Wojciech Butrycz Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Mój model (już prezentowany gdzieś na łamach modelwork.pl) uzupełnionu o sylwetki Krasnodębskiego z zestawu White Eagle/IPMS Świdnica. Podziękowania dla p.Bytniewskiego! Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Ślicznie Wojtku, pozazdrościć!!!!!!!!!!!! Kalki mam ale model ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Rewelacja ! Ja w zasadzie pooowolutku swojego wykańczam, miał być identyczny jak ten, ale zapadła decyzja, że poczekam i zobaczę co im wyjdzie po remoncie, więc ew. szachownice na górę dojdą a godło zniknie Wash był czy nie, bo sam mam dylemat u siebie? Można prosić o zbliżenia kokpitu ? No i koniecznie przepis na okopcenia dysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Wnętrze kabiny to jakiś zestaw z żywicy? Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2013 Proszę bardzo;zbliżenia kokpitu: Dysze to zestaw Aires pomalowany metalizerami Testors, a następnie potraktowane TAMIYA WEATHERING MASTER: Burnt Blue, Burnt Red, Oil Stain.(Item 87088 D). Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Marcin i Jurek z ta rewelacyjnościa to ja bym na Waszym miejscu nie przesadzał . kokpit fajny ale reszta w/g mnie w standardzie z przed kilku ładnych lat :brak cieniowania ,łosza co by pozwoliło modelowi zblizyc sie do oryginału i chocby minimalnych sladów eksploatacji /wiem zaraz podniosa sie krzyki ,ze jaki łosz przeciez na prawdziwym samolocie nie ma ,ze sa czyste itd. ale łosz wcale nie symuluje zabrudzenia a podkresla linie. malowanie dyszy do mnie zupełnie nie przemawia i pytanie do Wojtka co tu sie nie pokojacego dzieje : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Witam, Robert....napewno chciałbyś aby ktoś w taki sposób wypunktował Twój warsztat? Uważasz, że kolejny 29-ty w okazjonalnym malowaniu (patrz wersja UB w popularnym czasopiśmie) ma wyglądać jak T-34 z frontu stalingradzkiego? Widziałeś zdjęcia oryginału? W którymś z pism był mały fotoreportaż o tej maszynie i wyglądała bardzo podobnie, bez zbędnego brudu. Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Nie przypominam sobie lepszego modelu MiGa-29 w polskich barwach w tej skali. Owiewka zdetalowana na poziomie 1/32. Powiedz Wojtek, jaki to zestaw, bo widzę na statecznikach nity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Witam,Robert....napewno chciałbyś aby ktoś w taki sposób wypunktował Twój warsztat? Uważasz, że kolejny 29-ty w okazjonalnym malowaniu (patrz wersja UB w popularnym czasopiśmie) ma wyglądać jak T-34 z frontu stalingradzkiego? Widziałeś zdjęcia oryginału? W którymś z pism był mały fotoreportaż o tej maszynie i wyglądała bardzo podobnie, bez zbędnego brudu. Pozdrawiam Damian Biwo Oczywiscie ze bym chciał i nie raz to robiono i wcale sie nie foszyłem z tego powodu tylko porawiałem niedociagniecia ,po to sie wstawia modele na forum a co ja tu takiego złego napisałem ,przepraszam ja ciebie ? W którym miejscu w moim wpisie jest napisane słowo"brud" ? i gdzie jest wzmianka ze ma wygladac jak czołg z frontu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Bardzo nierówny model. Rejon kabiny, osłona itp są przedetalowane, ale bryła która bardziej wpada w oko wygląda blokowo, co zresztą podniósł Robert. Zresztą sam model z jednej strony "odbajerzony" (wychylone stery, otwarte hamulce) a z drugiej dość niechlujnie złożony (widać nieposzpachlowane szpary przy połączeniu stateczniki-kadłub). Trudno więcej się wypowiedzieć, bo zdjęć mało, są przeciętnej jakości, do tego z fleszem, a spodu w ogóle nie widać! Ja mam mieszane uczucia. PS Nie jestem specem od Miga-29, ale co to za okrągłe plamki na górnej powierzchni skrzydeł, przy końcówkach? I czy godło kościuszkowskie w rejonie kabiny nie jest zbyt wielkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 To co zaznaczył Robert przy statecznikach wygląda jakby model był naprawiany po jakimś bliskim spotkaniu z ziemią. Faktycznie trochę dziwnie to wygląda na tle fajnego kokpitu i reszty detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 to metalowy gotowiec po tunningu Aha, to taki prima aprilis. Zresztą nie podał zestawu, także całkiem możliwe. W sumie szkoda. Italerka to całkiem prosty zestaw, szybko go można złożyć, a efekt końcowy byłby na pewno lepszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Ha ha no pewnie że to gotowiec. Był on chyba pokazany w dziale 90 lat polskich skrzydeł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 viewtopic.php?f=64&t=9512&start=300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Lecz fraszka, igraszka, zabawka blaszana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Co by nie powiedzieć, model mimo swoich wad (okazuję się wielu) robi wrażenie. W tej skali efektowniejszego 29tego jeszcze nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 W tej skali efektowniejszego 29tego jeszcze nie widziałem. np. http://www.aircraftresourcecenter.com/Gal9/8801-8900/gal8888-MiG-29-Goethe/00.shtm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 No dobrze, jeszcze jedno podejście - W tej skali efektowniejszego 29tego w naszym malowaniu jeszcze nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 No dobrze, jeszcze jedno podejście - W tej skali efektowniejszego 29tego w naszym malowaniu jeszcze nie widziałem bo innego na żadnym forum modelarskim nie było ? Marcin w czym ten model jest efektowny ? w tym ze ma na usterzeniu malowanie okolicznościowe ? Napisz prosze dlaczego uważasz ten model za efektowny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Jeżeli na forum modelarskim nie było to nie miałem prawa zobaczyć, nawet jeśli coś lepszego w naszym malowaniu i w tej skali istnieje ale jest ukrywane czy nieujawniane, to ja się wypowiadam na temat tego co zobaczyć można. Nie daję sobie oczywiście ręki uciąć, że wszystkie MiGi29 na polskich forach widziałem. Pozwolę sobie jednak zamieścić dwa odnośniki do galerii z innego forum i dwa z naszego. Nie mam oczywiście w zamiarze krytykować tych modeli ani ich wykonawców, jednak różnice w wykonaniu widać od razu. http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=6623 http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=7828 viewtopic.php?f=64&t=7952&hilit=Mig+29UB viewtopic.php?f=64&t=29587 Czemu uważam go za efektowny ? Choćby za detale. A może za to, że jako jedyny z wymienionej piątki ma otwartą kabinę. Okolicznościowe malowanie nie gra tutaj wielkiej roli. Nie twierdzę, że to bezbłędny model, bo babole owszem są, ale autor się starał i to widać. Mi się podoba, Ty Robercie masz inne zdanie, ja to szanuję i tak powinno chyba zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Mi się podoba, Ty Robercie masz inne zdanie, ja to szanuję i tak powinno chyba zostać. Marcin ja szanuje Twoje zdanie jak najbardziej dlatego zapytałem dlaczego uwazasz ten model za efektowny ,w moim pytaniu nie było tonu złosliwości a ciekawość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Hehe, chyba w końcu machnę Miga-29. Kokpitu tak nie zdetaluje (nawet nie wiem, czy dałbym radę, po prostu mi się nie chce), ale myślę że bryłę bez problemu dam radę zrobić "efektowniej"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2013 Model nie miał bliskiego "spotkania 3. stopnia" - na razie. Stateczniki musiały zostać wygięte bo w modelu Witty Wings są równoległe do siebie! Potem dobór spachli i kolorów, co jak widać nie jest łatwe, ale gwarantuję, że bez flashu nie widć tego (nie mówiąc o powiększeniu. A co do dysz, to do mnie przemawiają, jak najbardziej. Nie bardzo wiem co znaczy "wygląd blokowy" - patrzcie na oryginalne zdjęcia Fulcrumów z tej eskadry, czy widać na nich z odległości, powiedzmy,z ok. 25 m (odpowiednik ok.30cm w skali 1/72), coś innego na kadłubie niż plamy kamuflażu, godła i oznaczenia? Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Piękny 29ty! Pamiętam jak jeszcze był w stanie sklepowym a żywice dopiero w pudełkach - efekt znakomity! Panowie Banny i Robercie, tak czytam i chyba was coś mierzi... że ktoś pokazuje modele wyraźnie odstające od poziomu forum i jakoś trzeba go uszczypnąć... bo za wysokie progi żeby konkurować... bo jest swoboda wypowiedzi... no jest - fakt, tylko w wykonaniu osób które albo omijają waloryzację szerokim łukiem składając zestawy z pudełka dbając jedynie o czyste wykonanie, albo lekko tylko o nią zahaczają... brak łosza... no ludzie... czy wartość modelu polega na tym jak długa jest lista zastosowanych technik nie wnikając w zasadność użycia czy może wartość tegoż modelu to jak najwierniejsze oddanie oryginału? wiem... wsadzam kij w mrowisko... ale Panowie... takie argumenty jak "blokowa sylwetka" tylko się o to proszą... wielokrotnie oglądałem 29tke w muzeum i jakoś zawsze z parunastu metrów widziałem smukłą jednolitą aerodynamiczną bryłę! a nie "plastyczne" czy "3-wymiarowe" powierzchnie. Wojtek wykonał model zadbanego samolotu dobrze udokumentowanego na zdjęciach, użył takich technik jakie uważał za odpowiednie, można dyskutować o tym czy model oddaje wrażenie rzeczywistego samolotu czy nie, ale takie sztampowe podejście do techniki wykonania... no musiałem napisać. Ja wiem że fajnie jest punktować mocniejszych, troche to stawia nas na równi z nimi, czemu w galerii z Albatrosem nie ma waszych wpisów? czyżby model (a więc autor+umiejętności itd) broni się tak silnie ? Uczmy się Panowie bo jest czego i od kogo. A jak Wojtek napisał w którejś galerii - nigdy model nie będzie doskonały. Pozdrawiam! Zwłaszcza Wspomnianych ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Pozdrawiam! Zwłaszcza Wspomnianych ! Ja tez Ciebie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi