tadeusz6514 Napisano 2 Stycznia 2013 Share Napisano 2 Stycznia 2013 Mam takie pytanko -czy któryś z kolegów modelarzy miał styczność z glinką modelarską . Chodzi mi o to czy można wykonywać ją drobne elemęty , jak się obrabia , czas twardnienia zwłaszcza czas możliwej poprawy elemętu i zapomniałem o twardości . PROSZĘ O POMOC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Stycznia 2013 Share Napisano 2 Stycznia 2013 Jaki producent, daj zdjęcie. Ja robiłem z hiszpańską masą modelarską Jowi, POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Stycznia 2013 Share Napisano 2 Stycznia 2013 no tak... dorabiałem elementy do dioramy OTZ, imitacje ścian betonowych, foto jest na forum. skurczenia znacznego nie zarejestrowałem, ale dość długo schło przy 5mm grubości elementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2013 Powiem -chodzi mi o robienie figórek żołnierzy w 72 , z modeliną nie wyszło więc szukam dość dobrze obrabialnego materiału i mocnego . Zalerzy mi na dość długim okresie plastyczności i możliwości dokładnego oszlifowania figórki .Zastanawiam się równierz nad szpachlą , ale chyba wszystkie mają dość krótki okres pracy do czasu stwardnienia . Jeśli ktoś może mi pomóc będę wdzięczny DZIĘKUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 2 Stycznia 2013 Share Napisano 2 Stycznia 2013 Widywałem jak ludzie lepili z green suffa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 3 Stycznia 2013 Share Napisano 3 Stycznia 2013 Kamil, ja używałem Jowi ale takiej jasnopopielatej, prawie białej. Niepotrzebnie się chyba odezwałem w temacie, bo to białe Jowi to raczej masa modelarska, chyba na bazie celulozy czy czegoś papieropodobnego, niż typowa glinka (produkt mineralny)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 3 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2013 Ale mam jeszcze większy zawrót głowy , myślałem że będzie to tylko jeden materiał a jak widzę będę musiał wykupić wszystko ze sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 3 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2013 A jak długo schnie , i jak się obrabia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 3 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2013 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 "ELEMENTU"! Jest taka glinka w jednym sklepie modelarskim i można z niej robić małe elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2013 Chodzi mi o materiał z którego można robić figórki żołnierzy w skali 1:72 i Żeby ten materiał jeszcze się dobrze obrabiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2013 Mnie w sklepie polecili Milliput standard yellow-grey tylko do tego potrzeba jeszcze szpachlówki drobniejszej do robienia szczegułów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 16 Lipca 2014 Share Napisano 16 Lipca 2014 Mnie w sklepie polecili Milliput standard yellow-grey tylko do tego potrzeba jeszcze szpachlówki drobniejszej do robienia szczegółów Niestety w sklepikach najczęściej polecają coś czego sami nie używali :( Jak wtedy można coś polecać, to się dziwię. Milliput jest faktycznie najbardziej rozpowszechniony ale: mazie się i ciągnie po dodaniu wody oraz pęka nawet podczas modelowania. Brodzi też strasznie palce i narzędzia. Aby uzyskać jako takie zadowalające efekty przy rzeźbieniu szczegółów wiele osób miesza Milliputa z Green Stuffem - szału jednak nie ma. Dodatkowo ma paskudną przypadłość, że po zaschnięciu jest twardy jak kamień i praktycznie nie do dalszej obróbki. Natomiast masa do rzeźbienia Magic Sculp ( nazywana także Magic Sculpt ) nadal jest dwu składnikową masą modelarską, z której wyeliminowano przypadłości Milliputa. W dodatku zasycha bez wypiekania jak inne profesjonalne masy modelarskie. Rzeźbiłem obiema masami stąd moja opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 20 Października 2014 Autor Share Napisano 20 Października 2014 Dawno nie byłem na tej stronie - dziękuję za poradę jak będę wykonywał następne figurki -skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi