templess Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 Jako że blaszkl mnie trochę zmęczyły( efekt sylwestrowej nocy ) zająłem się różnicowaniem farby na kadłubie. Podkład gotowy i mogę się zająć waschem, zaciekami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Jako że blaszkl mnie trochę zmęczyły( efekt sylwestrowej nocy ) zająłem się różnicowaniem farby na kadłubie. Podkład gotowy i mogę się zająć waschem, zaciekami itp. Ja bym jeszcze poprawił jasny szary w okolicy zbiorników balastowych bo było niestarannie zabezpieczone i rzuca się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Ta granica oddzielająca kolory jest fatalnie wykonana. Nie wiem czy tak bardzo się tobie spieszyło ale na dziobie jest po prostu miazga... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2013 Panowie spokojnie . Pewnie nie jasno się wyraziłem, ale to co jest na kadłubie to tylko baza wyjściowa. Teraz mogę na spokojnie domalowywać, prostować linie itp. Muszę to robić powoli, odcinkami. Wokoło jest prawie 2 metry odcięcia a nie chcę trzymać za długo przyklejonej taśmy aby nie oderwać farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Stycznia 2013 Super Moderator Share Napisano 5 Stycznia 2013 Czekamy na efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2013 Witam. Czekamy na efekty Efekty raczej mizerne z powodu totalnego braku czasu(praca ). Teraz mam 3 dni wolnego to trochę nadrobię. Doszła mi jeszcze figurka Ericha Toppa, która ma stać obok u-boota na podstawce ale ją będę dłubał na spokojnie podczas delegacji w Kołobrzegu. Dłubałem trochę przy blachach i trochę przy malowaniu kadłuba. Wyprzedzam- to jeszcze nie efekt końcowy. Malowanie około 50%, pokłady i kiosk włożone na sucho. Trochę zdjęć; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradoo Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Ta granica oddzielająca kolory jest fatalnie wykonana. Nie wiem czy tak bardzo się tobie spieszyło ale na dziobie jest po prostu miazga... :/ Widziałem model na żywo i moim zdaniem to jest efekt makro, bo gołym okiem tego nie widać i kolego wyolbrzymiaj tak problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2013 cloner16 napisał(a):Ta granica oddzielająca kolory jest fatalnie wykonana. Nie wiem czy tak bardzo się tobie spieszyło ale na dziobie jest po prostu miazga... :/ Widziałem model na żywo i moim zdaniem to jest efekt makro, bo gołym okiem tego nie widać i kolego wyolbrzymiaj tak problemu. Panowie spokojnie Konrad Ty widziałeś model w późniejszym etapie, a Cloner pisał o podkładzie pod malowanie co pewnie mylnie wziął za docelowe malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 No tak Niema to jak zwalić babole na efekt "MACRO" Aparat malował czy człowiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Zbiorniki mi się podobają ale zacieki już nie... Nie wiem skąd się wzięły nad dziurami przelewowymi o plamach na środku kadłuba nie wspominając, o samym wykonaniu już wspominał nie będę, ogółem na miejscu zamawiającego nie byłbym zadowolony a wręcz przeciwnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2013 ogółem na miejscu zamawiającego nie byłbym zadowolony a wręcz przeciwnie.. Panowie dziwi mnie pewna rzecz. Czemu tak wiele miejsca w waszych wypowiedziach zajmuje temat domniemanego niezadowolenia zamawiającego, umoralnianie typu-"nie spojrzałbym w oczy zamawiającemu" , "nie przyjąłbym tak szybkiego zlecenia". T o są wywodu typu moralnego i nadają się na forum Ojca Dyrektora( o ile takie istnieje) lub na tym podobne. Tak pro forma- zamawiający systematycznie ogląda postępy i jest zadowolony. Możecie więc wywody tego typu spokojnie odpuścić. Teraz do merytoryki. Tu jak najbardziej oczekuję na rady i podpowiedzi. Zbiorniki mi się podobają ale zacieki już nie... Nie wiem skąd się wzięły nad dziurami przelewowymi o plamach na środku kadłuba nie wspominając, o samym wykonaniu już wspominał nie będę Mógłbyś rozwinąć swoją myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Zbiorniki mi się podobają ale zacieki już nie... Nie wiem skąd się wzięły nad dziurami przelewowymi o plamach na środku kadłuba nie wspominając, o samym wykonaniu już wspominał nie będę Mógłbyś rozwinąć swoją myśl? Już rozwijam. Chodzi mi o to że te zacieki które porobiłeś nie za bardzo zacieki przypominają, są to bardziej plamy. Zacieki mają kształt stożkowaty, trójkąta, tworzą ostrą smugę na początku rozmazującą się ku dołowi tak jak TU i TU. Mi najfajniej wychodziły gdy malowałem sobie stróżkę farbą olejną a potem miękkim, płaskim i suchym pędzlem (polecam italerii ) rozmazywałem w dół Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2013 Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi Witam. TEraz zdecydowanie jaśniej . Chyba nie przeczytałeś co napisałem nad zdjęciami. Malowanie około 50%, pokłady i kiosk włożone na sucho. Na zacieki z olei dopiero przyjdzie czas. Jak napisałem wcześniej to dopiero 50% malowania kadłuba i do efektu końcowego jeszcze sporo malowania. Zdjęcia wrzucam na bieżąco ponieważ to warsztat a nie galeria. Chcę osiągnąć efekt u-boota powracającego z patrolu. Później wrzucę zdjęcia co mniej więcej chcę osiągnąć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2013 Zdjęcia o kórych wspominałem powyżej; Może to nie jest do końca to o czym myślę, ale pokazuje stan okrętu po patrolu. U mnie będzie to jednak trochę delikatniejsze. potem miękkim, płaskim i suchym pędzlem (polecam italerii ) rozmazywałem w dół Co do pędzli to zdecydowanie polecam "Daler Rowney Dalon D 77", do nabycia w sklepach dla plastyków . To zdjęcia wspomnianej przeze mnie figurki; I jeszcze mała aktualizacja zdjęciowa. Linki między metalowymi barierkami; Teraz biorę się za 3-cią część pokładu. Wieczorem coś wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Na zacieki z olei dopiero przyjdzie czas. Jak napisałem wcześniej to dopiero 50% malowania kadłuba i do efektu końcowego jeszcze sporo malowania. Zdjęcia wrzucam na bieżąco ponieważ to warsztat a nie galeria. Chcę osiągnąć efekt u-boota powracającego z patrolu. A no to chyba że tak Co do tych efektów na kiosku to nie jestem pewny czy to zacieki rdzawe, bardziej może sól albo po prostu ubytki farby. Polecam też się zapoznać głebiej z tym wątkeim : http://www.subsim.com/radioroom/showthread.php?t=149950 Powodzenia ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2013 Co do tych efektów na kiosku to nie jestem pewny czy to zacieki rdzawe, bardziej może sól albo po prostu ubytki farby. Mieszkam w Szczecinie od urodzenia, czyli 48 lat . Widziałem setki statków powracających z morza. Chociaż to statki handlowe, pływające w czasie pokoju i w czasie rejsu stale malowane i konserwowane to niektóre wyglądały masakrycznie. tak więc uboty które w czasie patroli bojowych nie były malowane musia ły wyglądać zdecydowanie gorzej. Oczywiście wszystko zależało od długości przebywania na morzu i warunków w jakich odbywał się patrol. Wszystkie 3 efekty, które wymieniłeś są jak najbardziej prawidłowe. Dodałbym do nich jeszcze jeden- najzwyklejszy bród . Oczywiście rdza w tak niesprzyjającym środowisku musi występować( połączenie tlenu,soli, wody i ciągłego działania wiatru i bicia fal). Dzięki Czesio za linki(wiedzy nigdy za dużo), A tu link do mojego modelu( myślę że z malowaniem rdzy daje radę ); viewtopic.php?f=68&t=33212 Jeszcze jedno zdjęcie na którym zdecydowanie widać rdzę i dzisiejsze postępy z blachowania; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 8 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2013 Witam. Kolejne uaktualnienie. Wczoraj walczyłem z 3 częścią pokładu. Oblachowałem go, oryginalne plastikowe podpory pod liny zastąpiłem metalowymi( miałem obawy że te plastikowe nie wytrzymają po założeniu lin. Były klejone bezpośrednio do pokładu i miękkie. Te metalowe przepuściłem przez pokład) I pomalowałem bazowymi kolorami. Tak więc wszystkie 3 części pokładu posklejane i gotowe pod wascha,filtry,zacieki. Do sklejenia pozostała osiem-ósemka, flak. Do wykończenia góra kiosku, a potem olinowanie. I dużo zabawy z malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 to są podpory anten liniowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 8 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2013 to są podpory anten liniowych Dzięki za sprostowanie Mój pierwszy okręt( nie licząc Santa Marii sprzed 30 lat) więc się uczę. Na pewno nie ostatni . W planach U 69, ale już dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 to są podpory anten liniowych Dzięki za sprostowanie Mój pierwszy okręt( nie licząc Santa Marii sprzed 30 lat) więc się uczę. Na pewno nie ostatni . W planach U 69, ale już dla mnie. Spoko Nie wiem czy znasz więc wrzucam http://www.uboat.net/boats/u69.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2013 Barlog dzięki, nie znałem tej strony. Polecam wszystkim stronę z linku Czesia. jest super. Moje aktualizacje będą chwilowo niedostępne, ponieważ padł mi dysk w laptopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schiller Napisano 25 Stycznia 2013 Share Napisano 25 Stycznia 2013 A ja z innej beczki, templess - kiedy zobaczymy fotki końcowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 25 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2013 Hmmmm. Sprawa wygląda tak- model gotowy ale padł mi dysk w laptopie. W tej chwili pracuję w ĸołobrzegu( delegacja) i przyjeżdzam do Szczecina tylko na weekendy. jak uda mi się przejąć laptopa od dzieciaków to wrzucę galerię jutro albo w niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2013 Witam. Model ukończony w terminie. Korzystając z udostępnionego laptopa zamieszczam kilka zdjęć; I zapraszam do galerii viewtopic.php?f=77&t=36591 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Mi się bardzo podoba, i w końcu komentarze zaczynają nabierać ogłady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi