donalyah00 Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 Dobry wieczór. Oj, dawno mnie w tym dziale nie było. Może uda się to w przyszłości choć trochę zmienić. Oto lekko umęczony model c-k torpedowca SMS Elster. W wątku warsztatowym opisałem jak się go składało, teraz tylko parę słów odnośnie efektu końcowego. Mimo małych rozmiarów model pochłonął mi całkiem sporo czasu. Nie pomogłą przy tym spora liczba bąbli powietrznych w odlewie kadłuba, ani roczna przerwa od modelarstwa. Po roku spędzonym z dala od warsztatu po prostu zapomniałem o kilku założeniach wstępnych co przyprawiło mnie o mały ból głowy podczas wykończeniówki. Parafrazując wielkąmuchę - żywica si, plastik si. Jak na pierwszą moją żywicę nie było wcale tak źle. Nie zauważyłem jednak istotnych jej zalet ani wad w stosunku do polistyrenu. Trochę baboli jest - mam nadzieję, że nie będą kłuły w oczy oglądających... Wszelkie komentarze są mile widziane. Na deser zwyczajowa fotka z pudłem zapałek. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Brak słów ! ,języka w gębie..... zapowietrzyłem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Śledziłem wątek warsztatowy, wiedziałem, że efekt końcowy będzie super, ale to co zobaczyłem przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Gratuluję wspaniałego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 efekt końcowy - POWALA. Malutkie arcydzieło. Tradytcyjne pytanie, olinowanie z czego robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 8 Października 2012 Autor Share Napisano 8 Października 2012 Dziękuję Panowie - miło, że model się wam podoba. Tradytcyjne pytanie, olinowanie z czego robiłeś? Jaśniejsze liny - oryginalnie część ruchoma olinowania - powstały z rozciągniętej ramki wtryskowej w kolorze jasno-brązowym. Ciemniejsze liny - tradycyjnie już z czarnej pończochy. Dodam jeszcze, że imitacje śrub rzymskich, bloczki oraz koła ratunkowe wraz z ich mocowaniami pochodzą z fototrawionych zestawów firmy North Star - NSA350070 i NSA350086. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 piękne maleństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lejgo_inc Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Pergola i takielunek są jak wisienka na torcie. Bez nich był jak czadowy późnowiktoriański przecinak, teraz nabrał morskiej ogłady. Dwukolorowe olinowanie dobrze działa, dodaje autentyczności. Moje oko chętnie zobaczyłoby chociąż kawałek zrolowanego płótna na pergoli. Malowanie wyszło fachowo - wyraziste i subtelne zarazem, fotki również dobrze to pokazują. Jestem ciekaw jak to wygląda na żywo. Przy tak delikatnym obiekcie przestają pasować zapałczane kilbloki. Sprawdziły się dobrze pod podłodkami, ale w tym zestawieniu sprawiają wrażenie grubo ciosanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Października 2012 Super Moderator Share Napisano 8 Października 2012 Ładna łajba - gratuluję Jedyne co mi się rzuca w oczy to dość monotonne burty - paradoksalnie właśnie przez to cieniowanie, które daje wrażenie, że każdy kolejny fragmencik jest stemplem i kopią poprzedniego.... Ogólnie kolejna rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 10 Października 2012 Autor Share Napisano 10 Października 2012 Dzięki wielkie! Marcinie, zwróciłeś uwagę na tą samą rzecz co ja pod koniec brudzenia. Dzięki za potwierdzenie wątpliwości - będę pamiętał o tym w następnych modelach. Leszek, też bardzo lubię tenty - zdecydowanie umieszcze je na którymś z kolejnych modeli. Elstera powstawała zdecydowanie za długo - nie chciałem dokładać kolejnej cegiełki. Co do podstawki i kilbloków - forma zdecydowanie wymaga przemyślenia. Niestety dwa kolejne modele będą jeszcze eksponowane w tej samej fomie - już mam gotowe podstawki. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Jejku jaka ładna... Standardowo : bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 11 Października 2012 Share Napisano 11 Października 2012 Właściwie mógłbym się podpisać pod wrażeniami lejgo_inc 'Pergola' świetnie wygląda i wyróżnia model podkreślając jego wyjątkowość. Rewelacyjne olinowanie. Moim zdaniem podstawka nie pozwala na wyeksponowanie ładnej sylwetki okrętu, a szkoda, bo tak jak w wątku warsztatowym zwrócił uwagę Wielkamucha, wygląda jak wyścigówka Mile jestem zaskoczony zdjęciami Admin będzie miał kłopot, które wybrać do fotki tygodnia Bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Dzięki Panowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekCz Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Piękny model... co tu dużo pisać - majstersztyk. ----- A swoją drogą, dosyć interesujące rozwiązanie konstrukcyjne... Tylna wyrzutnia torpedowa jest dokłądnie na wysokości reeling i flagsztoku. Jak oni byli w stanie strzelać z niej , no chyba że miała byc postrachem na innych tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekCz Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Piękny model... co tu dużo pisać - majstersztyk. ----- A swoją drogą, dosyć interesujące rozwiązanie konstrukcyjne... Tylna wyrzutnia torpedowa jest dokłądnie na wysokości relingu i flagsztoku i nie ma możliwości obrotu (wywietrzniki). Jak oni byli w stanie strzelać z niej , no chyba że miała byc postrachem na innych tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi