kwiatektatek Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Część poważna... Wyrażenie "na poważnie", dość często stosowane przy określaniu zaawansowania swoich modelarskich umiejętności, nieodmiennie mnie bawi Ja wiem, że chodzi o oddzielenie radosnej twórczości od modeli przy których człowiek się "stara". Niemniej jednak dla mnie słówko "na poważnie" brzmi nieco fałszywie. W końcu ja wszystkie swoje modele robiłem "na poważnie", a że wiedza, umiejętności i możliwości stały na niskim poziomie to już inna para kaloszy. Większy sens to ma w przypadku w przypadku rozpoczęcia stosowania całkiem nowych technik i środków. W moim przypadku tak właśnie było. Naraz zacząłem używać aerografu, błysku pod kalki, płynów do kalek... Ale z kolei właśnie przy tej okazji zrobiłem swój jedyny model na niepoważnie. Bo poza tym ja wszystkie swoje modele... itd. Przedstawię tutaj modele które od tych z mojego muzeum dzieli wiele lat przerwy i użycie bardziej współczesnych technik. Czy są one "na poważnie" ocenicie sami. W kolejności chronologicznej: RAF S.E. 5a 1:48 SMER To ten niepoważny. Nie moja skala, tematyka właściwie też nie moja. Model dostałem wśród kilkunastu innych od znajomego. Wziąłem się za niego żeby zobaczyć jak się używa aerografu. Junkers Ju-86 D-1 1:72 Italeri Pierwszy model budowany specjalnie na konkurs. Trochę się z nim pieściłem. Wypieściłem trzecie miejsce. Sack AS-6 V-1 1:72 Special Hobby Budowany jak wszystkie kolejne na konkurs. Jakoś tak się zrobiło, że do ukończenia modelu mobilizuje mnie termin rozpoczęcia konkursu realnego, lub zakończenia internetowego Sack poza pudłem Heinkel He-51 B-2 1:72 ICM Zdjęcie stare, ponieważ niedawno model został zmiażdżony przez spadający album z puzzlami. Nie wiem czy dam radę go wyremontować. Jedyna pociecha to fakt że tematem puzzli jest Bitwa o Anglię. Co w rodzinie nie ginie Focke Wulf Flitzer 1:72 Revell Focke Wulf Fw-190 D-9 1:72 Academy Model zdobył trzecie miejsce na wrocławskim Światowidzie. GAL Hotspur Mk II 1:72 ZTS Plastyk Vultee Vengeance Mk II 1:72 Novo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Fajne samoloty. Gratuluję 3 miejsc na konkursach P.S. Ja też mam taki album, ale mi jeszcze (puk - puk) nic nie zmiażdżył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Buduj wszystkie modele jak na konkurs Junkers super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 Heinkel He-51 jest mocno naciągany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 4 Listopada 2012 Autor Share Napisano 4 Listopada 2012 Nowy w klasie Messerschmitt P-1099 B/I 1:72 Revell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Się pochwalę. Powyższy messerschmitt dostał drugie miejsce na wrocławskim Model Show. Jak dotąd jest to najwyższa ocena mojego wypustu, a dodatkowo jeden z oglądających wyraził chęć zakupu tego modelu. Na sprzedaż się nie zgodziłem, ale mogłem chociaż zapytać jaką sumę chciałby wydać oferent. Przyznam że tą propozycją zostałem zaskoczony i zatkało mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Gratuluję drugiego miejsca, modelik fajny. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: Fiat CR.42 - Italeri 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sarahjoe Napisano 18 Listopada 2014 Share Napisano 18 Listopada 2014 Idąc w ślady kolegów chciałem zaprezentować moje prace. Dokumentować zacząłem je od roku 2007 , i na zdjęciach prezentowane są prace z lat 2007-20013. Przepraszam za wstawienie linka ale , photobucket mi głupieje a modeli do pokazania kilka jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Hawker Typhoon Mk Ib 1:72 Airfix Tradycyjnie długo robiony, tradycyjnie skończony przed konkursem, nietradycyjnie nieco zużyty. Z IV Model Show Wrocław powrócił z wyróżnieniem i nagrodą specjalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi