 26 Lipca 2007 Jarku naczepa bardzo ładna Bardzo czyste wykonanie. Jeśli chodzi o te pierdoły na drzwiach, to pomaluj pędzelkiem. Bardzo fajnie to wychodzi i jeśli będziesz się wspomagał patyczkiem kosmetycznym nasączonym zmywaczem wamodu to wychodzącą na boki farbę będziesz mógł nim zetrzeć nie robiąc krzywdy lakierowi. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Lipca 2007 Share Napisano 26 Lipca 2007 Naczepa bardzo ładnie wykonana Szkoda tylko, że tyle uproszczeń jest, no i te okucia na drzwiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Naczepa jest świetna, tylko te zawiasy i światła, wyglądają jak by były z klocków(tylko się nie obraż proszę). Daję Ci -6(wiesz za co ten minus?). Ale ogólnie jest super : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 (edytowane) ... pierdoły na drzwiach, to pomaluj pędzelkiem. Na razie ćwiczę rękę w malowaniu pędzelkiem, na mniej widocznych elementach, bo na razie nie mam dużej wprawy. Jak się będę czuł pewniej, pomaluję zawiasy. Tak naprawdę, to tę naczepę traktuję jako tester. Podobnie jak sklejaną obecnie Magnumkę - tester możliwości, techniki, farb, malowania, stosunku nakładu pracy do efektu końcowego. Planuję później sklejać (po Magnumce): 1. Czarnego Actrossa do tej "Szmitki" chłodni. 2. Cysternę Italeri #758 do Magnumki 3. Pozostaje czekać na Iveco Stralis + naczepę wywrotkę. 4. Może Magirus Straż pożarna. Acha, zapomniałem dodać, że interesują mnie europejskie ciężarówki - styl amerykański mnie nie pociąga. Dzięki za opinie. Pozdrawiam. Edytowane 28 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Ooo... No to wiedze, ze masz juz rozpisany grafik na najblizszy czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Czemu lampy mu każecie maznąć sidoluxem, przecież to nadal będzie żle wyglądac. Proponuje to zmyć i pomalować farbami do lamp czyli przezroczystymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 przecież to nadal będzie żle wyglądac.No napewno lepiej, niz teraz. A nie chcialem sugerowac jakichs drastycznych zmian... Najlepiej to by je bylo wymienic calkowicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 (edytowane) Proponuje to zmyć i pomalować farbami do lamp czyli przezroczystymi. A jakie to farby? Poproszę o szczegóły, bo jestem początkujący (np. link do jakiegoś tematu). Ew. lampy będę robił z zestawów Truck Accesories - tam są "szklane". Zapomniałem w grafiku uzwzględnić Mana z naczepą kontenerem (#3836). Pracy co najmniej na rok, ponieważ praca zawodowo mocno ogranicza mi czas wolny - mogę poświęcić na sklejanie max 2 - 3 godziny dziennie, a przez ten czas niezbyt wiele można zrobić. Oczywiście nie codziennie, bo mam normalne życie rodzinno-towarzysko-obowiązkowe Pozdrawiam. Edytowane 27 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Farby typu clear np. humbrol nr 1321 i 1322. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 O ile dobrze pamiętamto lampy w zderzaku są odlane z plastiku nieprzeźroczystego a więc farbki typu clear nic nie dadzą. Najlepiej było by wymienić lampy/klosze na przeźroczyste i wtedy je pomalować clear'em. A jakie to farby? Poproszę o szczegóły, bo jestem początkujący (np. link do jakiegoś tematu). Wczoraj pomalowałem tylne klosze do Corvrtty farbką Clear Red H90 firmy Hobby Color: widok na powierzchnię pomalowaną od spodu (w realu wygląda to o wiele lepiej): i widok od góry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Naczepa moim zdaniem wyszła bardzo ładnie Zwłaszcza, że to Twoja pierwsza. Plany na przyszłość widzę też masz jasno sprecyzowane. Tylko pogratulować i życzyć miłej zabawy przy sklejaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Dzięki za opinie i rady. Mam jeszcze jedno małe pytanie, odnośnie sklejanego obecnie modelu Magnumki. W jaki sposób przyklejacie detale do już pomalowanych części zewnętrznych, np lusterka (malowane emaliami w sprayu): - czy zdzieracie farbę w miejscu styku do gołego plastiku i zwykłym klejem (do plastiku); - czy używacie kleju cyjanowego (mam dobry klej Loctite); - czy może na Clear-Fix'ie (ten jednak niezbyt mocno trzyma)? Chodzi o to, żeby nie zepsuć efektu zaciekami lub wżerkami w miejscu styku elementów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 1. najczęściej oczyszczam powierzchnię z farby do gołego plastiku 2. cyjanoakryli staram sie nie używać bo tworzy mgiełkę na lakierze 3. Clear-Fix'em przyklejam szyby i elementy chromowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi