Jump to content

Pytanie o "miga" 28

Paweł_
 Share

Recommended Posts

Ci, którzy oglądali dość udane romansidło z latadłami w tle wiedzą, o co chodzi

A inni, oblookajcie film Top Gun

I tu mam 2 pytania, czy to był T-38 Talon? niektórzy po prosu piszą, że F-5, a talon z niej się chyba wywodzi, mam rację ?

I tu jest 2gie pytanie, jaki model się nadaje na tego miga(chodzi mi o składalność i w miarę ładne detale:). Zarówno 1/72(u martoli znalazłem 2 modele t-38) jak i 1/48(tu był 1en, są jakieś inne?)

I, czy gdzieś znalazłyby się jakieś rysunki, gdzie mu poprzylepiać kalki, bo teraz nie pamiętam, jak to było w filmie, ostatni raz dość dawno go oglądałem...

Edit:

Ok, co do rys, to znalazałem sensowne zdjęcie, z którego widać, że oznaczeń było mało...

Mam nadzieję, że się nikomu foroom nie rozjedzie.

tg_f-5.jpg

tg_invertdive.jpg

Witam serdecznie,

I tu mam 2 pytania, czy to był T-38 Talon? niektórzy po prosu piszą, że F-5, a talon z niej się chyba wywodzi, mam rację ?

I tu jest 2gie pytanie, jaki model się nadaje na tego miga(chodzi mi o składalność i w miarę ładne detale:). Zarówno 1/72(u martoli znalazłem 2 modele t-38) jak i 1/48(tu był 1en, są jakieś inne?)]

Niestety, to nie byl Talon. W rzeczywistosci (tj. w filmie ), byly dwa "MiGi-28" - 1 jednomiejscowy i drugi 2 miejscowy.

Pierwszy, to F-5E Tiger II a ten drugi to jego wersja dwumiejscowa, F-5F - oba wyporzyczone z jednostki agressorów US Navy.

F-5F mozna poznac po sporym wydluzeniu czesci dziobowej. Ciekawostka jest fakt, iz obie maszyny lataly jeszcze przez pewien okres w swej jednostce macierzystej jako "agressory" w malowaniu filmowym ( az farba sie zluszczyla). Z modelami F-5F jest troche latwiej niz z T-38:

W skali 1/72 jest (lub byl)dostepny dobry model Italeri ( a mozna pewnie i dostac jego chinskie kopie) a w 1/48 istnieje tez model Monogramu.

Z wersjami 1 miejscowymi jest jeszcze latwiej: mamy tu Monogram/Revell i ESCI/AMT/Italeri w 1/48 i Italeri oraz Airfix/Heller w 1/72.

Oznakowania bardzo proste: czerwone gwiazdy w zóltym okregu na stateczniku - reszta czarna.

Jeszcze mala uwaga co do "pokrewienstwa" rodzinnego:

- T-38 (szkolny) byl "protoplasta" rodu.

- z niego to wywodza sie F-5A (mysliwski) oraz F-5B (szkolno-bojowy)

- ich nastepcami sa: F-5E Tiger II (mysliwsko-bombowy) oraz F-5F ( szkolno-bojowy)

- trzecia generacja to F-20 ( mysliwsko-bombowy) - niestety zaistnial tylko jako prototyp w latach 80tych - wyparty przez F-16.

Pozdrawiam

Diego

O kurcze, masz racje. Faktycznie tam jeden byl jednomiejscowy.

Co do wersji F-5, to byla jeszcze jakas kombinacja z podwojnym statecznikiem pionowym, gdzie plyty usterzenia byly odchylone na motylka, a'la F-22.

Jeszcze mala uwaga co do "pokrewienstwa" rodzinnego:

- T-38 (szkolny) byl "protoplasta" rodu.

- z niego to wywodza sie F-5A (mysliwski) oraz F-5B (szkolno-bojowy)

- ich nastepcami sa: F-5E Tiger II (mysliwsko-bombowy) oraz F-5F ( szkolno-bojowy)

- trzecia generacja to F-20 ( mysliwsko-bombowy) - niestety zaistnial tylko jako prototyp w latach 80tych - wyparty przez F-16.

Diego

Protoplasta rodu byl naturalnie N-156, a nie T-38 Talon Opracowywano dwa warianty N-156:

- jednomiejscowy N-156F (Fighter) - pozniej ewaluowal w kierunku F-5

- dwumiejscowy N-156T (Trainer) - ewoluowal w kierunku T-38 + korzystano z niego przy budowie wersji dwumiejscowych F-5.

Co do wersji F-5, to byla jeszcze jakas kombinacja z podwojnym statecznikiem pionowym, gdzie plyty usterzenia byly odchylone na motylka, a'la F-22.
- takiego zbudowal ostatnio sobie Iran.

Pozdr.

Pawel

Dziękuję wszystkim za rady,

później przeczytam topic jeszcze nie na śpiąco, bo tyle co wstałem :)

Czyli ten pierszy który pokazałem to był 2miejscowy?

A ten co mam tu 1no?(wnioskuje po długości owiewki...

08.jpg

Malowania Tomcatów z filmu Top Gun były fikcyjne . Na stateczniku pionowym posiadały wymalowane fikcyjne oznaczenie dywizjonu VFA-213. Wewnatrz żółtego koła obramowanego czarną obwódką znajdowały się czarna pięść trzymajaca czerwoną błyskawice oraz trzy czarne gwiazdki . Czarny napis VFA - 213 namalowany był na żółtej wstarzce umieszczonej pod kołem .

dziękuję za połączenie tamtego posta.

A co do fotek, to mógłbym wrzucić capsy z filmu, tylko nie wiem, jak zrobić :/ ile razy zrobię, to screen jest czysty..., ktoś wie jak?

Później zajrzę na :google: ale na razie jestem zmęczony...

Edit, do moda, który przeniósł...

Ale ja pytałem tu o model... może da się jakoś temat rozszarpać, fifty fifty?

Edited by Guest

Malowania Tomcatów z filmu Top Gun były fikcyjne

To się zgadza.

Na stateczniku pionowym posiadały wymalowane fikcyjne oznaczenie dywizjonu VFA-213.

To już nie. Godło namalowane na statecznikach F-14 z filmu Top Gun należy do VFA-25 "Fists Of The Fleet".

http://www.lemoore.navy.mil/vfa-25/fist02.bmp

VF(A)-213 latali na F-14, VFA-25 nie.

Fikcyjne było jedno wspomniane. Wśród tych, które były prawdziwe na pewno można wyróżnić VF-114 Ardvarks i VF-1 Wolfpack. Ujęcia w których pojawiły się samoloty w tych barwach nie były jednak zdjęciami reżyserowanymi, a ujęciami uchwyconymi w czasie normalnych działań tych jednostek w Miramar. Natomiast wszystkie sceny rozpisane w scenariuszu ubsługiwał Tomcat w malowaniu fikcyjnym. Był filmowany ze specjalnie przystosowanego Learjeta.