Paweł_ Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 Ci, którzy oglądali dość udane romansidło z latadłami w tle wiedzą, o co chodzi A inni, oblookajcie film Top Gun I tu mam 2 pytania, czy to był T-38 Talon? niektórzy po prosu piszą, że F-5, a talon z niej się chyba wywodzi, mam rację ? I tu jest 2gie pytanie, jaki model się nadaje na tego miga(chodzi mi o składalność i w miarę ładne detale:). Zarówno 1/72(u martoli znalazłem 2 modele t-38) jak i 1/48(tu był 1en, są jakieś inne?) I, czy gdzieś znalazłyby się jakieś rysunki, gdzie mu poprzylepiać kalki, bo teraz nie pamiętam, jak to było w filmie, ostatni raz dość dawno go oglądałem... Edit: Ok, co do rys, to znalazałem sensowne zdjęcie, z którego widać, że oznaczeń było mało... Mam nadzieję, że się nikomu foroom nie rozjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 W przypadku obydwu skal odpowiedź jest jedna - Sword . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 I tu mam 2 pytania, czy to był T-38 Talon?Tak, to byl T-38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 To Talon przenosil pociski p-p ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diego Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam serdecznie, I tu mam 2 pytania, czy to był T-38 Talon? niektórzy po prosu piszą, że F-5, a talon z niej się chyba wywodzi, mam rację ? I tu jest 2gie pytanie, jaki model się nadaje na tego miga(chodzi mi o składalność i w miarę ładne detale:). Zarówno 1/72(u martoli znalazłem 2 modele t-38) jak i 1/48(tu był 1en, są jakieś inne?)] Niestety, to nie byl Talon. W rzeczywistosci (tj. w filmie ), byly dwa "MiGi-28" - 1 jednomiejscowy i drugi 2 miejscowy. Pierwszy, to F-5E Tiger II a ten drugi to jego wersja dwumiejscowa, F-5F - oba wyporzyczone z jednostki agressorów US Navy. F-5F mozna poznac po sporym wydluzeniu czesci dziobowej. Ciekawostka jest fakt, iz obie maszyny lataly jeszcze przez pewien okres w swej jednostce macierzystej jako "agressory" w malowaniu filmowym ( az farba sie zluszczyla). Z modelami F-5F jest troche latwiej niz z T-38: W skali 1/72 jest (lub byl)dostepny dobry model Italeri ( a mozna pewnie i dostac jego chinskie kopie) a w 1/48 istnieje tez model Monogramu. Z wersjami 1 miejscowymi jest jeszcze latwiej: mamy tu Monogram/Revell i ESCI/AMT/Italeri w 1/48 i Italeri oraz Airfix/Heller w 1/72. Oznakowania bardzo proste: czerwone gwiazdy w zóltym okregu na stateczniku - reszta czarna. Jeszcze mala uwaga co do "pokrewienstwa" rodzinnego: - T-38 (szkolny) byl "protoplasta" rodu. - z niego to wywodza sie F-5A (mysliwski) oraz F-5B (szkolno-bojowy) - ich nastepcami sa: F-5E Tiger II (mysliwsko-bombowy) oraz F-5F ( szkolno-bojowy) - trzecia generacja to F-20 ( mysliwsko-bombowy) - niestety zaistnial tylko jako prototyp w latach 80tych - wyparty przez F-16. Pozdrawiam Diego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 O kurcze, masz racje. Faktycznie tam jeden byl jednomiejscowy. Co do wersji F-5, to byla jeszcze jakas kombinacja z podwojnym statecznikiem pionowym, gdzie plyty usterzenia byly odchylone na motylka, a'la F-22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 Jeszcze mala uwaga co do "pokrewienstwa" rodzinnego:- T-38 (szkolny) byl "protoplasta" rodu. - z niego to wywodza sie F-5A (mysliwski) oraz F-5B (szkolno-bojowy) - ich nastepcami sa: F-5E Tiger II (mysliwsko-bombowy) oraz F-5F ( szkolno-bojowy) - trzecia generacja to F-20 ( mysliwsko-bombowy) - niestety zaistnial tylko jako prototyp w latach 80tych - wyparty przez F-16. Diego Protoplasta rodu byl naturalnie N-156, a nie T-38 Talon Opracowywano dwa warianty N-156:- jednomiejscowy N-156F (Fighter) - pozniej ewaluowal w kierunku F-5 - dwumiejscowy N-156T (Trainer) - ewoluowal w kierunku T-38 + korzystano z niego przy budowie wersji dwumiejscowych F-5. Co do wersji F-5, to byla jeszcze jakas kombinacja z podwojnym statecznikiem pionowym, gdzie plyty usterzenia byly odchylone na motylka, a'la F-22. - takiego zbudowal ostatnio sobie Iran. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 - takiego zbudowal ostatnio sobie Iran. Ano... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_ Napisano 10 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2007 Dziękuję wszystkim za rady, później przeczytam topic jeszcze nie na śpiąco, bo tyle co wstałem Czyli ten pierszy który pokazałem to był 2miejscowy? A ten co mam tu 1no?(wnioskuje po długości owiewki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viper Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 Tak na tym ostatnim zdjęciu jest jednomiejscowy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 Macie wiecej fotek F-5 w malowaniu MiG-28 ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_ Napisano 10 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2007 nie :(, jedyne więcej, co mam, to film który kupiłem na terencie... w celach edukacyjnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 Mam sporo fotek f-5 w malowaniu wietnamskim. Mogę wrzucić jakby coś. Trochę wybebeszony ale kształt zachował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_ Napisano 10 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2007 tu trzeba to konkretne malowanko ... , ale raczej trudne nie jest 2x gwiazdka, + czarny+coś na dysze... jedyne, co to trzeba dodać odpadanie farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 Jeszcze zapytam F-14 w Top Gun to jakie malowania mialy ? Istniejace jednostki czy fikcyjne - ktos badal ten temat ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viper Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 Malowania Tomcatów z filmu Top Gun były fikcyjne . Na stateczniku pionowym posiadały wymalowane fikcyjne oznaczenie dywizjonu VFA-213. Wewnatrz żółtego koła obramowanego czarną obwódką znajdowały się czarna pięść trzymajaca czerwoną błyskawice oraz trzy czarne gwiazdki . Czarny napis VFA - 213 namalowany był na żółtej wstarzce umieszczonej pod kołem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 Tnx. Viper - to moze jeszcze jakies fotki macie takich Tomcatow ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_ Napisano 10 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2007 (edytowane) dziękuję za połączenie tamtego posta. A co do fotek, to mógłbym wrzucić capsy z filmu, tylko nie wiem, jak zrobić :/ ile razy zrobię, to screen jest czysty..., ktoś wie jak? Później zajrzę na :google: ale na razie jestem zmęczony... Edit, do moda, który przeniósł... Ale ja pytałem tu o model... może da się jakoś temat rozszarpać, fifty fifty? Edytowane 11 Sierpnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 11 Sierpnia 2007 Share Napisano 11 Sierpnia 2007 Malowania Tomcatów z filmu Top Gun były fikcyjne To się zgadza. Na stateczniku pionowym posiadały wymalowane fikcyjne oznaczenie dywizjonu VFA-213. To już nie. Godło namalowane na statecznikach F-14 z filmu Top Gun należy do VFA-25 "Fists Of The Fleet". http://www.lemoore.navy.mil/vfa-25/fist02.bmp VF(A)-213 latali na F-14, VFA-25 nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_ Napisano 11 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2007 jak oglądnąłem sobie przed chwilą, to zauważyłem 2 lub może 3 różne godła na statecznikach pionowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 11 Sierpnia 2007 Share Napisano 11 Sierpnia 2007 Fikcyjne było jedno wspomniane. Wśród tych, które były prawdziwe na pewno można wyróżnić VF-114 Ardvarks i VF-1 Wolfpack. Ujęcia w których pojawiły się samoloty w tych barwach nie były jednak zdjęciami reżyserowanymi, a ujęciami uchwyconymi w czasie normalnych działań tych jednostek w Miramar. Natomiast wszystkie sceny rozpisane w scenariuszu ubsługiwał Tomcat w malowaniu fikcyjnym. Był filmowany ze specjalnie przystosowanego Learjeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi