Skocz do zawartości

Wrack Titanica 1:400

grumsha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jestem nowy na tym forum zaczełem budowe Titanica z zestawu revella w skali 1:400 przerabiam go na wrak, bo kupiłem sobie model Titanic academy 1:400 Centry anniversary edition z drewnianym pokładem i elementami fototrwnymi czy jakoś tak :P to jest mój pierwszy tak ambitny projekt i mam nadzieję ze wytrwam do końca z waszej strony liczy na modelarskie porady głównie jeśli chodzi o malowanie wraku dobór koloru i techniki oraz o konstruktywną krytykę Model wyglada narazie tak:

dziób:

20120906144340.jpg

prawa burta:

ttaniclewa.jpg

lewa burta:

20120906144413.jpg

miejsce przełamania liniowca z widocznymi 6 kotłami z kotłowni nr.3 wraz z podwójnym dnem:

20120906144513.jpg

przewrócony maszt z bocianim gniazdem wraz ze zniszczonym mostkiem:

20120906144429.jpg

jak narazie wyglada to tak dużo jeszcze pracy przedemną ale planuję zrobić jeszcze dwie łodzie mir 1 i 2 wraz z oświetleniem które badają wrak a całość umieścić w ciemnym akwarium.

ps: przepraszam za jakość zdjęć w dalszych etapach pracy postaram sie zrobić lepsze

Edytowane przez Gość

No fajnie!Dobry początek na forum. Widać że już było coś robione przez ciebie.Co do pewnych spraw się nie wypowiadam bo wiedza w tym trochę uboga.Ale jest na forum kilku fachowców którzy doradzą w temacie lepiej ode mnie.Powodzenia i będę zaglądał! Nie martw się fotki to ja do tej pory robię czasem takie że.... no mniejsza co .Ciekawe, trochę szczegółów te kociołki ciut bardziej okrągłe,porwane pokłady trochę bym zrobił cieńsze ,no to dalej do dzieła.

no właśnie jeśli chodzi o te kociołki to bardziej okragłe mi nie chciały wyjść ;/ ale będzie to troche bardziej zaokraglone przed malowaniem tzn nie bedzie tego aż tak widać bo narazie to jest w fazie bardzo wczesnej, że się tak wyraże produkcji a co do pokładów to widaczne sa narazie te pierwszej klasy bedzie jeszcze pare pokładów 2 i 3 które sie troche nawarstwia aby sie w końcu zatrzymać na ostatnim pokładzie nad maszynownią

No i właśnie o to chodzi masz świadomość tego co robisz .Jak to mówią co nagle to po diable. Trochę poprawek i będzie jak to czasem jeden kolega mówi miód malina i orzeszki .Nie od razu Rzym zbudowano, powoli do przodu sam na coś wpadniesz,ktoś podpowie.Nie wiem jak dla ciebie, ale dla mnie robienie ,tworzenie modelu to czysta przyjemność relax,przede wszystkim robie dla własnej radochy a dopiero później dla oka innych, żeby sie pochwalić np. na forum czy na konkurs jakiś.No to działaj, mam nadzieje ze ostrych krytykantów nie spotkasz wielu. .

P.S. Ale tytuł mógłbyś zmienić, bo ten "Wrack" to ani Wrak, ani Wreck ;)

nie ogarnełem tego i nie moge już zmienić ><

Pomysł niezły i wykonanie dobre, tylko zastanawiam się, czy te kotły nie wypadły w trakcie przełamania ze swoich podstaw? Jak pokazują Google, trochę ich jest: tutaj.

Powodzenia w budowie

hmm wypadły ale z kotłowni nr2 która byla w rufowej części i w momęcie kiedy tył statku zaczynał zanurzać się w oceanie wypadły z niego kotły z kotłowni nr 2 a następnie w skutek implozji wody z powietrzem część rufowa zaczeła sie rozpadać i wyleciały z części rufowej kotły z kotłowni nr 1 te z przedniej czyli z kotłowni nr 3 nie wypadły gdyż wrak opadał dziobem do dołu wiec nie miały jak wylecieć polecam ten filmik:

ogólnie polecam cały dokument bo jest bardzo ciekawy

Klika uwag:

1. Liny które zrobiłeś , w tej skali byłby grubości człowieka ...

2.Kotły możesz wykonać z okrągłych profili - rurek

3. Pokłady do poprawy - ich grubość przeraża- nie zamaskujesz tego rdzą

4. Sekcja kadłubowa jest w dwóch miejscach "przełamana"

a)

Titanic2.jpg

b)

Titanic-Bow_220355.jpeg

Miedzy pierwszym a drugim kominem

5. Bocianie gniazdo do poprawki - albo je usuń

6.Luki załadunku do poprawki bo je zmasakrowałeś

Tyle na podstawie fotek....

i na samym wstępie gratulacje

oj pracuj, pracuj bo temat zacny

z tego co widzę twój model ma i plusy i minusy

zdecydowanie na plus zaliczam Ci odpowiednie miejsce przełamania całego kadłuba (czyli przed, a nie za 3 kominem)

za niedociągnięcie (które jednak łatwo poprawić) uważam brak wygięcia całości - przednia sekcja powinna być wygięta do dołu mniej więcej od wysokości mostka do dziobnicy oraz nieznacznie od 1 komina ku końcowi wraku (podobna ale odwrotna sytuacja). Krótko mówiąc w umownym poziomie znajduje się tylko środkowa sekcja wraku (m/w od mostka do połowy długości między kominami) zaś oba końce wraku skierowane są ku dołowi, kształt wraku można przyrównać do banana

Z pewnością załapiesz o co mi chodzi przeglądając jeszcze nieco ilustracji wraku

popracuj jeszcze nieco nad tymi pokładami w kadłubie - kotły w miejscu przełamania statku są jak najbardziej widoczne i jest ich 5 wiec OK

statek faktycznie posiadał podwójne dno ale to twoje jest zdecydowanie za grube, w efekcie kotłownia jest za wysoko

liny proponuję spróbować zrobić z żyłki lub ramki rozciągniętej nad ogniem albo wogóle je sobie podarować

do wykonania rdzy polecam akryl (silikon) nakładany na powierzchnię statku trochę szczoteczką, trochę palcem - wedle potrzeb

samo malowanie to odrębna sprawa

nie zapomnij tez o wielce charakterystycznych elementach tego wraku, - np. żurawiku kotwicznym (na dziobie) odwróconym do przodu oraz otwartym luku nr1 (na dziobie), którego pokrywa została wyrwana

to tyle na teraz - życzę powodzenia w dalszych pracach

zobaczymy co zdziałasz dalej

PS: swoją drogą, jak tak patrzę to te revelle to chyba tylko na wraki można przerabiać

Osz ja Cię... Zaaace rzeczywiście, ale i baaardzo ambitne.

Pytanie mam do wszystkim bo szukałem kiedyś i nie znalazłem. Pytanie czy ktokolwiek znalazł tył Titanica w Atlantyku?

Ma ktoś dane na ten temat i zdjęcia?

ps. Powodzenia przy projekcie, będę stałym bywalcem! :}

Osz ja Cię... Zaaace rzeczywiście, ale i baaardzo ambitne.

Pytanie mam do wszystkim bo szukałem kiedyś i nie znalazłem. Pytanie czy ktokolwiek znalazł tył Titanica w Atlantyku?

ps. Powodzenia przy projekcie, będę stałym bywalcem! :}

To jak Ty szukałeś?

Wujek google aż się ugina od fotek...

do wykonania rdzy polecam akryl (silikon) nakładany na powierzchnię statku trochę szczoteczką, trochę palcem - wedle potrzeb

Porównaj sobie wielkość szczoteczki a modelu i spróbuj wykonać tak specyficzną rdzę jak na Titanicu ...

Tu generalnie wadą jest skala samego wraku.....

Titanic ma dosyć charakterystyczną rdzę - narosty

TITANIC+9.jpg

0.jpg

titanic-wreck.jpg

W tej skali ja bym zrobił tak

Dobry klej modelarski

Pokrywasz sobie element( nie cały model - patrz fotki ) i czekasz chwilę aż lekko rozpuści powierzchnię - następnie lekko okładasz pędzlem aby uzyskać chropowatą powierzchnię i wtedy można bawić się zegarmistrzowską robotę kładzenia "narośli" rdzy

... można i klejem - ja zaproponowałem tylko swoją (wypróbowaną już z reszta ) technikę

Pytanie czy ktokolwiek znalazł tył Titanica w Atlantyku?

oczywiscie - wrak Titanica został odnaleziony 1985 roku przez Boba Balarda, rufa statku jest jakieś kilkaset metrów od dziobu i w dużo gorszym stanie

ilustracje spokojnie można znaleźć w internecie

PS; A co tam z twoim wrakiem się dzieje Adrianowro, jakieś aktualności ?

... można i klejem - ja zaproponowałem tylko swoją (wypróbowaną już z reszta ) technikę

Twoja technika jest dobra ale nie do tej skali i masz racje te modele Revella to się chyba tylko na wraki nadają :/

Chyba do Hobby Bossa wyszedł porządny pakiet blach...(1/350)

Pytanie czy ktokolwiek znalazł tył Titanica w Atlantyku?

PS; A co tam z twoim wrakiem się dzieje Adrianowro, jakieś aktualności ?

W sumie jest w stanie zawieszenia.....

Ale chce przejść na polistyren bo nie jestem zadowolony z efektu do tej pory ....

za niedociągnięcie (które jednak łatwo poprawić) uważam brak wygięcia całości - przednia sekcja powinna być wygięta do dołu mniej więcej od wysokości mostka do dziobnicy oraz nieznacznie od 1 komina ku końcowi wraku (podobna ale odwrotna sytuacja). Krótko mówiąc w umownym poziomie znajduje się tylko środkowa sekcja wraku (m/w od mostka do połowy długości między kominami) zaś oba końce wraku skierowane są ku dołowi, kształt wraku można przyrównać do banana

Z pewnością załapiesz o co mi chodzi przeglądając jeszcze nieco ilustracji wraku

popracuj jeszcze nieco nad tymi pokładami w kadłubie - kotły w miejscu przełamania statku są jak najbardziej widoczne i jest ich 5 wiec OK

statek faktycznie posiadał podwójne dno ale to twoje jest zdecydowanie za grube, w efekcie kotłownia jest za wysoko

liny proponuję spróbować zrobić z żyłki lub ramki rozciągniętej nad ogniem albo wogóle je sobie podarować

nie zapomnij tez o wielce charakterystycznych elementach tego wraku, - np. żurawiku kotwicznym (na dziobie) odwróconym do przodu oraz otwartym luku nr1 (na dziobie), którego pokrywa została wyrwana

PS: swoją drogą, jak tak patrzę to te revelle to chyba tylko na wraki można przerabiać

zgadzam sie dlatego go przerabiam co do reszty uwag duzo elementów jest jeszcze nie przyklejonych i jeszcze dużo mam do przerobienia co do tego banana to będę chciał go zrobić ale nie wiem czy mi wyjdzie bo ten plastik jest dosć gróby a liny byly od modelu i bedą usówane a co do rufy titanica została znaleziona razem z wrakiem wystarczy wpisać w gogole w grafice titanic stern section wreck i masz mase fotek a co do kotłowni to jest ona nieco poniżej lini zanurzenia wiec nie jest za wysoko

chwilowo niestety z powodu przeprowadzki wstrzymałem prace nad modelem myślę, że wznowie je za około 2 tygodnie i bede wysyłac nowa porcję zdjęć

• 2 months later...

no wreszcie po długiej przerwie coś się ruszyło...narazie poprawiem to co jest do poprawy czyli wszelki otwory włazów do ładowni, otwory po komnach, do tego powoli robią sie pozostałosci wielkich schodów i będe przerabiać tył czyli podwójne dno oraz kotły w przyszłym tygodniu podeśleę zdjęcia na forum

• 2 weeks later...

na allegro kupiłem książke Boba Ballarda "The Dscovery of the Titanic" z masą zdjęć statku

puki zaczełem przerubki i zabawe w detal...jak narazie wyruwnałem "zmasakrowane" włazy do luków towarowych, dziure w miejscu wielkich schodów oraz zaczynam usówanie wszystkich desek z pokładów bo jak wiadomo jest tam już tylko goła blacha jutro zrobie zdjecia przy lepszym oświetleniu bo te co zrobilem nie wygladaja zbyt dobrze... jak narazie jestem zadowoony ze swoich poczynań

no więc wklejam fotki narazie wygląda to tak:

tit1j.png

20121217095539.jpg poprawione luki towarowe

tit4.jpg widok od strony dziobu

20121217095617.jpg

20121217095926.jpg pozostałość wilekich schodów czyli wielka dzióra z powiginaną blachą, to peknięcie pokładu w szerz bedzie mniejsze ponieważ pokład nie jest jeszcze sklejony

20121217095947.jpg zakrzywiony dziób statku wbity w dno

tit5.jpg widok z góry za cholere nie mogłem dobrego zdjęcia zrobić ;/

wgl przepraszam za post pod postem ale nie można edytować;/

• 4 weeks later...

mam pewien problem...mianowicie chce zacząć robic rdze na statku ale nie wiem jak zacząć i do tego mam jeszcze jeden problem ponieważ zza sopli rdzy widać np lekko czerwonawy kolor dna oraz góra statku jest nieco jaśniejsza od dołu ponieważ byla biała i teraz nie bardzo wiem jak to zrobic a do tego potrzebowałbym mały tutorial robienia rdzy