kobza_75 Napisano 30 Grudnia 2012 Share Napisano 30 Grudnia 2012 Witam! na warsztacie wylądował mój gwiazdkowy prezent otrzymany pod warunkiem iż nie trafi do szafy. A jest nim japoński samolot eksperymentalny KAWASAKI Ki-78 „Ken” w skali 1:72 z firmy AZmodel, nr. AZ 7302. Model jest wydany w pudełku oznaczonym 2 w 1 i mamy dwa te same modele. Zawartość pudełka zawiera identyczne dwie wypraski z częściami modelu, dwie wtryskowe osłonki kabiny i dwa arkusiki kalkomanii oraz jedną instrukcje. Natomiast schemat kamuflażu mamy z tyłu pudełka i pozwala na wykonanie dwóch malowań, pierwsze cały srebrny z czarnym pasem przed kabiną, drugie cały pomarańczowy. Ken będzie wykonany w pomarańczowym mundurku. Jak by ktoś miał jakieś kwity na niego to je z przyjemnością przygarnę. Poniżej mały in-box zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Grudnia 2012 Share Napisano 30 Grudnia 2012 Pomarańczowy ma polskie akcenty... Trafny wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 30 Grudnia 2012 Share Napisano 30 Grudnia 2012 Egzotyczny model. Zbudowano tylko jeden prototyp, jednak po testach w locie program zarzucono. Kwitów wiele nie znajdziesz... Kilka zdjęć np tu: http://oldmachinepress.wordpress.com/2012/11/03/kawasaki-ki-78-ken-iii/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 31 Grudnia 2012 Share Napisano 31 Grudnia 2012 Witam. Jestem ciekaw jak ze składalnością tej produkcji AZmodel. Składam obecnie Judy od AZeta i uważam ten model za średniaka.Tak więc będę śledził temacik. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 10 Marca 2013 Autor Share Napisano 10 Marca 2013 Prace ruszyły i idą powoli z braku czasu. W kadłubie przykleiłem listwę na której zamocowana będzie podłoga. Po wstępnym spasowaniu części: połówek kadłuba, oszklenia i skrzydeł wyszedł mały problem. Oszklenie troszkę za szerokie w stosunku do kadłuba i szpara na łączeniu kadłuba ze skrzydłami i wynosi około 0,5mm jedno i drugie. Jako że różnica mała to okleiłem jedną połówkę kadłuba paskami plastiku i problem ze spasowaniem rozwiązany. W kilku miejscach powierzchnie modelu są zapadnięte to wystarczyło je zaszpachlować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 11 Marca 2013 Share Napisano 11 Marca 2013 Interesująca maszyna. Czego uzywasz jako Aotake? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 11 Marca 2013 Autor Share Napisano 11 Marca 2013 Jako Aotake użyłem gunze C57, z MM jest też ale jest bardziej zielony w porównaniu z ganze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 1 Maja 2013 Autor Share Napisano 1 Maja 2013 Kawałek płytki plastikowej był też potrzebny przy spasowaniu kadłuba z oszkleniem. I tak model wygląda przygotowany do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 I już jestem na etapie malowania, tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2013 Małe problemy z japońskim porańczem ale powoli i do przodu. Testy wyszły różnie jak widać nie wszystkie opcje kolorystyczne podawane przez różne źródła pasują. Czy ten kolor pasuje? Zastosowałem mieszankę z gunze H24 i H3 w proporcji 8:1. Ale sprawdzając zasoby domowe to H3 mam więc H24 kupiłem. I tu jest mój największy błąd jaki popełniłem. Po powrocie z zakupów postanowiłem od razu pomalować Kena i nie zwracając na nic zamiast H3 użyłem H327, czerwony to czerwony tyle że ten H327 jest ciemniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi