Skocz do zawartości

Pz.Kpfw III Ausf. J + Niemieckie działa p.panc i p.lot 1:72

Polee

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 203
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

I możliwe, że spirytus mineralny można dostać w jakimś markecie przemysłowym - ale nie jestem pewien.

oczywiście, że mozna. duluxa na przykład. s tym ze on nadaje sie wyłącznie do mycia pędzli

Kilka postów wyżej jest odpowiedz na twe pytanie.

Kalkomanie mam to teraz chwila, prawdy poprawić coś jeszcze w tym modelu ? Czy coś? I Czy w ogóle wykorzystać to co kupiłem, czy czekać na coś lepszego, bo te modele to obraz nędzy i rozpaczy ?

PS.Gdzieś widziałem receptę, na ten płyn SOL.

Ehh początki to zawsze obraz nędzy i rozpaczy oraz kapitalizmu sowieckiego. Jednakże od czegoś trzeba zacząć. Ja w chwili obecnej wykonuję swój 3 model na tym forum. Pierwsze dwa - masakra. Tygrys na honorowym miejscu bo 1 a e-75 flakpz tester czynności modelarskich.

OK;) Ale czy ten white spirit jest konieczny ? Bo z tego co rozumiem, to on jest używany tylko wtedy gdy chcemy zmyć nadmiar washu, wiem że to ryzykowne, ale gdybym nakładał mało, i jeszcze póki mokre wacikami ściągał. Czy to dobry pomysł ?

O ;) No to jutro szukam, terpentyny coś czuję że znajdę ją szybciej niż ten white spirit ;) Dzięki ;)

Kiedyś, gdzieś widziałem temat, i ktoś tam podał receptę na płyn SOL, podobno to ocet rozcieńczony z wodą, Chyba że coś pokręciłem, bo już nie pamiętam. Czy to wypali ?

terpentyna jest zdecydowanie bardziej 'agresywna' moze uszkodzic powierzchnie sidoluksu

Niekoniecznie... cały czas używam terpentyny na sidolux i nigdy nie miałem z tym problemu.

Ani kalki ani sidolux... nawet farba nie ucierpiała pod jej wpływem.

Hihi;) Szukałem po sklepach, a nie spytałem w najbardziej prawdopodobnym z nich.

Dziś poszedłem do sklepu i ;) Udało mi się zwrócić ten płyn do pigmentów ;)

I przy okazji dostałem lakier matowy pactre a przy okazji dowiedziałem się że white spirit jest tam i to po 6 złotych, a nie tak jak myślałem że po 18,50, no ale niestety coś za coś dostawa dopiero za tydzień A za tydzień to już będzie tylko w myślach

No ale cóż, życie .. ;) Jakoś to będzie nałożę w końcu kalkomanie, położę sidolux, przy okazji pomaluje figurki, bo raz już się wziąłem, no i nie za dobrze było , farba w ogóle nie chciała się trzymać figurek.. i nie dałem rady na szczęście figurki ocalone, dzięki szybkiej interwencji pod kranem Także, już wkrótce prześlę zdjęcia, jak to będzie wyglądać z kalkami, na pewno doda troszkę realizmu.

Jakoś trzeba spędzić te ostatnie dni tychże wakacji ;) Być może już worki zrobię. I ustawię je tam, gdzie ma być diorama. Na razie jeszcze się zastanawiam, a na tą chwilę, wykonam jedynie prowizorycznie podstawki do tych modeli pobawię się troszkę. No i zobaczymy.

No nie wiem, szczerze to mam wątpliwości, czy te modele wykorzystać na dioramę ? Czy jeszcze troszkę poćwiczyć z modelami, a potem wsiąść się za dioramy. No nie wiem. Zobaczymy..

• 4 months later...

Witam, po długiej przerwie wracam do pracy.

Cały sprzęt jest już na miejscu, teraz to wszystko ogarnąć ;)

Niedługo zdjęcia z postępu prac. Wszystkiego dobrego w nowym roku ;)

=Działa zostały już ostatecznie poprawione i wykończone.

Myślę że wyglądają już lepiej.

Udało mi się pomalować 2 figurki przez półtorej godziny efekt.

No jak na takie małe duperele całkiem dobry.

Jutro z rana postaram się dodać zdjęcia.

Dobrej nocy.

Cześć. Tak na szybko: PAK40 ma za bardzo wysuniętą osłonę/pancerz ( http://www.lonesentry.com/articles/ttt07/pak40.html)

Jeśli to drugie działko to PAK 36/37 to lufa jest za bardzo wciśnięta... ( http://tr.wikipedia.org/wiki/3,7_cm_PaK_36 )

Ogólnie zdjęcia bardzo kiepskiej jakości i mało co widać...

O matko faktycznie,

W Pak 37 lufę opanowałem..

ale Pak 40 to już chyba tylko na złom tak ?..

A nie jednak oglądając pudełko oraz instrukcję, to właśnie tak ma to wyglądać w tym Pak 40 tak więc chyba jest dobrze ?