Skocz do zawartości

Spitfire Mk I Krysia / Airfix 1:72

HK1885

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

No, wreszcie zmatowiłem Krysię...

Miałem napisać, że brak czasu i wogóle, ale tak naprawdę to mi się nie chciało - wiosna przyszła, a wraz z nią lenistwo.

Córka przygotowuje pracę do szkoły więc wykorzystałem obecność białego brystolu w domu (eksperymenty nie tylko modelarskie).

Mat to mieszanka pactry A48+MicroFlat żeby pozbyć się białawego nalotu. Ogólnie zdało egzamin. Przedtem powaszowałem AK, a ponieważ linie dosyć głębokie są więc trochę mocno wygląda.

DSC_0513.jpg

DSC_0517.jpg

DSC_0518.jpg

Wyciek na spodzie to AK zdmuchiwany aerografem. Zadowolony do końca nie jestem, ale kierunek dobry.

DSC_0525.jpg

Edytowane przez Gość

Cześć, po tych Twoich zastrzeżeniach o powrocie do modeli po dłuższej przerwie widać, że wyszła Ci ona na zdrowie. Spit staranny, czysto sklejony, elegancko położony kamuflaż i kalki. Z łoszem niestety się zgadzam - za mocno. Przy głębokich i sporych liniach warto rozważyć rezygnację z łosza i może nieco pokombinować z cieniowaniem. Ale jestem przekonany, że na żywo - jako że to 72 - wygląda subtelniej

Pozdrawiam - Mikołaj

Krysia stanęła na kołach. dokleiłem chłodnice pod skrzydłami.

Zostało trochę okopceń, antena, śmigło i wydechy.

DSC_0511.jpg

469df69a-5314-4015-9581-c6e274950671.jpg

Niestety wciąż po zdjęciu maskowania z oszklenia wychodzą jaśniejsze krawędzie przy ramach.

Tym razem przed zdjęciem masek naciąłem delikatnie nożykiem przy samej krawędzi tak żeby nie odrywała się farba z ram, razem z taśmą. Nie pomogło.

WTF? - szukam pomysłu dalej...

DSC_0527.jpg

I na koniec

80dcbe3e-963b-4fdd-92da-1b6f8d6d9f65.jpg

Widać prześwity plastiku, szczególnie na spodzie.

W dwóch miejscach na spodzie skrzydła wyszło trochę sreberka po zdjęciu taśmy po malowaniu, prześwitów plastiku nie stwierdziłem.

A chyba powinno być tak że spod barwy wyłazi tylko trochę przyciemnienie?

Ano powinno być tak. Za jakieś dziesięć modeli będzie lepiej.

Mam też wrażenie, że z tym preszejdingiem w 72 to większa sztuka - wymaga więcej finezji i więcej wprawy niż 48. Ale może to tylko moje wrażenie. Na następnych modelach poćwiczę i się zobaczy.

No i coraz bardziej mnie jednak większa skala kusi...

Bardzo podoba mi się Twój SPit, pomimo nieco "kartonowego" wyglądu z powodu bardzo mocnego washa na liniach podziałowych - może to być też wina zdjęć i zbliżęń, oświetlenia...

Najbardziej to wina stosunkowo głębokich i szerokich podziałów w modelu. Właściwie nawet bez washa było ciemno i grubo. Jak będę robił kolejnego Spita Airfixa to spróbuję bez czarnego preszejdingu, z rozjaśnianiem po bazie i z szarym washem. Z takim rodzajem linii powinno wyjść lepiej

Kiedy ja będę umial tak malować samoloty

Stanowczo Cię poniosło.

Mam też wrażenie, że z tym preszejdingiem w 72 to większa sztuka ...

Dlatego też sam w ogóle nie stosuje tej techniki... Jak chcę coś tam przyciemnić, to wolę ołówkowy postshading. Ale są koledzy, którzy bardzo ładnie "szadują" w 1/72, co u mnie nieodmiennie wzbudza podziw!

• 3 weeks later...

Robert - wyjaśnij proszę - z jednej strony "ładny", z drugiej ludzik pęka ze śmiechu. Nie jarzę...

Model mi się podoba w przyjętej konwencji, przede wszystkim chodzi mi o staranność i czystość wykonania. O zbyt mocnym łoszu już było. Bardzo sprawnie wyszło malowanie zwłaszcza w zakresie granic kolorów. Kwinto - czekam na Twój kolejny warsztat

Spoko Panowie, dzięki za wyrazy uznania

Kwinto - czekam na Twój kolejny warsztat

Już za chwileczkę, już za momencik

Coś tam zacząłem dłubać, ale już w większej skali. Jak będę miał chwilę to trzasnę parę fotek nowego i wrzucę.

Ale ładniutki, gratuluję pracy
Bardzo ładny.

Dziękuję

A tak w zasadzie to dlaczego autor wykpił się raptem 3 fotkami gotowego modelu bez pokazania spodu i nie zrobił jak należy galerii w odpowiednim dziale?

Temat znajdzie jeszcze swoistą kontynuację. Będzie komplet, będzie zbiorcza galeria.

A co do spodu to proszę

DSC_0573.jpg

• 4 months later...

Hmm... Coś tam kiedyś o kontynuacji tematu pisałem.

No to proszę

DSC_0060-1.jpg

2 x Airfix + Tamiya.

Mk I WZoT RAFu z 19 Sqnu

Mk II PKoH z 315-go

Mk Vb - może maltańczyk, a może pustynny, zobaczymy.

Wszystkie trzy prosto z pudła bez dodatków, mam parę pomysłów na malowanie, które chcę sprawdzić.