Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bateria 9V. Swieci doskonale jak w realu i wygląda bardzo naturalnie. A baterie najwyżej bede częściej wymienial.

• Odpowiedzi 165
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Tak dobry pomysl. Zasilacz na 9V i bedzie śmigać ślicznie. Tylko gniazdka troche daleko a nie chce tyle przedluzacz. Ale jest to alternatywa.

Napisano

Szukam informacji na temat odlegosci od siebie zielonych swiateł w osi drogi kołowania, moze ktos wie gdzie sa takie informacje?

Napisano

A tu diodki od dołu już pomalowane, Jak wyschnie to będę składał te lampki (niebieskie) do drogi kołowania.

aeefb3b322c688afmed.jpg

Napisano

i prace troszkę ruszyły nad osią drogi kołowania, otwory zrobione tak aby dioda nie wpadała (czyli dwie średnice)dół diody opiera się w płycie na początku otworu o mniejszej średnicy przez który tylko przewody przechodzą. Jedna działa pora na kolejne.

fcc76ab249942fa4med.jpg

Napisano

Już materiał na formę silikonową przygotowany. Czekam tylko az dojdzie silikon addycyjny i będę zalewał. Tylko jeszcze jakiś element dołożę w środek gdzie wolne miejsce. I linia produkcyjna będzie gotowa .

5a900d0cb8268565med.jpg

Napisano

Za namową kolegi Jawkres'a zakupiłem bandaż i owinąłem ładunek dla CARGO. Tak to wygląda.

5ff558235c581ce6med.jpg

Napisano

Silikon doszedł i teraz strach zacząć .

Ale jeszcze dorobiłem "ładunki walizek" na wózki bagażowe na płytę, więc czekam az stwardnieją żeby móc wykorzystać do odlewów i jeszcze je tam wcisnę.

Myślę że jak starczy odwagi i czasu to w najbliższym tygodniu zrobię tą formę.

• Super Moderator
Napisano
Za namową kolegi Jawkres'a zakupiłem bandaż i owinąłem ładunek dla CARGO. Tak to wygląda.

5ff558235c581ce6med.jpg

Według mnie, wygląda bardzo dobrze.

Napisano

Szykując się do zrobienia formy pokryłem te modele (z masy samoutwardzalnej) alkoholem poliwinylowym jak zapychacz porów i uchronić masę przed ew. nasiąkliwością. Myślę ze 2-3 warstwy wystarczą. Zrobiły się ładne gładkie powierzchnie. W weekend planuję zabrać się wreszcie za formę.

Napisano

I forma zrobiona. Poniżej przedstawiam zdjęcia z prac:

Na pierwszym zdjęciu tuż przed zalanie silikonem gdzie dołożyłem troszkę jeszcze wykonanych modeli.

0f360ba16bd065a2med.jpg

te brązowe to mają imitować walizki na wózkach do samolotów (będą malowane na różne kolory i zobaczymy jak wyjdzie).

poniżej po zalaniu a przed rozformowaniem:

1ad499a26ddc5ef9med.jpg

i gotowa forma. Detale ładnie odwzorowane.

bdd8e40c422ffd9emed.jpg

Teraz tylko do pełnego utwardzenie potrzebne 24h.

I w tygodniu pierwsze próby odlewów z gipsu III kl. twardości.

Napisano

I forma zalana gipsem dentystycznym III kl. zobaczymy jak wyjdzie i jak się odwzorują szczegóły.

fd5b9811f181f8a9med.jpg

Jak wyjdzie kiepsko to pozostanie tylko żywica.

Napisano

Poniżej efekty odlewów. Ładunki dla CARGO wyszły super:

3b2fa74c1fe4327dmed.jpg

Poniżej odlewy kontenerów i nie zadowalają mnie szczegóły (wzomcnień) w których widać ubytki.

1cf0953cd8eb0b20med.jpg

Nie wiem czemu, może jeszcze raz zrobię bardziej rzadkim gipsem a jak będzie podobnie to zostanie tylko żywica.

• 1 year later...
Napisano

Problemy osobiste powodują nikłe postępy w pracy. Gromadzenie materiałów idzie lepiej niż modelarstwo sensu stricto. Ale sie nie poddaje. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających. Postaram się coś pokazać  niebawem.