drabik Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 Do próby ulepienia tej zabawki politechnicznej przymierzałem się już dawno; ba - kiedyś nawet spróbowałem, ale przez swoją głupotę sromotnie poległem... Teraz spróbuję coś zrobić, żeby było inaczej... Składana jest faktycznie "na sucho", ale wszelkiej maści kleje i szpachlówki z pewnością się przydadzą. Już wiem, że "drzewko" czyli swoisty komplet oszklenia na upartego tak możnaby wcisnąć, ale lepiej okna powycinać i powklejać. Jako, że maskowanie tego po sklejeniu wymagałoby spędzenia wcześniej całego życia w Tybecie, postanowiłem zaryzykować z nieco inną metodą - co widać na drugim zdjęciu... Od siebie planuję niewiele dołożyć - jak dam radę - to anteny i wydechy, ew. spróbuję poprawić wloty powietrza. Jako, że bitewna zabawka Zvezdy to samolot desantowy - zaszpachlowałem zarys drzwi po prawej stronie... A - i przy okazji są to moje pierwsze zabawy z aerografem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 2 Listopada 2012 Share Napisano 2 Listopada 2012 Co by nie gadać, to przy jakimś nakładzie coś ładnego z tego wyjdzie więc do dzieła Tylko ten ster kierunku jakiś taki inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 2 Listopada 2012 Autor Share Napisano 2 Listopada 2012 Co by nie gadać, to przy jakimś nakładzie coś ładnego z tego wyjdzie więc do dzieła Tylko ten ster kierunku jakiś taki inny. Fakt, też zauważyłem, że spaprany jakiś taki, ale jak to w żydowskim dowcipie - "jedna wada może być" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milos Varak Napisano 2 Listopada 2012 Share Napisano 2 Listopada 2012 A - i przy okazji są to moje pierwsze zabawy z aerografem... I jeszcze powiesz, że tego żurawia od ręki malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 3 Listopada 2012 Autor Share Napisano 3 Listopada 2012 I jeszcze powiesz, że tego żurawia od ręki malowałeś? To nawet 100 lat w Tybecie by nie wystarczyło:P Nic z tych rzeczy; żuraw - żurawiem, ale dalej zaczęła się kombinacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2013 Cześć i czołem! Po okresie dość długiego leżakowania w pudełku i czeluściach szuflady z Lidką coś drgnęło... Pomysły malarskie przechodziły wiele prób i przeróbek z chęcią wyeksmitowania cudaka do śmieci. Ale drabi upór zwyciężył i chwilowo dobrnąłem do tego etapu... To, co poczynione: - wyrzucona wieżyczka - dodane: namiastki rur wydechowych i wlotów powietrza - szpachlowany, szpachlowany i jeszcze raz szpachlowany statecznik poziomy, bo tam zaprawdę wesoło nie jest. A - no i skrzydło jednak składane na sucho, na tyle dopasowane, na ile się dało; na żywo wygląda nieco bardziej znośnie. Tak wogóle to zda mi się, że cała zabawka wydaje się na początku łatwiejsza do złożenia niż jest w rzeczywistości, albo też (co równie prawdopodobne) - dupa ze mnie nie modelarz (jakby co, to owa część ciała tkwi zdaniem Borewicza w encyklopedii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2013 Efekt dzisiejszej dłubaniny... przyznam, że nie chciało mi się koszmarnie, ale mam wrażenie, że było warto... Na drugim zdjęciu porównanie goleni podwozia: przed i po modyfikacjach genetycznych;) Pięknie może też nie wyszło, ale są to golenie "na miarę naszych możliwości"...;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Ładnie, choć lepiej by było najpierw połączyć skrzydło i kadłub, zaszpachlować połączenie i dopiero potem malować. Ale i tak jest ładnie. Podpatruję, u mnie taki czeka w 1/72, więc się poprzyglądam tym chętniej. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 Ładnie, choć lepiej by było najpierw połączyć skrzydło i kadłub, zaszpachlować połączenie i dopiero potem malować. Ale i tak jest ładnie. Podpatruję, u mnie taki czeka w 1/72, więc się poprzyglądam tym chętniej. Powodzenia U mnie też leży i czeka na swój czas w 72: Lidka i C-47 (Italka) i DC-3... Tymczasem kadłub wrócił do poprawek i przemalowania. Nie łączyłem go ze skrzydłami w sumie z premedytacją - zakładałem spore problemy z zapanowaniem nad tym zestawem o oszałamiającej długości 9 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Ładnie to wygląda, a spróbuj jeszcze w tych wycięciach w obudowach silników zrobić "głębię" czarną farbą i będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 Ładnie to wygląda, a spróbuj jeszcze w tych wycięciach w obudowach silników zrobić "głębię" czarną farbą i będzie Mówisz o żaluzjach? Myślałem o załoszowaniu ich - podobnie, jak drzwi i powierzchni sterowych... Tymczasem dziś przed akcją ratunkową wymaskowałem okna boczne - obłędny rozmiar; jakieś 1.1 mm na 2.1 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Witam Łaskawców! By nie było, że się obijam - niby wygląda tak samo, ale nie tak samo... Podpuszczony przez podpuszczaczy ( ) wkleiłem płat, wyszpachlowałem i być może wygląda to nieco lepiej. W ramach samodziałalności dodałem również anteny, Lidka zaś utraciła w toku działań różnych radionamiernik (wygląda, że jedne miały, inne - nie), parę razy była czyszczona z lakieru, parę razy - lakierowana i poprawiana (okazało się, że przy wklejaniu dolnej anteny kadłub się rozszedł był) i teraz w zasadzie czeka na podkreślenie żaluzji, pomalowanie wydechów, mikrokółek no i wypada czekać na kaleczki od kolegi przezacnego - Tytusa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Dobrze widzę że ster kierunku poprawiałeś, takie wrażenie odnoszę z fotek Całkiem ładna pani Lidzia będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Dobrze widzę że ster kierunku poprawiałeś, takie wrażenie odnoszę z fotek Całkiem ładna pani Lidzia będzie Tylko tyle, że stracił te pseudo - popychacze... jeśli o to Ci chodziło... Nic ponadto... Teraz chyba najbardziej przeraża mnie malowanie opon; nie bardzo jest jak te kółeczka wymaskować; trzeba będzie z łapy - a to się różnie może skończyć... I powinienem zrobić pas przeciwodblaskowy - jeszcze większe szaleństwo... No i do podmalowania wydechy a także ładnie byłoby zaznaczyć wloty powietrza do chłodnic (teraz są to piękne fartuszki)... Właśnie sobie pomyślałem, że kol. Mikołaj75 pewnie nie dość, że zrobiłby normalne wloty, to jeszcze i żeberka chłodnic by wykonał, ale... nie ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi