Banny Napisano 3 Kwietnia 2013 Share Napisano 3 Kwietnia 2013 To tylko interpretacja rysownika, prawdopodobna, ale nic ponadto. Chyba, że masz kolorowe zdjęcia Krysi, RAV? Zresztą prawa strona też jest domyślna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Tak swoją drogą to widziałem gdzieś kolorową fotkę kolejnej RF-K(rysi)/Wojtka BL670, ale to już Mk V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 14 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) No, wreszcie zmatowiłem Krysię... Miałem napisać, że brak czasu i wogóle, ale tak naprawdę to mi się nie chciało - wiosna przyszła, a wraz z nią lenistwo. Córka przygotowuje pracę do szkoły więc wykorzystałem obecność białego brystolu w domu (eksperymenty nie tylko modelarskie). Mat to mieszanka pactry A48+MicroFlat żeby pozbyć się białawego nalotu. Ogólnie zdało egzamin. Przedtem powaszowałem AK, a ponieważ linie dosyć głębokie są więc trochę mocno wygląda. Wyciek na spodzie to AK zdmuchiwany aerografem. Zadowolony do końca nie jestem, ale kierunek dobry. Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 14 Kwietnia 2013 Share Napisano 14 Kwietnia 2013 Cześć, po tych Twoich zastrzeżeniach o powrocie do modeli po dłuższej przerwie widać, że wyszła Ci ona na zdrowie. Spit staranny, czysto sklejony, elegancko położony kamuflaż i kalki. Z łoszem niestety się zgadzam - za mocno. Przy głębokich i sporych liniach warto rozważyć rezygnację z łosza i może nieco pokombinować z cieniowaniem. Ale jestem przekonany, że na żywo - jako że to 72 - wygląda subtelniej Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Krysia stanęła na kołach. dokleiłem chłodnice pod skrzydłami. Zostało trochę okopceń, antena, śmigło i wydechy. Niestety wciąż po zdjęciu maskowania z oszklenia wychodzą jaśniejsze krawędzie przy ramach. Tym razem przed zdjęciem masek naciąłem delikatnie nożykiem przy samej krawędzi tak żeby nie odrywała się farba z ram, razem z taśmą. Nie pomogło. WTF? - szukam pomysłu dalej... I na koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Bardzo podoba mi się Twój SPit, pomimo nieco "kartonowego" wyglądu z powodu bardzo mocnego washa na liniach podziałowych - może to być też wina zdjęć i zbliżęń, oświetlenia... Kiedy ja będę umial tak malować samoloty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Shading też chyba nie do końca udany. Widać prześwity plastiku, szczególnie na spodzie. A chyba powinno być tak że spod barwy wyłazi tylko trochę przyciemnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Widać prześwity plastiku, szczególnie na spodzie. W dwóch miejscach na spodzie skrzydła wyszło trochę sreberka po zdjęciu taśmy po malowaniu, prześwitów plastiku nie stwierdziłem. A chyba powinno być tak że spod barwy wyłazi tylko trochę przyciemnienie? Ano powinno być tak. Za jakieś dziesięć modeli będzie lepiej. Mam też wrażenie, że z tym preszejdingiem w 72 to większa sztuka - wymaga więcej finezji i więcej wprawy niż 48. Ale może to tylko moje wrażenie. Na następnych modelach poćwiczę i się zobaczy. No i coraz bardziej mnie jednak większa skala kusi... Bardzo podoba mi się Twój SPit, pomimo nieco "kartonowego" wyglądu z powodu bardzo mocnego washa na liniach podziałowych - może to być też wina zdjęć i zbliżęń, oświetlenia... Najbardziej to wina stosunkowo głębokich i szerokich podziałów w modelu. Właściwie nawet bez washa było ciemno i grubo. Jak będę robił kolejnego Spita Airfixa to spróbuję bez czarnego preszejdingu, z rozjaśnianiem po bazie i z szarym washem. Z takim rodzajem linii powinno wyjść lepiej Kiedy ja będę umial tak malować samoloty Stanowczo Cię poniosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Mam też wrażenie, że z tym preszejdingiem w 72 to większa sztuka ... Dlatego też sam w ogóle nie stosuje tej techniki... Jak chcę coś tam przyciemnić, to wolę ołówkowy postshading. Ale są koledzy, którzy bardzo ładnie "szadują" w 1/72, co u mnie nieodmiennie wzbudza podziw! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 6 Maja 2013 Autor Share Napisano 6 Maja 2013 No i w zasadzie na tym koniec. Znowu dużo bezcennych doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Robert - wyjaśnij proszę - z jednej strony "ładny", z drugiej ludzik pęka ze śmiechu. Nie jarzę... Model mi się podoba w przyjętej konwencji, przede wszystkim chodzi mi o staranność i czystość wykonania. O zbyt mocnym łoszu już było. Bardzo sprawnie wyszło malowanie zwłaszcza w zakresie granic kolorów. Kwinto - czekam na Twój kolejny warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Robert - wyjaśnij proszę - z jednej strony "ładny", z drugiej ludzik pęka ze śmiechu. Nie jarzę... Grześ zajarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 6 Maja 2013 Autor Share Napisano 6 Maja 2013 Spoko Panowie, dzięki za wyrazy uznania Kwinto - czekam na Twój kolejny warsztat Już za chwileczkę, już za momencik Coś tam zacząłem dłubać, ale już w większej skali. Jak będę miał chwilę to trzasnę parę fotek nowego i wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Ale ładniutki, gratuluję pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 A tak w zasadzie to dlaczego autor wykpił się raptem 3 fotkami gotowego modelu bez pokazania spodu i nie zrobił jak należy galerii w odpowiednim dziale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 11 Maja 2013 Autor Share Napisano 11 Maja 2013 Ale ładniutki, gratuluję pracy Bardzo ładny. Dziękuję A tak w zasadzie to dlaczego autor wykpił się raptem 3 fotkami gotowego modelu bez pokazania spodu i nie zrobił jak należy galerii w odpowiednim dziale? Temat znajdzie jeszcze swoistą kontynuację. Będzie komplet, będzie zbiorcza galeria. A co do spodu to proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Bardzo fajny model. Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 27 Września 2013 Autor Share Napisano 27 Września 2013 Hmm... Coś tam kiedyś o kontynuacji tematu pisałem. No to proszę 2 x Airfix + Tamiya. Mk I WZoT RAFu z 19 Sqnu Mk II PKoH z 315-go Mk Vb - może maltańczyk, a może pustynny, zobaczymy. Wszystkie trzy prosto z pudła bez dodatków, mam parę pomysłów na malowanie, które chcę sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi