Aphar Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Wygląda dobrze. Pamiętaj tylko, aby osłona harmonizowała z resztą samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 Fajnie, że się podoba bo ciężko przy takich działaniach uzyskać zadowalający efekt i nie przesadzić. Wygląda dobrze. Pamiętaj tylko, aby osłona harmonizowała z resztą samolotu. Oczywiście, to też będzie kolejne wyzwanie. Tym większe, że musi wyjść za pierwszym razem bo całego samolotu zmywać nie mam zamiaru Dzisiaj wkleiłem oszklenie i spasowałem wszystko razem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2013 Prace malarskie trochę poszły na przód. Model pomalowany srebrną farbą jako podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2013 W końcu trochę czasu znalazłem preszejding: kolorki: góra c15, dół c56 Teraz zostało pomalować na żółto krawędzie natarcia skrzydeł i będzie można zabrać się za obdzieranie ze skóry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 21 Stycznia 2013 Share Napisano 21 Stycznia 2013 Wygląda to tak dobrze i starannie, ze aż szkoda to ruszać ale skoro powiedziało się "a", to i trzeba powiedzieć "z". Powodzenia w niszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 21 Stycznia 2013 Share Napisano 21 Stycznia 2013 A jak będziesz obdzierał? Pytam , bo nie położyłeś żadnych masek ani przed preszajdingiem ani przed malowaniem kolorkami głównymi. Napisz też proszę jakiego aerka używasz, bo widać ładne kreski i ładne prowadzenie. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2013 Wygląda to tak dobrze i starannie, ze aż szkoda to ruszać ale skoro powiedziało się "a", to i trzeba powiedzieć "z". Powodzenia w niszczeniu Szkoda by było zostawić tak i nawet nie spróbować A jak będziesz obdzierał? Pytam , bo nie położyłeś żadnych masek ani przed preszajdingiem ani przed malowaniem kolorkami głównymi. Tak samo jak osłonę silnika - tam też nie kładłem żadnych masek. Najpierw pewnie zrobię rysy skalpelem w miejscach gdzie chcę uzyskać obdarcia a później te napoczęte miejsca przejadę mocną taśmą klejącą. Preszejding z założenia powinien odejść od błyszczącego srebrnego podkładu razem z farbą bazową... taką mam przynajmniej nadzieję Napisz też proszę jakiego aerka używasz, bo widać ładne kreski i ładne prowadzenie. Ja aż tak bardzo z tych kresek zadowolony nie jestem, widziałem mnóstwo lepiej wykonanych preszejdingów ale zrobiłem jak umiałem. Aerograf jakiego używam to zwykła "piwata" k130 bodajże Właściwie to już miałem w tym miesiącu kupić H&S evolution, ale niestety w aucie mi sprężyna pękła, opone przebiła... i evolution poszedł u mechanika Może w przyszłym sprzęt zakupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 21 Stycznia 2013 Share Napisano 21 Stycznia 2013 Jakiego sreberka użyłeś? Z tym obdzieraniem,jak preszajding nie będzie się poddawał taśmie, to możesz zedrzeć na środku paneli tam gdzie nie ma preszajdingu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2013 Jakiego sreberka użyłeś?Z tym obdzieraniem,jak preszajding nie będzie się poddawał taśmie, to możesz zedrzeć na środku paneli tam gdzie nie ma preszajdingu.. Zdzieranie na środku paneli raczej nie wyglądałoby zbyt realistycznie i kłóciło całkowicie z moją wizją Sreberko to H8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2013 Kolejny dzień prac malarskich. Najpierw zamaskowałem i pomalowałem na żółto fragmenty krawędzi natarcia skrzydeł: następnie subtelnie i delikatnie, w kilku miejscach obdarłem farbę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 Ładny ten Zeke. Hinomaru będziesz dawał z kalek, czy malował?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 Raczej nie... oglądając zdjęcia japońców tak właśnie jest. Farba nówka, a schodzi płatami... Gdzieś czytałem, że Japończycy mieli problem z malowaniem metalu ( duraluminium?), z którego był wykonany płatowiec i farba kamo schodziła płatami ( zły typ farby do metalu??). Równierz oznaczenia przynależności państwowej schodziły, jednak je dość często odnawiano i na większości fotografii nie widać by były one poszarpane. Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi :P, bo nie za dobrze znam się na pacyficznych myśliwcach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 24 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2013 Ładny ten Zeke. Hinomaru będziesz dawał z kalek, czy malował?? Kalki jednak poszły. Czy to nie jest jakaś sprzeczność: Ładna i całkiem niezużyta farba, miejscami zdarta do żywego? Nie powinna być wypłowiała, odbarwiona, ze śladami napraw? może masz rację, nie zgłębiałem jakoś szczególnie tego tematu Miałem poważne chwile zwątpienia po ostatnich zabiegach, wszystko szło gładko aż tu nagle jakieś fatum... Najpierw chciałem namalować hinomaru od wyciętych masek, niestety folia z której były wycięte zerwała mi kolejne płaty farby w miejscach do tego nie przewidzianych, do tego same znaki wyszły dość słabo. W tym momencie wiedziałem już że efekt końcowy będzie daleki od zamierzonego. Próbowałem ratować się podmalówkami i położeniem kalek. Jako lakieru bezbarwnego użyłem sidoluxu (chyba po raz ostatni), nie wiem czemu ale zawsze gdy nim maluje model podczas schnięcia lub nawet malowania łapie jakieś paprochy. Następna katastrofa czekała na mnie po położeniu kalek, okazało się że po użyciu sola kalki nie chcą się w kilku miejscach wyprostować. Na chwilę obecną jest po łoszu i z matowym werniksem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 24 Stycznia 2013 Share Napisano 24 Stycznia 2013 Gdzieś czytałem, że Japończycy mieli problem z malowaniem metalu ( duraluminium?), z którego był wykonany płatowiec i farba kamo schodziła płatami ( zły typ farby do metalu??). Wtedy nie było jeszcze farby amelinowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 24 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2013 Negatywne emocje mi trochę opadły więc na poprawę humoru pobawiłem się w brudzenie, okopcenia itp. zdjąłem też maski z oszklenia. Wrzucam trochę bliższych fotek. Można się znęcać Mnie najbardziej denerwuje mocny łosz na hinomarusach, niestety w ten sposób starałem się maskować poszarpane kalki... Zastanawiam się nad spodem samolotu, na razie wygląda mocna sterylnie w stosunku do reszty. Wszelkie sugestie mile widziane. Obdrapania trochę słabo wypadają na tym jasno szarym więc raczej z nich zrezygnuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 24 Stycznia 2013 Share Napisano 24 Stycznia 2013 Piękna robota . Zazdroszczę Ci takich umiejętności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedros Napisano 25 Stycznia 2013 Share Napisano 25 Stycznia 2013 A ja mam pytanko: spód zostawisz taki "śliczny" - byłoby to małą niekonsekwencją . Skoro farba na górze odłaziła płatami to czemu nie na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2013 Piękna robota . Zazdroszczę Ci takich umiejętności . Przesadzasz ale miło to słyszeć A ja mam pytanko: spód zostawisz taki "śliczny" - byłoby to małą niekonsekwencją . Skoro farba na górze odłaziła płatami to czemu nie na dole? Bo na dole, na jasno-szaro-zielonym brzydko to wygląda W zasadzie to już ostatnie moje działania przed galerią. Zrobiłem podwozie i dokleiłem kilka drobiazgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Stycznia 2013 Share Napisano 26 Stycznia 2013 Wyglądają te odpryski całkiem fajnie, model ogólnie też w Twoim dobrym stylu . Powiedz tylko jak jest z kontrolą wykonywania tych odrapań? Na ile jesteś w stanie uniknąć przypadku i wykonać je zgodnie z oryginałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2013 Wyglądają te odpryski całkiem fajnie, model ogólnie też w Twoim dobrym stylu . Powiedz tylko jak jest z kontrolą wykonywania tych odrapań? Na ile jesteś w stanie uniknąć przypadku i wykonać je zgodnie z oryginałem? Myślę że kontrola jest całkiem spora, choć ja robiłem je według własnego pomysłu to jednak pewnie zauważyłeś że ich rozmieszczenie nie jest przypadkowe. Wymaga to odrobiny wprawy i ostrożności zwłaszcza jeśli używa się taśmy. Skalpelem możesz drapać właściwie ze 100% kontrolą ale wtedy trudniej uzyskać naturalny kształt. Właściwie to nie wiem jakby wyszło gdybym chciał zrobić dokładnie wzorując się np. na jakimś zdjęciu ale myślę że dałbym radę, może kiedyś spróbuję jak coś mnie zainspiruje . Dużo można by pisać na temat tych odprysków ale warto samemu spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 26 Stycznia 2013 Share Napisano 26 Stycznia 2013 No i bardzo ładnie..Odlazy farby wyglądają konkret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi