kozu Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Witam. Jestem tutaj nowym, a także początkującym modelarzem. W planach mam zamiar zrobić, tak jak w temacie, model "Suki" w malowaniu dość nietypowym. Chodzi dokładniej o SU-17 9305 który można było zobaczyć na Air Fair w Bydgoszczy. Jako że bardzo zainteresowało mnie ów malowanie postanowiłem się podjąć zrobienia go, niestety po długich poszukiwaniach jak dotąd nigdzie nie znalazłem informacji dotyczących farb jakich powinno sie użyć do pomalowania. I tutaj licze na waszą pomoc a także opinie o wykonywanych przeze mnie pracach ;) Zdjęcia samolotu: http://imageshack.us/a/img705/3253/p1080360.jpg http://imageshack.us/a/img585/1918/p1080348s.jpg http://imageshack.us/a/img703/6708/p1080341s.jpg http://imageshack.us/a/img812/2535/8443y.jpg http://imageshack.us/a/img802/5489/8438.jpg http://imageshack.us/a/img40/329/p1080367u.jpg kabina: http://imageshack.us/a/img171/6498/8402h.jpg http://imageshack.us/a/img823/2654/8403r.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Jak na początkującego masz całkiem poważne podejście do modelowania, chwali się zapoznanie z materiałami i wybór mało spotykanego malowania. Wątpię, czy ktoś z całą pewnością może określić jakie to farby, bo z tego co wiem to malowanie eksperymentalne, ale ja bym użył "amerykańskich" kolorów FS: 36375 i 36118, czyli np Humbrole 127 i 125. Życze powodzenia i będę kibicował bo właśnie też dłubię Su-22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Chodzi dokładniej o SU-17 9305 A dokładniej Su-22M4, czyli wersja eksportowa Su-17. Co do kolorów... powstał jeden egzemplarz zapewne z farb jakie mieli dostępne. Obstawiałbym, że kolory wzięte z naszych MiGów-29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozu Napisano 25 Września 2012 Autor Share Napisano 25 Września 2012 Nie dziękuje żeby nie zapeszyć ;) W kwestii podejścia do zagadnienia to mam zamiar wykonać możliwie najlepiej ;) , a jeśli chodzi o farby to jest tam więcej niż 2 odcienie szarego :( i naprawdę trudno mi dojść cóż to za kolory dokładnie A w trakcie poszukiwań informacji miałem też sporo czasu żeby przygotować możliwie jak najlepiej rozkład barw: http://imageshack.us/a/img94/886/ccf2012092500000.jpg Jeśli chodzi o barwy to 33, 79, 127, 129 i 147 Humbrola. Niestety kolory wybierałem na oko :( i zastanawiam sie też czy kolory użyte w F-16 w Polskich barwach będą dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Wygląda na kolory z MiGa-29. Humbrole to 125, 126 i 127. Więcej odcieni raczej tam nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Ciekawy projekt się zapowiada ;) będę uważnie obserwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Koledze ,życzę powodzenia i wytrwałości Będę obserwował postępy pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilkU Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Hmmm ja w takiej sytuacji, spróbował bym próbkami, mieszać farby A ten jasny kolor to nie Polish blue ? Tylko pomieszałbym go z jakimś szarym. Trzeba eksperymentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozu Napisano 29 Września 2012 Autor Share Napisano 29 Września 2012 Witam Udało mi sie dowiedzieć jakie dokładnie farby zostały użyte a mianowicie: FS 26118 FS 26270 FS 26375 są to jednak numery odpowiadające farbom matowym których odpowiedników Humbrol nie ma ale postanowiłem że pomaluje farbami półmatowymi a dopiero na końcu polakieruje na matowo a pro po fabr jakich użyje to 125 126 i 127 Humbrola czyli te które juz wcześniej były wspomniane przez kolegów ;) aktualnie pracuje nad kabiną pilota ale na tą chwile nie mam czym sie chwalić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozu Napisano 19 Października 2012 Autor Share Napisano 19 Października 2012 Witam ;) Jako że przez dłuższy czas nic nie udostępniałem przyszedł czas żeby pokazać na jakim etapie prac aktualnie jestem. Na tą chwile dalej robie wnętrze kabiny, wiem że troche mozolnie mi to idzie ale nie moge znaleźć wystarczająco czasu żeby prace szły szybciej. Tak wygląda aktualnie kabina: Czekam na waszą opinie i krytykę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozu Napisano 23 Października 2012 Autor Share Napisano 23 Października 2012 Witam ponownie Ostatnio prace u mnie ruszyły pełną parą Wczoraj sporą część dnia poświęciłem na wyrównanie wszystkich połączeń po sklejeniu kadłubu ;) A także zająłem się dorobieniem przyrządów celowniczych ;) i na tą chwile model wygląda tak: czekam na wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Października 2012 Share Napisano 23 Października 2012 Cóż, szału nie ma... Lepisz model prosto z pudła z wszystkimi jego błędami i uproszczeniami, więc nie bardzo jest co komentować. Niestety, zupełnie nie widać inwencji w ulepszeniu modelu (np. choćby dorobienie pasów do fotela). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 23 Października 2012 Share Napisano 23 Października 2012 Jak to widać inwencji? A celownik odblaskowy?? Właśnie skończyłem mojego Su-22 i moge powiedzieć że trudno się poprawia zestaw, którego złożenie nawet w wersji prosto z pudła wymaga mnóstwa szpachlówki. Poza tym niemal każdy element modelu wymagałby dodatkowej obróbki, począwszy od wytrasowania nowych linii podziałowych a kończąc na wykonaniu wielu detali praktycznie od nowa (np podwozia). Moim zdaniem początkujący modelarz powinien się skupić na poprawnym złożeniu tego zestawu, a nie jego korygowaniu czy uzupełnianiu, także prace idą właściwie, tak trzymać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozu Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 Witam po dłuższej przerwie ;) W ostatnim czasie prace zwolniły tempo ale postawiłem na jakość wykonania pracy a nie na szybkość więc prawdopodobnie aktualizacje z prac będą od czasu do czasu ale będę się starał aby dość często ;) Jak to widać inwencji? A celownik odblaskowy?? Właśnie skończyłem mojego Su-22 i moge powiedzieć że trudno się poprawia zestaw, którego złożenie nawet w wersji prosto z pudła wymaga mnóstwa szpachlówki. Poza tym niemal każdy element modelu wymagałby dodatkowej obróbki, począwszy od wytrasowania nowych linii podziałowych a kończąc na wykonaniu wielu detali praktycznie od nowa (np podwozia). Moim zdaniem początkujący modelarz powinien się skupić na poprawnym złożeniu tego zestawu, a nie jego korygowaniu czy uzupełnianiu, także prace idą właściwie, tak trzymać! Dziękuje Banny za Twój komentarz i przyznam że faktycznie jest sporo pracy z użyciem szpachlówki. Przez ten czas nie wiele w sumie udało mi sie zrobić ale lepiej zrobić niewiele niż nic ;) Także kadłub aktualnie wygląda następująco: zabrałem się także za szkrzydła a dokładniej za dopracowanie błędu w odlewce Pozdrawiam i licze na waszą opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Błędów ten model ma na pewno sporo (i moim zdaniem na tyle dużo, że nie wiem czy warto je poprawiać), ale nie sugeruj się zbytnio planami. Ja miałem 3 z różnych wydawnictw i plany różniły się między sobą w wielu miejscach dość istotnie. W sumie nie potrafiłem rozstrzygnąć które są bardziej lub mniej prawidłowe i w których miejscach, także poprawy bryły darowałem. Trzeba by było to weryfikować ze zdjęciami, co jest pracochłonne i trudne. Reasumując... Trzeba pamiętać, że ogólna zasada jest taka że nanosząc podobne poprawki na pewno robimy model zgodny z określonymi planami, ale niekoniecznie z rzeczywistością! I dotyczy to nie tylko przypadku Su-22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Akurat planom p. Grzegorza Skowrońskiego można wierzyć w 100%. Ciekawy warsztat, sam się sobie dziwię, że nie widziałem go wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Za lepsze uchodzą ponoć te z czeskiego 4+, ale to tylko zasłyszane. W każdym razie nie są zgodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozu Napisano 21 Listopada 2012 Autor Share Napisano 21 Listopada 2012 Witam Aktualnie jestem w trakcie usuwania niedoskonałości po przyklejeniu skrzydeł Zdjęcia są zrobione po pierwszej warstwie szpachlówki więc prosze o wyrozumiałość Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozu Napisano 14 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2012 Witam ponownie po dość długiej przerwie Prace posuwają sie dość powoli i spokojnie. Na tą chwile model wygląda następująco: Jak widać na zdjęciach troche tego poprawiania modelu jednak było. Oczywiście wszystkie linie podziału blach zostały poprawione po usunięciu nadmiaru szpachlówki i oczywiście pogłębione zostały linie przy lotkach ;) wszelkie opinie, rady i sugestie mile widziane Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 Po takich zaciętych szpachlowaniach warto sprawdzić efekt wyrównania kładąc surfacer albo jakąś jasną farbę podkładową. Nie wydaje mi się też, aby doklejenie takich rzeczy jak pylony czy wyrzutniki rac na tym etapie prac było racjonalne. Bez tego łatwiej maskować i malować bryłę. Ja takie detale przygotowuję oddzielnie i doklejam już po malowaniu. Tutaj zrobiłem tak nawet ze statecznikami poziomymi. Chyba że będziesz malował pędzlem, wtedy OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozu Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2012 Model będe malował pędzlem ale zastanawiam sie nad nałożeniem warstwy białego podkładu matowego i dopiero wtedy właściwe barwy czy może jednak bez podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozu Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2012 Witam ponownie Prace przebiegają możliwie w dobrze i model stoi już "o własnych siłach" oczywiście nie obyło sie bez małych poprawek co widać na ostatnim zdjęciu ;) teraz już pozostały wszystkie możliwe detale do dorobienia o przygotowanie uzbrojenia i od razu nasuwa mi sie pytanie ponieważ mam na stanie uzbrojenie od Mig'a -27 i chce go troche obrobić aby przypominał docelowy jak w SU'ce i teraz mam pytanie czy to ma sens czy jednak szukać tych elementów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Grudnia 2012 Share Napisano 19 Grudnia 2012 Akurat Su-22 może przenosić UB-32 które pokazujesz na zdjęciu jako elementy z MiGa-27. Poszukaj natomiast zdjęcia prawdziwej wyrzutni, bo ten kształt też nie jest do końca poprawny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Grudnia 2012 Share Napisano 19 Grudnia 2012 Akurat Su-22 może przenosić UB-32 które pokazujesz na zdjęciu jako elementy z MiGa-27.Ale skoro ma powstać egzemplarz pokazowy to, moim zdaniem, lepiej podwiesić to co na fotce, czyli nie UB-32... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozu Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2012 Akurat Su-22 może przenosić UB-32 które pokazujesz na zdjęciu jako elementy z MiGa-27.Ale skoro ma powstać egzemplarz pokazowy to, moim zdaniem, lepiej podwiesić to co na fotce, czyli nie UB-32... ja mam zamiar przerobić uzbrojenie od Mig'a :P na to w SU'ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi