Jump to content

Klocus wielgus

modelist constructor
 Share

Recommended Posts

• Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Witajcie.

Niewielki postęp ale zawsze. Dorobiłem dolną część komina z kołnierzem. Oszlifowałem do końca. Oszlifowawałem łuki itp. Wydrukowałem wręgi, pokład i wzdłużnice główną. Wyciąłem wzdłużnice. Teraz będę wycinał wręgi i odrysowywał wszystko na pcv 6mm. Na arkuszach 1mx1m z castoramy.

Kilka fotek.

IMG_0190.jpg

IMG_0192.jpg

IMG_0191.jpg

Witajcie!

Po długich poszukiwaniach znalazłem mam nadzieję dobry napęd do modelu:

Silnik 6V z przekałdnią 6:1, obroty przy 6v 1366

silnik-z-przekladnia-mfa-6-1-4-5-15v-540er-tylko-dzis-15-rabatu-na-caly-asortyment.jpg

Wał M5 L=360mm

c6d626df001ff24f5033b722.jpg

i pompa do armatki wodnej 6v

73db9ead002a69f750424fcc.jpg

śruba do dyszy Korta fi 130mm, skok 130

image008.jpg

Poza tym odrysowane już wszystkie wręgi na spienionym PCV 6mm. Teraz czeka mnie wycinanie. Sztuk 15.

Witajcie.

No i stało się. Z czeluści wymiaru 2D wyłoniło się coś na kształt 3D.

Wstępnie szczepione CA. W sobotę będzie pokład na całej długości i zapewne zacznę oklejanie poszyciem ale jeszcze nie wiem jakim.Kilka fotek dwóch części szkieletu.

IMG_0215.jpg

IMG_0214.jpg

IMG_0213.jpg

IMG_0212.jpg

No i przyszło wczoraj jeszcze cosik takiego

serwo.jpg

cosmofen.jpg

• 3 months later...

Sprawdzałem przed chwilą i H-7 nadal stoi:

h-7-01.jpg

h-7-02.jpg

I warsztat również niestety nadal stoi, a szkoda, bo po cichu kibicowałem.

• 4 months later...

Witajcie

W związku z powrotem do budowy holownika zwracam sie z zapytaniem o mozliowsc wykonania z tworzywa sztucznego dyszy Korta o wymiarach jak na rysunku w relacji na drugiej stronie. Nowe fotki wkrotce.

Pozdr

dziekuje za ewentualna pomoc

Hallo!

Nie wiem, czy chodzi ci o podanie metody czy pytasz o to czy ktos by to zrobil ?

No ale metoda jest jedna - trzeba frezowac - jak masz maszyne, to maszyna, jak nie to trzeba ryc recznie ( duzo dlubania i szlifowania ).

Kadlub juz gotowy ? Model jak go zrobisz, bedzie imponujacy. Milej pracy.

Jako laik musze sie z dawania rad wycofac, w tym rozmiarze pret to drobiazg, a i tokarka z takimi szczekami to chleb powszedni w kazdej modelarni.

Po przeanalizowaniu uwazam, ze mozesz wyciac z tworzywa pierscienie i je skleic i oszlifowac - szybko i skutecznie domowa metoda. Na ta dasze nie dzialaja tak wielkie sily, zeby ta konstrukcja miala z tym jaki kolwiek problem. No i pozniejsza obrobka i laczenie z napedem tez o wiele latwiejsze.

Milej pracy.

Zewnetrzne pierscienie zrob z pelnych okregow polystyrenu - bedziesz mogl je ladnie oszlifowac - tak zeby profil sie zgadzal.

Milej pracy - jak sie przylozysz to bedzie to lekkie, fukcjonalne i bedzie SUPER WYGLADALO.

No i jeszcze jedno uzywaj do tego kleju dwuskladnikowego - ja przy tak duzych czesciach nie ufam kropelce.

• 2 months later...