koksik750 Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 witajcie. mam problemy. chce pomalowac moj model farbami vallejo air ale cos jest nie tak.. rozcienczam je specjalnym rozcienczalnikeim do farb vallejo air, rozcienczalem woda ale caly czas to samo. ponizej zdjecie kawalku platiky pomalowanego farba vallejo air i zdjecie kompresora gdzie znajduje sie skroplona woda - czy to normalne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 nic nie widze, daj wyraźniejsze zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 17 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2007 co do platiku to widac czerwone przeswitujace kropki a co do kompreosra to poprostu skroplona woda czy to normalne ze tam sie skrapla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 czy to normalne ze tam sie skrapla?Tak, normalne, od tego wlasnie jest ten pojemnik - zeby skrapac wode z powietrza. Nota bene, to sie nazywa odwilzacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 17 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2007 Dzięki wielkie, a może wiesz czym spowodowane są te czerwone plamy na plastiku po malowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 Prawdopodobnie nie odtlusciles plastiku i Ci sie oczka porobily. Czy plastik jest koloru czerwonawego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 17 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2007 Tak plastik jest czerwony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 No to wszystko jasne. Prawdopodobnie nie odtlusciles plastiku i Ci sie oczka porobily. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 17 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2007 Tzn.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 17 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2007 Ale na podkładzie również robią się takie oczka, dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 No kurde chlopie, rusz troche glowa! Skoro plastik jest TLUSTY, to jak sie maja nie zrobic oczka? Przed polozeniem jakiejkolwiek farby, nie wazne, czy to bedzie podklad, czy lakier bezbarwny, TRZEBA ODTLUSCIC malowany material. No ja nie wiem, co tu moze byc jeszcze niejasne. Odtluscic to znaczy usunac tluszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian_anna Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 majek, ale odsysanie tłuszczu jest dość drogie i nie każdego na to stać.. hehe. koksik750 - przed malowaniem umyj plastik w wodzie z niewielką ilością płynu do naczyń, potem osusz i maluj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 odsysanie tłuszczu jest dość drogie i nie każdego na to stać.. hehe.Hiehie... Ja przed malowaniem odtluszczam plastik benzyna ekstrakcyjna. W ogole benzyna to jest magiczny specyfik. Nadaje sie do wszystkiego. Do mycia modelu, plukania aerografu, a nawet, w sytuacji podbramkowej (gdy nie ma nic innego pod reka), do rozcienczania farb (emalii w szczegolnosci, ale akryle tez by sie dalo, podejrzewam). Jak czyszcze? Maczam sobie wacik kosmetyczny w benzynie i przecieram nim model. A drobniejsze czesci to nawet wrzucam do jakiegos niewielkiego sloiczka z benzynka. Uprzedze pytanie. Nigdy mi nie weszla w reakcje z plastikiem. Nawet pomalowane powierzchnie tak czyszcze. Farba musi byc dobrze wyschnieta, rzecz jasna. Jak sie delikatnie przeciera, to nie powinno jej ruszyc. Benzyna ma ta przewage nad woda z plynem (oczywiscie jest to tez dobry sposob), ze blyskawicznie wyparowuje i od razu mozna przystepowac do malowania. Nie trzeba czekac, az woda wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 To jakaś dziwna benzyna ekstrakcyjna musi być Majek... Serio nic sie nie dzieje? Ja benzyną lakową, która jest słabsza niż ekstrakcyjna, przypadkiem prysnąłem na figurkę którą malowałem Vallejo(pomyliłem strzykawki) i farba momentalnie się złuszczyła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 Serio mowie. Moze to zalezy od farby i plastiku? Ja przecieralem elementy malowane emalia, ale to taka naprawde po kilku dniach schniecia. Moze na akryle reaguje innaczej, tak, jak piszesz... Wiadomo, jak sie mocniej przytrze, to zmyje kazda farbe, zeby nie wiem ile schla. Tez mi sie obilo o uszy, ze plastik potrafi zezrec. Fakt, czasem tworzywo sie lekko matowi, ale nic wiecej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 Hmm no mnie to też dziwi bo czasem stosuje bęzyne ekstrakcyjną do rozcieńczania farb i wole nie wspominać co się stało gdy przez pomyłke zbyt wcześnie trysnołem drugąwarstwę farby. Z akrylami nie wczodzi za to w reakcje, a przekonałęm się o tym podczas gruntownego czyszczenia aero kiedy cała emalia fajnie odpłyneła odkrywając warstwy akryli które chyba tylko papier ścierny by usunoł. Jeśli chodzi o zjadanie plastiku to nie wiem bo nigdy tak nie czyściłem elementów modelu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 Tak samo jak Majek używam benzyny extrakcyjnej do odtłuszczania powierzchni modeli i potwierdzam, że jeszcze nigdy nic się nie stało od niej plastikowi. Benzyny także używam też do zmywania metalizerów, natomiast odradzam mycie w niej pędzelków - zżera włosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 natomiast odradzam mycie w niej pędzelków - zżera włosie.O, no co Ty? W zyciu mi sie nic takiego nie stalo. Pedzelki, tak samo jak male czesci, po malowaniu wkladam do sloiczka z benzyna zeby mi nie zaschly. Moze to tez zalezy od pedzla? Ja chyba mam wszystkie z naturalnego wlosia i moze dlatego nic mi sie z nimi nie dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 Ja posiadam pędzelki italerowskie, za każdym razem gdy je wymyję w benzynie lub zmywaczu Wamod to włosie jest coraz mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 Zawsze myłem pędzelki w benzynie albo w rozpuszczalniku "Nitro", tylko później płukałem je w wodzie z mydłem i w czystej wodzie, nie było problemu z włosiem. Niestety nie pamiętam jakie to były pędzelki, ale na pewno nic wyszukanego i drogiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 20 Sierpnia 2007 Share Napisano 20 Sierpnia 2007 potwierdzam....też używam benzyny ekstrakcyjnej do czyszczenia modeli, a żeby było weselej, to myślałem że ja jakis profan jestem . natomiast benzyna lakowa potrafi rozkleić model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 20 Sierpnia 2007 Share Napisano 20 Sierpnia 2007 A ja do odtłuszczenia modelu używam alkoholu izoprpylowego jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 20 Sierpnia 2007 Share Napisano 20 Sierpnia 2007 A ja do odtłuszczenia modelu używam alkoholu izoprpylowego jest superW zasadzie na jedno wychodzi, co benzyna... Tylko izopropyl chyba bardziej capi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 20 Sierpnia 2007 Share Napisano 20 Sierpnia 2007 Czytam i przekonuję się, że ilu modelarzy tyle sposobów na odtłuszczenie plastiku. Ja natomiast robię delikatny roztwór z sody kaustycznej[uwaga rozpuszcza związki organiczne włącznie z ciałem ludzkim] i takim roztworkiem pędzelkiem ze sztucznym włosiem myję model. Sposób podpatrzony z pewnej słynnej angielskiej firmy samochodowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi