kalaruch Posted November 7, 2012 Share Posted November 7, 2012 a dobre dobrze, dziś dostanie szamę - karaczana z argentyny teraz motipu nie ma w moim sklepie po 15 zł, jest na Sląskiej po 22. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelist constructor Posted November 7, 2012 Author Share Posted November 7, 2012 a na śląskiej gdzie dokładnie? dzięki za info pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelist constructor Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Witajcie!! Mam prośbę o pomoc w doborze serwa do tak dużego modelu. Serwo ma obracać dyszę Korta o średnicy 160mm. Jak mocne sewo dobrać bo jestem w tym temacie lajkonikiem Dzięki Pozdr Krzysztof Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Poszukaj pomocy na forum modelarzy szkutniczych - www.koga.net.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelist constructor Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 Witajcie. Niewielki postęp ale zawsze. Dorobiłem dolną część komina z kołnierzem. Oszlifowałem do końca. Oszlifowawałem łuki itp. Wydrukowałem wręgi, pokład i wzdłużnice główną. Wyciąłem wzdłużnice. Teraz będę wycinał wręgi i odrysowywał wszystko na pcv 6mm. Na arkuszach 1mx1m z castoramy. Kilka fotek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelist constructor Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 Witajcie! Po długich poszukiwaniach znalazłem mam nadzieję dobry napęd do modelu: Silnik 6V z przekałdnią 6:1, obroty przy 6v 1366 Wał M5 L=360mm i pompa do armatki wodnej 6v śruba do dyszy Korta fi 130mm, skok 130 Poza tym odrysowane już wszystkie wręgi na spienionym PCV 6mm. Teraz czeka mnie wycinanie. Sztuk 15. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelist constructor Posted November 22, 2012 Author Share Posted November 22, 2012 Witajcie. Żeby nie być gołosłownym co robię. Wycięta wzdłużnica główna i odrysowane wręgi. Jutro dalsze wycinanie i wstępne dopasowywanie wręg. Zatem holownik nabierze wstępnych kształtów 3D. Pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BALROG Posted November 22, 2012 Share Posted November 22, 2012 Taka mała uwaga wstaw sobie dwie podpory bo możesz mieć problem z symetrią po wszystkim je usuniesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelist constructor Posted November 23, 2012 Author Share Posted November 23, 2012 Witajcie Tak jak pisałem wręgi już wycięte i szablon pokładu też. Tera trzeba odrysować pokład na PCV 3mm i wyciąć środek wręg. Ale ręka musi odpocząć Pozdr Kupka wręg i druga i szablon pokładu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelist constructor Posted November 25, 2012 Author Share Posted November 25, 2012 Witajcie. No i wyciąłem środeczki we wręgach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelist constructor Posted November 27, 2012 Author Share Posted November 27, 2012 Witajcie Poszalałem w wolnym czasie i wyciąłem wpusty pod wręgi. We wręgach będzie to samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelist constructor Posted November 30, 2012 Author Share Posted November 30, 2012 Witajcie. No i stało się. Z czeluści wymiaru 2D wyłoniło się coś na kształt 3D. Wstępnie szczepione CA. W sobotę będzie pokład na całej długości i zapewne zacznę oklejanie poszyciem ale jeszcze nie wiem jakim.Kilka fotek dwóch części szkieletu. No i przyszło wczoraj jeszcze cosik takiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacko Posted March 16, 2013 Share Posted March 16, 2013 Sprawdzałem przed chwilą i H-7 nadal stoi: I warsztat również niestety nadal stoi, a szkoda, bo po cichu kibicowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constructor Posted March 17, 2013 Share Posted March 17, 2013 A to ciekawe W końcu jakiś holownik na forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelist constructor Posted August 2, 2013 Author Share Posted August 2, 2013 Witajcie W związku z powrotem do budowy holownika zwracam sie z zapytaniem o mozliowsc wykonania z tworzywa sztucznego dyszy Korta o wymiarach jak na rysunku w relacji na drugiej stronie. Nowe fotki wkrotce. Pozdr dziekuje za ewentualna pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A51 Posted August 2, 2013 Share Posted August 2, 2013 Hallo! Nie wiem, czy chodzi ci o podanie metody czy pytasz o to czy ktos by to zrobil ? No ale metoda jest jedna - trzeba frezowac - jak masz maszyne, to maszyna, jak nie to trzeba ryc recznie ( duzo dlubania i szlifowania ). Kadlub juz gotowy ? Model jak go zrobisz, bedzie imponujacy. Milej pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelist constructor Posted August 2, 2013 Author Share Posted August 2, 2013 Metode znam. trzeba wytoczyc z preta lub tuleji a nie frezowac. Szukam osoby z tokarka ktora to zrobilaby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michalw Posted August 2, 2013 Share Posted August 2, 2013 Faaajneeee Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A51 Posted August 2, 2013 Share Posted August 2, 2013 Jako laik musze sie z dawania rad wycofac, w tym rozmiarze pret to drobiazg, a i tokarka z takimi szczekami to chleb powszedni w kazdej modelarni. Po przeanalizowaniu uwazam, ze mozesz wyciac z tworzywa pierscienie i je skleic i oszlifowac - szybko i skutecznie domowa metoda. Na ta dasze nie dzialaja tak wielkie sily, zeby ta konstrukcja miala z tym jaki kolwiek problem. No i pozniejsza obrobka i laczenie z napedem tez o wiele latwiejsze. Milej pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelist constructor Posted August 2, 2013 Author Share Posted August 2, 2013 Wlasnei dokladnie tak zrobie. Zrobie szkielet do dyszy i okleje polistyrenem 1mm polaczenia zaleje kropelka itp powinno byc ok dzieki za rade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A51 Posted August 2, 2013 Share Posted August 2, 2013 Zewnetrzne pierscienie zrob z pelnych okregow polystyrenu - bedziesz mogl je ladnie oszlifowac - tak zeby profil sie zgadzal. Milej pracy - jak sie przylozysz to bedzie to lekkie, fukcjonalne i bedzie SUPER WYGLADALO. No i jeszcze jedno uzywaj do tego kleju dwuskladnikowego - ja przy tak duzych czesciach nie ufam kropelce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelist constructor Posted August 5, 2013 Author Share Posted August 5, 2013 Rozrysuje sobie dzis bryle w Rhino 3D i rozwinę powierzchnie. Wydrukuje i odrysuje na polistyrenie 1mm lub 2x 0,75mm. Zwine w stozki i okreje wyciete okregi. Zobacze jak to wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A51 Posted August 5, 2013 Share Posted August 5, 2013 Robiles kiedys szybowiec JASKOLKA ?? to dokladnie ta metoda zrob ten element. :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pajeczak Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 A mam takie pytanie do autora relacji/forumowiczów, z jakich planów modelarskich wykonywany jest ten model? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelist constructor Posted October 13, 2013 Author Share Posted October 13, 2013 Witaj Odpoweiem jako autor postu iż model holownika budowany jest na podstawie oryginalnej kompletnej dokumentacji stoczniowej. Nie ma planow modelarskich tej jednostki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts