M.Durant Napisano 26 Grudnia 2012 Share Napisano 26 Grudnia 2012 Witam. W związku z tym że Hellcat już się kończy i niebawem będzie w galerii.Pozwoliłem sobie rozpocząć nowy wątek warsztatowy. Będzie to Judy z 302 Kokutai,baza Atsugi rok 1945. Wybór padł na wypust czeskiego producenta, AZmodel. W pudełeczku znajdziemy dwie wypraski koloru piaskowego, które na pierwszy rzut oka prezentują się dość skromnie. Jedną blaszkę z pasami pilota oraz strzelca i zegary. Małą ramkę z częściami przeźroczystymi. Kalki które pozwalają na malowanie w trzech wariantach. Proszę znawców tematu o rady oraz uwagi. Dziękuję i zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 27 Grudnia 2012 Share Napisano 27 Grudnia 2012 O proszę, bardzo ciekawy temat . Będę mocno kibicował i pomogę jeśli będę w stanie. Też planuję niedługo coś podobnego ale w 1:48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2012 Pierwsze koty za płoty. Udało mi się się częściowo ogarnąć kokpit...chodź nie jestem wcale zadowolony. Według instrukcji,z tyłu powinienem zmieścić jeszcze karabin, na który nie bardzo jest miejsce. Ogólnie plastik z jakiego są owe wypraski jest bardzo cienki i jakiś taki giętki.. Instrukcja średno czytelna ,muszę się dużo domyślać i szperać w necie... Jak widać szpachli też troszku pójdzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 No no, powoli formuje się niezły model. Też ostatnio go przeglądałem w sklepie modelarskim. Będę śledził prace. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Co do spasowania modelu to przypuszczam, że jest to kopia dostępnego od dawna zestawu Fujimi, zresztą nawet podział technologiczny jest identyczny. Poprawiono nieco zdetalowanie, ale przy okazji pogorszyła się składalność, jak to z kopiami zazwyczaj bywa. "Judy" Fujimi składałem jakiś czas temu, na forum jest gdzieś warsztat i galeria, także możesz Durant podejrzeć, może znajdziesz tam jakąś drobną pomoc w tym dość egzotycznym temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2012 Dzięki Banny, na pewno skorzystam wszelka pomoc się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 30 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2012 Tak więc prace powoli idą naprzód. To co udało mi się zrobić na tę chwilę, to wkleić komory podwozia. Złożyć kadłub ,skrzydła i "spasować" to wszystko. Jak widać spasowanie idealne Tu już zaprawione. Łączenia połówek kadłuba, surfacer-em 500. Które będę musiał powtórzyć bo wessało w szczeliny. Łączenia skrzydeł wypełnione także surfacer-em 500, tyle że na mokro Przymiarek i pasowania, część dalsza...niestety ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2012 Prac ciąg dalszy. Dziś położyłem podkładzik Mr.White 1000. W związku z tym że będę malował olejami..nie uważam za konieczne robienie warstwy podkładowej.Jednak używam Mr White ponieważ, uwidacznia wszelakie poprawki etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 Też mam "JUDY" z AZmodel nr.7397 D4Y3 i planuje ją w pomarańczowej skórce, będzie pasować do "Kena". Widze iż pracy troszke jest, trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 Widac sporo bólu głowy przysparza model skoro zdjecia modelu na apap'ie robione ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 Widac sporo bólu głowy przysparza model skoro zdjecia modelu na apap'ie robione ;) W sumie..?Bezmyślnie chwyciłem to co pod ręką było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 Malowanie wnęk ...z racji tego że się zakręciłem i zamiast najpierw pomalować wnęki zrobiłem odwrotnie wobec tego czeka mnie delikatna zaprawka spodu. Malowanie-spód to MM 2117 -wnęki podwozia Mr.Hobby H63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 4 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2013 Witam. Wrzucam kolejne zdjątka z prac lakierniczych. Malowanie powierzchni górnych, MM 2116 No to teraz czekamy aż farba wyschnie...i.. ocenimy. I pytanie do fachowców, gdzie jest błąd w malowaniu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Pomalowałeś dół osłony silnika na zielono Tak czy owak, ładny model. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2013 Osłona silnika poprawiona..chodź nie jestem zadowolony z wyglądu tej "falki". Pasy szybkiej identyfikacji to MM 2118 Pierwsze kaleczki, hinomarusy z techmodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Wygląda nieźle i dobre tempo masz. Może trochę byś o poprawieniu fotek pomyślał i jakimś jednolitym tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2013 Wygląda nieźle i dobre tempo masz. Może trochę byś o poprawieniu fotek pomyślał i jakimś jednolitym tle. Jak mam wolny czas to przysiadam do warsztatu. Co do fotek masz całkowitą rację, słabe światło. Ale do galerii już będę myślał o jakimś doświetleniu i atrakcyjnym tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Spoko, myślę że zwykła kartka z drukarki jako tło zdecydowanie podniosła by atrakcyjność tych fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2013 No i krew mnie zalała w związku z tym,że przez nie uwagę zepsułem owiewkę... ... nastąpiła przerwa w pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Takie życie :P A jak konkretnie ją zepsułeś? Może da się jeszcze uratować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2013 Takie życie :P A jak konkretnie ją zepsułeś? Może da się jeszcze uratować... W złym miejscu nawierciłem otwór na karabin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Może jakiś clearfix by tu pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2013 Nie wiem czy nie trzeba będzie wytłoczyć nowej.. Właściwe miejsce zaznaczyłem czerwoną krechą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Pavla oferuje gotowe vacu oszklenia, ok 5 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2013 Pavla oferuje gotowe vacu oszklenia, ok 5 pln. Warte rozpatrzenia...jak znajdę to na pewno zanabędę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi