HK1885 Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 Witam po raz kolejny. XIX-ka schnie w oczekiwaniu na kalki, F 22 suszy kokpit przed washem no to czas zajrzeć znowu do szafy i wyciągnąć kolejnego Spita Tym razem Spitfire XIV Academy, pudełko jak widać nosi ślady eksploatacji. Zacząłem go w październiku 2004 albo 2005, skleiłem skrzydła i płat do kupy i tak już zostało na kilka lat. Urzekły mnie te ziejące pustką i rzewnie oklapnięte chłodnice. W kokpicie nieco odpustowo . Pamiętam, że coś pokulawiłem z drzwiczkami kierowcy przyklejając je i szpachlując burtę na gładko - dwie linie do odtworzenia. W 2007 w Brnie kupiłem u Czecha zestaw kalkomanii Tally Ho z zamiarem zrobienia dalekowschodniego Spita w mniej opatrzonym mundurku. Po niewczasie okazało się, że azjatyckie Spity to płat "e", więc zostaje opcja DWoD Newbury'ego, DLoK ma strasznie niechlujnie pasy wymalowane, a ja esteta jestem . Ogólnie model sprawia ciekawe wrażenie na pierwszy rzut oka, ale potem im głębiej w las tym więcej drzew - puste i oklapnięte chłodnice, płytkie wnęki podwozia, małe S-F na łączeniu centropłata z kadłubem, pancerna osłona w dzielonej wersji no i kalki - firmowe to samo ZŁO! Po za tym ideał, w sam raz do nabierania praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 2 Stycznia 2013 Share Napisano 2 Stycznia 2013 Kadłub w tylnej części nierealnie szeroki... a w "szkle" schowa się skalowa kabinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2013 Kadłub w tylnej części nierealnie szeroki... a w "szkle" schowa się skalowa kabinka Dlatego rozwalił mnie ich tekst z instrukcji: "...This kit has been engineered with the able assistants of IPMS (UK); namely by Ernie Lee, Dennis J. Mulligan and especially Graham L. Green, a life long Spitfire expert and enthusiast who was able to make available a considerable amount of information, much of it from original Supermarine drawings." W wolnym tłumaczeniu - model został zaprojektowany przy udziale Spitfajer-expertów, którzy udostępnili informacje, w tym wiele z oryginalnej dokumentacji zakładów Supermarine... Mają goście poczucie humoru. Ciekawe co by wyszło Koreańczykom bez tej pomocy... Tak czy owak do Spitfajera podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 2 Stycznia 2013 Share Napisano 2 Stycznia 2013 Ten zestaw pochodzi z czasów kiedy Academy kopiowało produkty FROGa, dodając wgłębne przerycie i parę detali (inne takie "rodzynki" to np P-40B, Avenger, Wildcat). Niestety, jak to z kopiami bywa przy okazji skaszanili bryłę i mam wrażenie że mimo wszystko stary FROG bardziej przypomina XIVke niż Academy. Tak BTW to całkiem niedawno robiłem Lacey'a, którego masz na kalkach: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=34856. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 3 Stycznia 2013 Share Napisano 3 Stycznia 2013 Z połączenia FROGa i Academy można coś wystrugać, ale to dla masochistów takich jak ja ;) Novo - Frog ma ładniejszy tył kadłuba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Stycznia 2013 Share Napisano 3 Stycznia 2013 Ten zestaw pochodzi z czasów kiedy Academy kopiowało produkty FROGa, Potem wybierali do kopiowania lepsze firmy: Hasegawa, Heller Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Stycznia 2013 Share Napisano 3 Stycznia 2013 Może i firmy lepsze, ale modele nie zawsze, że przypomnę zapożyczonego z Hasegawy kiepskiego Miga-23 albo jeszcze gorszego FW-190A... Anyway, nie zaśmiecajmy wątku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 4 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2013 Najgorszy etap za mną - nie cierpię maskowania owiewki... Coś jest na rzeczy z sylwetką, ale pomylić się go z nie-spitfajerem nie da: Spód kadłuba, pasowanie idealne nie jest: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Powiedz mi tylko, gdzie zgubiłeś zaślepione wyloty luf obok działek? Przecież to płat typu "c"... Bez tego "c" wygląda jak jamnik bez ogona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2013 Powiedz mi tylko, gdzie zgubiłeś zaślepione wyloty luf obok działek? Obciąłem, żeby krawędź natarcia ładnie w tym miejscu wyprowadzić, bo mi to psychę ryło Łatwiej mi nawiercić i wkleić w tym miejscu kawałek plastiku niż bawić się paseczkiem papieru ściernego na zapałce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 To weź to działko też machnij i wstaw RB albo Mastera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2013 To weź to działko też machnij i wstaw RB albo Mastera... Szkoda pary i ładnych aftermarketów na tego paździocha Model to opcja niskokosztowa z szafy pułkownika Lesiaka, do nauki malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Mam to coś w zapasach i stary kadłub Matchboxa. Ciekawe, czy da się ożenić? Ale jak na razie ładnie Ci wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 maskowania owiewki... A jeśli można spytać, czym była maskowana? Jakaś "półprzeźroczysta" taśma? Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2013 Zwykły Magic Tape Scotcha - taka mlecznobiała taśma klejąca. Naklejam kawałek na oszklenie, dociskam wykałaczką do ramy i docinam nożykiem. Sprawdza się na płaskich i rozwijalnych powierzchniach, na takich bańkach jak Malcolm trochę gorzej ale też daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Przy limuzynach jak w Spitfire radzę docinać wąski pasek, dokleić go przy ramie a resztę zamalować maskolem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Zwykły Magic Tape Scotcha - taka mlecznobiała taśma klejąca. Naklejam kawałek na oszklenie, dociskam wykałaczką do ramy i docinam nożykiem. Sprawdza się na płaskich i rozwijalnych powierzchniach, na takich bańkach jak Malcolm trochę gorzej ale też daje radę. A to nadaje się do maskowania? nie zostawia kleju po zerwaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Andrzej a taśma Tamki Ci nie wystarcza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 A tak z ciekawości się pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2013 A to nadaje się do maskowania? nie zostawia kleju po zerwaniu? Nie. Nad taśmą Tamki ma przewagę bo się nie strzępi przy przycinaniu. Jest jeszcze taśma odklejalna o mniejszej przyczepności. Nie wiem, nie znam, nie używałem, do tej pory zwykłą zieloną naklejałem i było dobrze, ale zawsze można spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 Tydzień praktycznie byłem nieczynny modelarsko, dopiero w piątek mogłem usiąść do dłubania. Wyszlifowałem, położyłem podkład. We wtorek zaczynam zabawę z kamuflażem. Efekty trzech wieczorów poniżej. Na centropłacie ściąłem plastik do grubości papieru i wyszlifowałem dziurę Zrezygnuję z tego preszejdingu - tracę czas, dniówka leci a i tak pewnie niewiele będzie widać w tej skali. Najpierw zajmę się zwykłym malowaniem bez efektów. na eksperymenty przyjdzie czas później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 2 Lutego 2013 Autor Share Napisano 2 Lutego 2013 Prac ciąg dalszy. Spit dostał MSG / Ocean Grey i jest przygotowany na przyjęcie DG. Dwie godziny zabawy w maskowanie. ...Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 Piękna robota... Model dużo zyskuję przy Twoim wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 3 Lutego 2013 Autor Share Napisano 3 Lutego 2013 Zabaw ciąg dalszy. Day Fighter w komplecie, pozostał pas w kolorze Sky i żółte krawędzie natarcia. Wszystko wyszło bardzo dobrze od pierwszego razu, praktycznie żadnych poprawek nie trzeba. Ogólnie to mam problem z wyczajeniem temperatury swoich lampek - jeżdżę z Kelvinami w aparacie tam i z powrotem, jestem gdzieś blisko, ale wciąż mi nieco kolory przekłamuje - OG jest wciąż za niebieski na zdjęciach. Piękna robota... Model dużo zyskuję przy Twoim wykonaniu Dziękuję, na razie ćwiczę. Przez dziesięć lat coś tam malowałem rzadko, z doskoku i praktycznie umiejętności zanikły. No i tym bardziej, że kiedyś używałem łukowiaka, a teraz zacząłem oswajać starą nową niby-Iwatę. Jednak różnica w komforcie i kulturze pracy jest nieporównywalna. A zanim wyciągnę z szafy kolejne trupy do dokończenia, tym razem w królewskiej skali, to warto poćwiczyć na takich różnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 23 Lutego 2013 Autor Share Napisano 23 Lutego 2013 Po Sido i kalkach, został łosz i delikatne brudzenie. Kalki kładły się fajnie, bardzo dobrze współpracowały z Hypersolem. Przytrafił mi się mały zonk z lewą kadłubową kokardą - polałem za dużo płynu i kalka się popaliła. Zacząłem ją ściągać z modelu pędzelkiem i zrobiłem to razem z farbą, do gołego plastiku. Na szczęście obyło się bez malowania - wyrównałem powierzchnię papierem 1200 i położyłem nową kalkę. W sumie to nie wygląda najgorzej - jak się założy kołpak to w pełni Spitopodobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi