Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak obiecałem kolejny model popełniony w ostatnim czasie.

Tym razem jest to model Revella. Składało się całkiem przyjemnie, części całkiem dobrze spasowane, mało nadlewek i śladów po wypychaczach. Malowany Vallejo.

100_4583.JPG

100_4587.JPG

100_4589.JPG

100_4591.JPG

100_4592.JPG

Napisano

Model mniej więcej na poziomie F-16.

Podobnie jak w tamtym, przesadzone brudzenie. Nie wiem, jak brudne były oryginały, ale na pewno przesadziłeś z ilością i nasyceniem smug. Poza tym dziwne malowanie osłony kabiny. Jakby żółty prześwitywał spod zielonego albo na odwrót.

Ale i tak fajniejszy od F-16 bo jest antenka

Napisano

Ok, przyznaje, nie wiedziałem.

Ale nadal sądzę, że na górze jest za dużo olejnych smug. Model wygląda, jakby leżał w stercie węgla.

Uważasz, że przez 20 lat ani razu nie myto samolotu?

Napisano

ogólna nazwa grupy samolotów sił powietrznych Stanów Zjednoczonych, których zadaniem jest zwalczanie systemów przeciwlotniczych i przeciwrakietowych przeciwnika – SEAD (Suppression of Enemy Air Defences).

Napisano

Czołem. 'Wild Weasel' (czyli Dzikie Łasice) to były samoloty (formacje) walki radioelektronicznej. Twój F-105G to Wild Weasel III (drugim był F-105F a pierwszym F-100).

Co do modelu - tak jak Koledzy napisali - coś 'nie teges' z tym brudzeniem. Ja wiem, że washa typowego ciężko zrobić, bo to stary Monogram jest i linie wypukłe, ale lepiej było powalczyć z jakimś pre/post shadingiem. Teraz trochę tak jakby był usmarowany.... no nie powiem czym ;). Ale ten brąz kojarzy się jednoznacznie .

Niemniej głowa do góry - z każdym kolejnym modelem będzie lepiej.

Mam jeszcze tylko pytanie jedno na koniec - czy kamuflaż SEA nie powinien mieć przypadkiem trzech kolorów na górnych i bocznych powierzchniach? Dwie zielenie i tan?

Napisano

Są dwie zielone. Jednak zielenie są bardzo do siebie zbliżone i prawie nie do rozróżnienia na zdjęciach

Napisano
Są dwie zielone. Jednak zielenie są bardzo do siebie zbliżone i prawie nie do rozróżnienia na zdjęciach

Jeśli mogę Ci coś doradzić na przyszłość (bo zakładam, że jakiegoś 'wietnamczyka' jeszcze zrobisz - to bardzo wdzięczny temat i piękne samoloty), to ten drugi zielony bierz niekoniecznie taki jak podają w instrukcji. Użyj czegoś ciemniejszego. Nawet jeśli nie odpowiada w stu procentach oryginałowi. Ale będzie na pewno się odcinał od jaśniejszej zieleni, przez co lepiej wyglądał ;).

Niebawem czeka mnie sklejanie trzech F-105 z Monogramu (D,F oraz G). Czyli dokładnie takich jak ten który tu pokazałeś . Z kolorami pewnie zrobię jakiś 'hokus-pokus', żeby było efektownie (choć niekoniecznie do końca 'prawdziwie') .