Skocz do zawartości

Glinka modelarska

tadeusz6514

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko -czy któryś z kolegów modelarzy miał styczność z glinką modelarską . Chodzi mi o to czy można wykonywać ją drobne elemęty , jak się obrabia , czas twardnienia zwłaszcza czas możliwej poprawy elemętu i zapomniałem o twardości . PROSZĘ O POMOC

no tak... dorabiałem elementy do dioramy OTZ, imitacje ścian betonowych, foto jest na forum. skurczenia znacznego nie zarejestrowałem, ale dość długo schło przy 5mm grubości elementu

Powiem -chodzi mi o robienie figórek żołnierzy w 72 , z modeliną nie wyszło więc szukam dość dobrze obrabialnego materiału i mocnego . Zalerzy mi na dość długim okresie plastyczności i możliwości dokładnego oszlifowania figórki .Zastanawiam się równierz nad szpachlą , ale chyba wszystkie mają dość krótki okres pracy do czasu stwardnienia . Jeśli ktoś może mi pomóc będę wdzięczny DZIĘKUJĘ

Kamil, ja używałem Jowi ale takiej jasnopopielatej, prawie białej. Niepotrzebnie się chyba odezwałem w temacie, bo to białe Jowi to raczej masa modelarska, chyba na bazie celulozy czy czegoś papieropodobnego, niż typowa glinka (produkt mineralny)...

• 1 year later...
Mnie w sklepie polecili Milliput standard yellow-grey tylko do tego potrzeba jeszcze szpachlówki drobniejszej do robienia szczegółów

Niestety w sklepikach najczęściej polecają coś czego sami nie używali :( Jak wtedy można coś polecać, to się dziwię. Milliput jest faktycznie najbardziej rozpowszechniony ale: mazie się i ciągnie po dodaniu wody oraz pęka nawet podczas modelowania. Brodzi też strasznie palce i narzędzia. Aby uzyskać jako takie zadowalające efekty przy rzeźbieniu szczegółów wiele osób miesza Milliputa z Green Stuffem - szału jednak nie ma. Dodatkowo ma paskudną przypadłość, że po zaschnięciu jest twardy jak kamień i praktycznie nie do dalszej obróbki.

Natomiast masa do rzeźbienia Magic Sculp ( nazywana także Magic Sculpt ) nadal jest dwu składnikową masą modelarską, z której wyeliminowano przypadłości Milliputa. W dodatku zasycha bez wypiekania jak inne profesjonalne masy modelarskie. Rzeźbiłem obiema masami stąd moja opinia

magic-sculp-masa-do-modelowania-118563-1.jpg

• 3 months later...