Skocz do zawartości

BA-64B - Miniart 1/35

Szupryt

Rekomendowane odpowiedzi

Albo jeszcze bardziej egzotycznie

Ten łazik bardzo ciekawy! Aczkolwiek traktuję to jako wyjście ostateczne. Aktualnie poszedłem za sugestią piotrkura i pankota i rębam karty plastikowe na ściany wieży. Nigdy tego nie robiłem, więc gdy wieczorem wrzucę fotkę, będzie się z czego pośmiać. A lakiery Gunze hobby mam zamiar w końcu okiełznać! ;-)

Edit:

Wieża mniej więcej gotowa: to co się dało, naprostowałem. Ostatecznie do wymiany były tylko dwie płyty. Nity dorobione z kropek farby olejnej i kleju cyjanoakrylowego. Szczerze mówiąc, zaczynam mieć dość tej inżynierii wstecznej

p1010122a.jpg

• 2 months later...

Hejka!

temat nie umarł, wręcz przeciwnie - nastąpiło cudowne rozmnożenie bronieawtomobili. Nabyłem drugi model, a pierwszy (na zdjęciach po lewej), robi za poligon doświadczalny. Dochodzimy do newralgicznego momentu - lakiery bezbarwne. Plan był następujący: Gunze Topcoat gloss, kalki i dark wash miga, Gunze Topcoat matt, suchy pędzel. Problem jest na etapie lakieru matowego: mimo nałożenia najpierw jednej cienkiej warstwy, potem drugiej, potem trzeciej, model nadal błyszczy (porównując z modelem docelowym po prawej - pociągniętym na razie samą farbą). Proszę mądrzejszych o pomoc, jak wrócić do matu?

p1010141h.jpg

p1010143wg.jpgp1010144as.jpg

Ja używam matową pacrę. Jedna cienka warstwa i model jest matowy. Kalki wychodzą Ci coraz lepiej. Wśród tylu rad zapomniano i jednym. Wyciskaj wodę spod kalki patyczkiem higienicznym. Dopóki kładziesz je na prostej jak stół powierzchni, cudowne płyny są mocno niepotrzebne. Mój niewielki tutorial jak kłaść kalki, po wszystkim błysk dla wyrównania powierzchni i mat dla zmatowienia. Zero problemów.

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=88&t=29358&start=30

witam, modelarz ze mnie mizerny ale znam się na lakiernictwie samochodowym, matowe lakiery mają to do siebie że jak się da za grubo naraz to mat się utapia. Spróbuj cieńką warstwę dać i dopiero jak trochę podeshnie następną

Ja używam matową pacrę. Jedna cienka warstwa i model jest matowy.

Dzisiaj kupię pactrę i nową puszkę Topcoata. Poświęcę jakiegoś złoma na przetestowanie różnych konfiguracji: błysk Sido/mat Topcoat, błysk Sido/mat Pactra, błysk Topcoat/mat Pactra. Wrzucę zdjęcia efektów, żeby był jakiś pożytek dla potomnych.

Spróbuj cieńką warstwę dać

To też dzisiaj sprawdzę.

Kalki wychodzą Ci coraz lepiej.

Dzięki. Zamiast patyczka wymyśliłem inny patent, sprawdza się na płaskich powierzchniach: gruby marker owijam chusteczką higieniczną i "walcuję" kalkomanię. Działa na zasadzie suszki do atramentu: suszy i dodatkowo wprasowuje kalkę. Oprócz tego stosuję płyn pod kalki Wamodu, ale nie jestem zadowolony; jest mocno agresywny i w większych ilościach żre farbę (Gunze Mr. hobby). Microsol też jest taki?

plynpodkalki.jpg

Oprócz tego stosuję płyn pod kalki Wamodu, ale nie jestem zadowolony; jest mocno agresywny i w większych ilościach żre farbę (Gunze Mr. hobby). Microsol też jest taki?

plynpodkalki.jpg

Sprzedawca w sklepie mi powiedział, że najlepsza pod kalki jest dobra błyszcząca warstwa, nic więcej.

Ja osobiście tez bardzo sporadycznie używam płynów do kalek.

Nanoszę na model sido.Jak przeschnie kładę kalki i po ich wyschnięciu zabezpieczam je jeszcze jedna warstwą sido.Dopiero potem daję mat.Sido nanoszę wyłącznie pędzlem.Nie ma z tym problemu bo świetnie się rozprowadza.

Bardzo fajny mat robi Tamiya.Ostatnio przy Leopardzie go wypróbowałem i rozcieńczony Leveling thinerem wyszedł naprawdę fajnie.

Wybiła północ, czas na wyniki wieczornych eksperymentów. Z uporem godnym lepszej sprawy szukałem najlepszego zestawienia bezbarwny lakier błyszczący/lakier matowy. Wszystko pod kątem kładzenia kalkomanii. Miga-21 z ZTS plastyk pokryłem Gunze 80. Do kombinacji użyłem matowej i błyszczącej Pactry z aero, matowego i błyszczącego Topcoata w sprayu i Sidoluxu z aero. Oto efekty:

Błysk: Sidolux, Mat: Topcoat

jedna warstwa Sidlouxu, finalnie największy mat, ale kalki srebrzą, zestawienie odpada

21953598.jpg

Błysk: Sidolux, Mat: Pactra

efekt bardzo podobny, kalki srebrzą, odpada

80154753.jpg

Błysk: Topcoat, Mat: Topcoat

wychodzi faktura pomarańczowej skórki, poza tym daje największy błysk, odpada

48626270.jpg

Błysk: Topcoat, Mat: Pactra

Jest lepiej, film od kalkomanii się gubi, ale Pactra nie znosi błysku Topcoata, odpada

15938750.jpg

Błysk: Pactra, Mat: Pactra

Za bardzo błyszczy, odpada

13332856.jpg

Błysk: Pactra, Mat: Topcoat

Najlepszy wariant z testowanych; mniej więcej matowy, film od kalki się gubi, powierzchnia równa

82188068.jpg

Uff.. niniejszym konkurs wygrała kombinacja szósta. Jutro kolej na BA-64.

Karol ale kombinujesz.

Napiszę Ci raz jeszcze.

Sido,kalki,sido i dopiero jakikolwiek mat i musi być OK.

Sam mat od Pactry jest za trupio blady.Ja kiedyś zawsze mieszałem go z odrobiną połysku.

Fajny mat robi też Italeri;

http://www.hobby.szeroka5.pl/product_info.php/info/p9876_Italeri--4636AP-Clear-Acryl.html

Natomiast to jest mój numer jeden wśród matu;

http://plastmodel.pl/p/39/5939/tamiya-xf86-flat-clear-81786--tamiya-color-acrylic-paint-mini-10ml-tamiya-farby-i-chemia-modelarska.html

Sido tylko pod pędzel.Z aero wychodzi kaszana.

Zwycięstwo ducha nad materią! Położyłem sido za pomocą aerografu na całość, z wyjątkiem miejsc pod kalkomanie - tam poszła pactra. Jest mat, kalki nie srebrzą, a lakier nie zostawił nalotu. Dwa miesiące zajęło mi poprawienie tego, co skopałem i de facto wrócenie do poprzedniego stanu. Teraz wykończeniówka to kaszka z mlekiem :-)

p1010156qn.jpg

p1010155cq.jpg

W zasadzie na pancerce można nie dawać matu, bo:

-te sprzęty i tak nie są w 100% matowe

-wszelkie oleje, washe i inne pierdoły po kilku dniach matowieją

-matowy lakier wszystko ujednolica i psuje dotychczasowy efekt

-bez lakieru pod światło ładnie widać różnorodność powierzchni modelu

I nie martw się jeśli na modelu wychodzi ci minimalna kasza, to nie samolot ani cywil

A jak na macie chesz to wykańczac ?

Położyłem już dark wash miga. Dopiero na to poszedł mat i suchy pędzel.

matowy lakier wszystko ujednolica i psuje dotychczasowy efekt

Rzeczywiście - cały model jest teraz o ton ciemniejszy i szlag trafił modulację kolorów. W sumie wyszło równo, ale monotonnie. Oleje zostawię sobie na następny model, jutro popracuję jeszcze suchym pędzlem, może uda mi się jeszcze ciut wyciągnąć światłocienie.

Model gotowy. Obiecałem sobie, że na koniec zrobię takie zdjęcie, jakie jest w zagramanicznych gazetach modelarskich - z otwartą puszką farby, mokrym pędzlem i ostatnim pomalowanym detalem ;-)

Galerię stworzę, gdy tylko uda mi się złapać trochę światła do zdjęć. Czyli w weekend.

p1010174s.jpg