Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do próby ulepienia tej zabawki politechnicznej przymierzałem się już dawno; ba - kiedyś nawet spróbowałem, ale przez swoją głupotę sromotnie poległem... Teraz spróbuję coś zrobić, żeby było inaczej...

Składana jest faktycznie "na sucho", ale wszelkiej maści kleje i szpachlówki z pewnością się przydadzą. Już wiem, że "drzewko" czyli swoisty komplet oszklenia na upartego tak możnaby wcisnąć, ale lepiej okna powycinać i powklejać. Jako, że maskowanie tego po sklejeniu wymagałoby spędzenia wcześniej całego życia w Tybecie, postanowiłem zaryzykować z nieco inną metodą - co widać na drugim zdjęciu... Od siebie planuję niewiele dołożyć - jak dam radę - to anteny i wydechy, ew. spróbuję poprawić wloty powietrza. Jako, że bitewna zabawka Zvezdy to samolot desantowy - zaszpachlowałem zarys drzwi po prawej stronie...

v2012110116510970957698.jpg

v2012110116511120645192.jpg

A - i przy okazji są to moje pierwsze zabawy z aerografem...

Napisano

Co by nie gadać, to przy jakimś nakładzie coś ładnego z tego wyjdzie więc do dzieła Tylko ten ster kierunku jakiś taki inny.

Napisano
Co by nie gadać, to przy jakimś nakładzie coś ładnego z tego wyjdzie więc do dzieła Tylko ten ster kierunku jakiś taki inny.

Fakt, też zauważyłem, że spaprany jakiś taki, ale jak to w żydowskim dowcipie - "jedna wada może być"

Napisano
I jeszcze powiesz, że tego żurawia od ręki malowałeś?

To nawet 100 lat w Tybecie by nie wystarczyło:P Nic z tych rzeczy; żuraw - żurawiem, ale dalej zaczęła się kombinacja...

• 2 months later...
Napisano

Cześć i czołem!

Po okresie dość długiego leżakowania w pudełku i czeluściach szuflady z Lidką coś drgnęło... Pomysły malarskie przechodziły wiele prób i przeróbek z chęcią wyeksmitowania cudaka do śmieci. Ale drabi upór zwyciężył i chwilowo dobrnąłem do tego etapu...

To, co poczynione:

- wyrzucona wieżyczka

- dodane: namiastki rur wydechowych i wlotów powietrza

- szpachlowany, szpachlowany i jeszcze raz szpachlowany statecznik poziomy, bo tam zaprawdę wesoło nie jest.

A - no i skrzydło jednak składane na sucho, na tyle dopasowane, na ile się dało; na żywo wygląda nieco bardziej znośnie. Tak wogóle to zda mi się, że cała zabawka wydaje się na początku łatwiejsza do złożenia niż jest w rzeczywistości, albo też (co równie prawdopodobne) - dupa ze mnie nie modelarz (jakby co, to owa część ciała tkwi zdaniem Borewicza w encyklopedii)

v2013010920415480344493.jpg

v2013010920415513092479.jpg

v2013010920415659157315.jpg

v2013010920415798224819.jpg

Napisano

Efekt dzisiejszej dłubaniny... przyznam, że nie chciało mi się koszmarnie, ale mam wrażenie, że było warto... Na drugim zdjęciu porównanie goleni podwozia: przed i po modyfikacjach genetycznych;) Pięknie może też nie wyszło, ale są to golenie "na miarę naszych możliwości"...;)

v2013011019565296552670.jpg

v2013011019565411843925.jpg

Napisano

Ładnie, choć lepiej by było najpierw połączyć skrzydło i kadłub, zaszpachlować połączenie i dopiero potem malować. Ale i tak jest ładnie.

Podpatruję, u mnie taki czeka w 1/72, więc się poprzyglądam tym chętniej.

Powodzenia

Napisano
Ładnie, choć lepiej by było najpierw połączyć skrzydło i kadłub, zaszpachlować połączenie i dopiero potem malować. Ale i tak jest ładnie.

Podpatruję, u mnie taki czeka w 1/72, więc się poprzyglądam tym chętniej.

Powodzenia

U mnie też leży i czeka na swój czas w 72: Lidka i C-47 (Italka) i DC-3... Tymczasem kadłub wrócił do poprawek i przemalowania. Nie łączyłem go ze skrzydłami w sumie z premedytacją - zakładałem spore problemy z zapanowaniem nad tym zestawem o oszałamiającej długości 9 cm...

Napisano

Ładnie to wygląda, a spróbuj jeszcze w tych wycięciach w obudowach silników zrobić "głębię" czarną farbą i będzie

Napisano
Ładnie to wygląda, a spróbuj jeszcze w tych wycięciach w obudowach silników zrobić "głębię" czarną farbą i będzie

Mówisz o żaluzjach? Myślałem o załoszowaniu ich - podobnie, jak drzwi i powierzchni sterowych... Tymczasem dziś przed akcją ratunkową wymaskowałem okna boczne - obłędny rozmiar; jakieś 1.1 mm na 2.1 mm

• 4 weeks later...
Napisano

Witam Łaskawców!

By nie było, że się obijam - niby wygląda tak samo, ale nie tak samo... Podpuszczony przez podpuszczaczy ( ) wkleiłem płat, wyszpachlowałem i być może wygląda to nieco lepiej. W ramach samodziałalności dodałem również anteny, Lidka zaś utraciła w toku działań różnych radionamiernik (wygląda, że jedne miały, inne - nie), parę razy była czyszczona z lakieru, parę razy - lakierowana i poprawiana (okazało się, że przy wklejaniu dolnej anteny kadłub się rozszedł był) i teraz w zasadzie czeka na podkreślenie żaluzji, pomalowanie wydechów, mikrokółek no i wypada czekać na kaleczki od kolegi przezacnego - Tytusa...

v2013020621394875318862.jpg

v2013020621394925935612.jpg

v2013020621395031179725.jpg

v2013020621395169362147.jpg

Napisano

Dobrze widzę że ster kierunku poprawiałeś, takie wrażenie odnoszę z fotek Całkiem ładna pani Lidzia będzie

Napisano
Dobrze widzę że ster kierunku poprawiałeś, takie wrażenie odnoszę z fotek Całkiem ładna pani Lidzia będzie

Tylko tyle, że stracił te pseudo - popychacze... jeśli o to Ci chodziło... Nic ponadto... Teraz chyba najbardziej przeraża mnie malowanie opon; nie bardzo jest jak te kółeczka wymaskować; trzeba będzie z łapy - a to się różnie może skończyć... I powinienem zrobić pas przeciwodblaskowy - jeszcze większe szaleństwo... No i do podmalowania wydechy a także ładnie byłoby zaznaczyć wloty powietrza do chłodnic (teraz są to piękne fartuszki)... Właśnie sobie pomyślałem, że kol. Mikołaj75 pewnie nie dość, że zrobiłby normalne wloty, to jeszcze i żeberka chłodnic by wykonał, ale... nie ja...