r0bson Napisano 2 Września 2012 Share Napisano 2 Września 2012 Witam po długiej przerwie w modelarstwie postanowiłem przypomnieć sobie stare dobre czasy, zaczynając od tajemniczego jak dla mnie tematu Pancerki . Wybrałem ten model być może przez to że był tani, a czytając opinie na sklepach itp, myślałem świetnie sam się będzie składał, lecz zapomniałem że jest to ta nieszczęsna firma :/, no ale dla chcącego nic trudnego, zapraszam do mojego działu. Model ten wiem pewnie nie zrobie go w 100% poprawnie ale chcę na nim potrenować. Pierwszą rzeczą od jakiej się zabrałem były wózki, obrabianie części szło pięknie lecz ze składalnośćią było gorzej, patrząc na odlane uchwyty, nie bardzo już miałem natchnienie go robić, ale przypomnialem sobie że w którymś modelu widziałem je metalowe, nie są one dostępne na sprzedaż ogólną dlatego postanowiłem wykonać je samemu z resztek blachy, wiem że nie jest to dokładnie jak orginał, ale myślę że ucieszy oko zapraszam do oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 2 Września 2012 Share Napisano 2 Września 2012 Hej r0bson.Generalnie wypust stary jak swiat Italerii merytorycznie nie jest taki zly. Mozna z niego sworzyc fajnego Shermana,nawet polskiego.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 Nie dziękuje:-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Pomyśl nad zrobieniem faktury odlewu kadłuba i wierzy daje fainy efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 Czyli w jaki sposób, bo ten temat jest mi obcy zupełnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Ja robie to przy pomocy rozpuszczalnika nitro, malujesz powierzchnie cienka warstwą nitro, czekasz aż plastik staje się miekk, później bierzesz pędzelek, o twardym krótkim włosiu, i dociskasz,efekt zależy od siły naciskania pędzlem, później czekam aż nitro odparuje, a plastik znów stanie się twardy, popróbuj na jakimś złomie. Szerman ma dużo fajnych obłych powierzchni i aż sie kusi o taką fakturę Tylko PAMIĘTAJ, żeby to zrobić przed przyklejeniem drobnicy, bo będzie nieciekawie A italery ma całkiem przyjemnie sklejające sie modele, tragedi nie ma:) Nawet te starsze nie sa takie złe. Polecam skifa, albo stara zviezde.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 W końcu nadszedł kres, wózki ukończone czyli I etap zamknięty wiem nie jest to ładne, ale przynajmniej lepsze niż to co było w zestawie pzdr. r0bson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 Ja robie to przy pomocy rozpuszczalnika nitro, malujesz powierzchnie cienka warstwą nitro, czekasz aż plastik staje się miekk, później bierzesz pędzelek, o twardym krótkim włosiu, i dociskasz,efekt zależy od siły naciskania pędzlem, później czekam aż nitro odparuje, a plastik znów stanie się twardy, popróbuj na jakimś złomie. Szerman ma dużo fajnych obłych powierzchni i aż sie kusi o taką fakturę Tylko PAMIĘTAJ, żeby to zrobić przed przyklejeniem drobnicy, bo będzie nieciekawie A italery ma całkiem przyjemnie sklejające sie modele, tragedi nie ma:) Nawet te starsze nie sa takie złe. Polecam skifa, albo stara zviezde.. Ok popróbuje napewno na jakimś złomie najpierw, mógłbyś dodać jakieś zdjęcie i się pochwalić jak Ci to wyszło :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 No nie wierze.. Robercik znowu modele klei Działaj ! Z fakturą odlewu będzie ciężko, spróbuj nitro, Dawid na modelarni próbował acetonem i klejem ale plastiku nie ruszało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 Kiedyś trzeba powrócić do korzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Fajnie, że wziąłeś się za tego Shermana, bo sam miałem na niego ochotę i podpatrzę co nie co. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 Jeśli miałby któryś z kolegów kalki na stanie chodzi mi głównie o I Dyw.Panc.Gen.Maczka , może być latająca krowa , jestem skory wymienić się na jakieś inne np, bądz też zakupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 podobno można tez fakturę wu robić za pomocom sufacera w płynie nanosząc(wystukując go) go za pomocą krótkiego twardego pędzla ale jeszcze nie testowałem tej metody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 pewnie jak na początek jest to dużo nie bezpieczniejsze niż nitro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 i zdrowsze ze względu na zapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 viewtopic.php?f=87&t=34180&start=15 na 2 fotkach jest pokazane jak to wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Używam Surfacer 500 do faktury odlewu. Pokrywasz nim powierzchnie której chcesz nadać fakturę. Czekasz chwilę dziabasz w miarę sztywnym pędzlem. Po wyschnięciu delikatnie szlifujesz do osiągnięcia zakładanej faktury. Jeśli się nie udało zmywasz i jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 4 Września 2012 Autor Share Napisano 4 Września 2012 poppróbuje z tym nitro bo już zczaiłem o co chodzi może się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 proponował bym żebyś nie montował tych bocznych osłon przeciw piaskowych model bez nich wygląda o wiele lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 4 Września 2012 Autor Share Napisano 4 Września 2012 Wiem tak saamo myślałem, ale jak coś to myślałem żeby samemu je z blachy zrobić bo miał :być w malowani z D-DAY , ale jeśli dorwe w Polskie oznaczenia to go w nim wykonam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 wiesz co ja mam oznaczenia dywizji maczka z achilesa Academy jak byś chciał. Zamiast tych osłon zrób z blachy takie wąskie listwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 4 Września 2012 Autor Share Napisano 4 Września 2012 musiałbym dostać coś na wzór jeśli byłbyś łaska dodać fotke tych listew to może udało by się je wykonać, a co do oznaczeń to nie wiem czy te same mogły by być na Shermanie :/ czy jakieś inne, ale jeśli tak to nie widze problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 tu masz sherman z takom listwą : http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Shermantielt_28-10-2008_18-10-52.JPG&filetimestamp=20081031223133 http://www.google.pl/imgres?q=sherman+firefly&hl=pl&sa=X&biw=1920&bih=979&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=RjL81xLSmPIxxM:&imgrefurl=http://www.missing-lynx.com/gallery/canada/adhybrid.htm&imgurl=http://www.missing-lynx.com/gallery/canada/adhybr-1.jpg&w=608&h=406&ei=sDNGUIaeK8r80QWNhIHoBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=547&vpy=188&dur=347&hovh=183&hovw=275&tx=109&ty=105&sig=101883972001941467487&page=1&tbnh=128&tbnw=172&start=0&ndsp=43&ved=1t:429,r:2,s:0,i:105 mam te listwy w zestawie z moim firefly mogę ci je zmierzyć i przesłać wymiary jeśli chodzi o kalki to powinny pasować bo m 10 Wolinianie/achiles to pochodna konstrukcja od m4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 4 Września 2012 Autor Share Napisano 4 Września 2012 aha, to ta listwa jest krótka a w tej skali może mieć gdzieś ok 2 mm chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 4 Września 2012 Autor Share Napisano 4 Września 2012 a czy zamiast nitro może być zwykły rozpuszczalnik ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi