Jump to content

K1A1 - Academy 1/35

Przemek - MaXus
 Share

Recommended Posts

Czas spróbować sił z nowym modelem. Wybór padł na koreańskie pudełko, dosłownie jak i w przenośni.

Z tego, co zdążyłem się zorientować, model wypada korzystniej w porównaniu z wypustem Trumpetera. W sieci można znaleźć dość szczegółową analizę zestawu, ja postanowiłem nie wdawać się w żmudną poprawę odstępstw w bryle (zresztą pewnie i tak nie zauważalnych dla 98% modelarskiej populacji) i ewentualnie skupić się na co poniektórych detalach.

Model, jak na razie nie przedstawia specjalnych trudności: szwy łączenia form niewielkie, podobnie przesunięcia, spasowanie również OK.

Ponieważ w planach będzie skromna 'poligonowa' podstawka, mój drugi czołg postanowiłem wyposażyć w pracujące zawieszenie:

IMG_0235.jpg

Druga z modyfikacji, to poprawa wyglądu tylnych żaluzji, zdjęcie w trakcie prac:

IMG_0239.jpg

Jak widać, idealnie nie jest, ale pocieszam się, że doda to tylko naturalności rzeczonemu elementowi ;)

• 1 month later...

W sumie nic szczególnego, ale daję znak życia.

Jak na razie: wstawienie żeberek

IMG_0315.jpg

nawiercenie wyrzutników do stawiania zasłony dymnej

IMG_0316.jpg

mała waloryzacja obu stanowisk strzeleckich oraz karabinu sprzężonego z lufą, łopaty i ... na razie to wszystko

IMG_0317.jpg

IMG_0318.jpg

IMG_0319.jpg

Czołg został opracowany przez Chrysler Defence. Tę samą korporację, która wcześniej popełniła Abramsa, więc podobieństwo jest:)

Czyli coś w rodzaju czołgowego Ctrl+C, Ctrl+V, ze zmianą nazwiska, danych i kilku innych pierdół ;)

Dawaj Mirek, choć przyznam, że od początku obstawiam przy malowaniu pudełkowym, czyli podlinkowanym przez Pawła.

Raz, że bardzo barwne i ciekawe, dwa, daje większe możliwości do nauki.

• 5 weeks later...

W zasadzie budowa modelu bliska końcowi, zostało kilka detali i gąsienice. Lusterka będą opuszczone, światła, odblaski do zrobienia.

Podorabiałem imitacje owinięcia niektórych elementów jakąś tam taśmą, nie wiem, w jakim celu 'chłopaki' ją stosują, może, żeby palce się nie ześlizgiwały podczas (w/z)łażenia?

Skorygowałem prawą stronę kosza na dodatkowe bagaże - zestawowa część była zbyt niska.

Pocieniłem ścianki wizjerów włazu kierowcy.

Dorobiłem drugą podstawkę anteny i je same (rozciągnięta ramka).

Przerobiłem na bliższe oryginałowi jedne z końców mocowania lin.

Dodałem do kanistrów paski stabilizujące z uchwytami.

I na koniec, najbardziej widoczne - dorabiany kosz, na ekstra skrzynki, tudzież kanistry.

IMG_0352_zpse0ae1f91.jpg

IMG_0353_zpsd8819d48.jpg

IMG_0354_zpsc5c61e2a.jpg

IMG_0355_zps0f79f135.jpg

IMG_0359_zpse0f67a6e.jpg

• 4 months later...
  • 1 month later...

Doszły kalki, wash, wstępnie pomalowane gąsienice, oszklenie (światła, odblaski, wizjery), anteny, 'robią się' jeszcze pakunki, liny i podstawka:

IMG_0074__zps7466db0a.jpg~original

IMG_0076__zps867a5006.jpg~original

IMG_0077__zps4b1983d8.jpg~original

IMG_0079__zps40d02a43.jpg~original

IMG_0081__zpsb4dc9f34.jpg~original

IMG_0082__zpsdfef18e9.jpg~original

IMG_0084__zps820f719a.jpg~original

IMG_0085__zpsb3f51638.jpg~original

IMG_0087__zps8a617e76.jpg~original