Kriston Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Witam Chciałem przedstawić swój nowy model nad którym ostatnio pracowałem jest to Jagdtiger z Dragona w barwach 3 kompanii 653 sPzjag Abteilung, Neustadt, Niemcy, marzec 1945. Schemat zaczerpnięty z Wydawnictwa Militaria z zeszytu nr 207 pt Jagdtiger Jagdpanther. Model w zasadzie z pudła dodałem jedynie lufę działa RB i dorobiłem kilka spawów. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 I dobrze że go tak nie utytłałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Robi wrażenie jak robiłeś te kropki kamuflażu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 A ja jestem ciekawy ile to jeszcze razy zobaczę wycior pomalowany na biało-czerwono ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 A ja jestem ciekawy ile to jeszcze razy zobaczę wycior pomalowany na biało-czerwono ?? Ten element często jest mylony z tyczkami artyleryjskimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Model bardzo fajnie wykonany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2013 (edytowane) A ja jestem ciekawy ile to jeszcze razy zobaczę wycior pomalowany na biało-czerwono ?? Tak było pokazane na rysunku z Militariów na którym się wzorowałem dlatego tak pomalowałem ten element. . Robi wrażenie jak robiłeś te kropki kamuflażu ? kropki zrobiłem takim przyrządem do malowania paznokci wygląda to mniej więcej jak pręcik zakończony czymś w rodzaju kuleczki. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POLAKKK Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Nic dodać, nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 A ja jestem ciekawy ile to jeszcze razy zobaczę wycior pomalowany na biało-czerwono ?? Tak było pokazane na rysunku z Militariów na którym się wzorowałem I wszystko jasne, "Militaria". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 30 Stycznia 2013 Share Napisano 30 Stycznia 2013 Robi wrażenie jak robiłeś te kropki kamuflażu ? kropki zrobiłem takim przyrządem do malowania paznokci wygląda to mniej więcej jak pręcik zakończony czymś w rodzaju kuleczki. Dobry patent wyszły super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 31 Stycznia 2013 Share Napisano 31 Stycznia 2013 Nie uzurpuję sobie prawa do znawstawa tematu, ale czy aby na pewno nie są to właśnie tyczki? Ni mniej ni więcej na tej stronie: http://s751.beta.photobucket.com/user/myrda/media/Wehrmacht/Jagdtiger.jpg.html jak by na to nie patrzeć jest coś co jest biało czerwone, a fotka pochodzi z czasów słusznych. Zatem, jaki tu ma być błąd? Skręcany wycior jest na prawej burcie pancerza. Jest ok, bardzo ładna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 1 Lutego 2013 Autor Share Napisano 1 Lutego 2013 Dzięki drago101 za poparcie mojej wizji twórzej i poprawności merytorycznej szkicu z Militariów, może tym razem nie popełnili błędu, zamieszczając rysunek na którym się wzorowałem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 Kropki, zwłaszcza brązowe, wyglądają kiepsko. Chyba farba była za gęsta. Wyglądają jak przyklejone kawałki papieru. Tak to model w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 7 Lutego 2013 Share Napisano 7 Lutego 2013 Tyczki ok, mogą być biało-czerwone. Tylko chociaż zrób przesunięcia kolorów względem siebie, na sąsiadujących tyczkach, no i zaostrzone końce z jednej strony, a prosto ścięte z drugiej. Wtedy nie ma końcówek gwintowanych. Co do pasków równych, wygląda jakby ktos najpierw włożył tyczki wuchwyty, a potem do równa pomalował (kadłub by pewnie zachlapał wtedy też ). Wyszło jak malowanie kamuflazu na kołach razem z kadłubem - efekt czołgu unieruchomionego a następni pomalowanego swieżo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 Ładny kolosik ci wyszedł co do tyczek ja mam w swoim też dwu kolorowe zaczerpnięte z fotek , problem jest iż można je pomylić z wyciorami Jak masz parę złoty to kup karton i na jego tle rób fotki , będzie lepiej dla modelu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Nie pomylisz. Wycior z trzech elementów równej długości był mocowany na prawej burcie, tyczka na lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Tylko, że to jedyny egzemplarz JT z takimi "tyczkami". Nie znam innego pojazdu z takim malowaniem. Powód może być bardzo prosty, to pojazd testowy na poligonie. Na tyczki też mi to nie wygląda, bo nie widzę rurki zakończonej szpikulcem. Tak w ogóle teorii jakoby były to tyczki, a nie wycior przeczy też fakt, że na co załodze JT tyczki? Toć to nie haubica tylko niszczyciel, a tak poza tym, po złożeniu wszystkich rurek z jednej strony wozu, wycior byłby stanowczo za krótki co sugeruje, że elementy po obu stronach to jeden komplet. Wracając jeszcze do tego JT z poligonu, on ma pomalowane dwubarwnie rurki po obu stronach, także teoria , że z jednej strony to tyczki, a z drugiej wycior jest bardzo mało prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Armata PaK 44/2 L/55 kal. 128 mm mogła prowadzić także ogień pośredni ze stanowisk zakrytych dlatego także wykorzystywano do tego celu tzw. tyczkę kierunkową lub inaczej zwaną artyleryjską. Tu kilka innych przykładów dwubarwnego malowania: Zatem w żadnym wypadku nie jest błędem takie pomalowanie tego prostego aczkolwiek niezwykle użytecznego w artyleryjskim rzemiośle przyrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Armata PaK 44/2 L/55 kal. 128 mm mogła prowadzić także ogień pośredni ze stanowisk zakrytych dlatego także wykorzystywano do tego celu tzw. tyczkę kierunkową lub inaczej zwaną artyleryjską. Tu kilka innych przykładów dwubarwnego malowania: Zatem w żadnym wypadku nie jest błędem takie pomalowanie tego prostego aczkolwiek niezwykle użytecznego w artyleryjskim rzemiośle przyrządu. Pomalowanie dwubarwne tyczek jest jak najbardziej prawidłowe, tylko, że JT nie miał tyczek. Na tym filmiku nie ma nić co by potwierdziło, że to tyczki. Większość pojazdów w ogóle nie ma tych rurek, kilkanaście zdjęć to muzealne egzemplarze, a widziałem chyba nawet jeden model. Tylko dwa zdjęcia przedstawiają pojazd z dwubarwnymi tyczkami i to jest dokładnie ten JT z poligonu. Także no bonus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Czy koledzy mieli osobiście doczynienia z artylerią? Ja miałem. Dlatego nie odważę się stwierdzić, że tak prostego, a jednocześnie użytecznego sprzętu przynajmniej w nowych fabrycznie Jagdtigerach nie było. A bazowanie wyłącznie na fotografiach pojazdów "zmęczonych życiem" czy wręcz zniszczonych może prowadzić do wniosku, że skoro brak np. kilku kół jezdnych to oznacza, że nigdy ich tam nie było. Zresztą jeśli chodzi o materiał zamieszczony na youtube to na zdjęciach z epoki mamy trzy przykłady "pręgowanego czegoś", dwa pierwsze to ten sam pojazd, natomiast trzecie przedstawia już inny wóz. Na pierwszy rzut oka widać, że dwa pierwsze są w kamuflażu wielobarwnym, natomiast ten nad "bajorkiem" ma jednolite malowanie. Różni je jeszcze kilka szczegółów, mianowicie liczba zapasowych ogniw gąsienic na nadbudowie, a także co ważne zwłaszcza na fotce drugiej i trzeciej widoczna jest ewidentna różnica w fartuchach błotników. Na totogrfi drugiej widać, że są bez zimmeritu, natomiast na trzeciej zimmerit aż kłuje w oczy. Oczywistym błędem jest także przyjmowanie dziwnego założenia, że armata JT była li tylko i wyłącznie sprzętem przeciwpancernym. Podobna sytuacja miała miejsce w wypadku "zwierobojów" ISU-122 i ISU-152. Prowadziły wielokrotnie ogień ze stanowisk zakrytych pomomo faktu, że z założenia miały zwalczać głównie pojazdy pancerne przeciwnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Widze tyczki walkowane ktorys juz raz ilez mozna pisac o tym samym. Niemniej model udany tez takiego dzialam tylko mniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Spokojnie. Więcej tego tematu nie poruszę. Nie każdemu musi zależeć na merytorycznej poprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Czy koledzy mieli osobiście doczynienia z artylerią? Ja miałem. Dlatego nie odważę się stwierdzić, że tak prostego, a jednocześnie użytecznego sprzętu przynajmniej w nowych fabrycznie Jagdtigerach nie było. A ja się odważę, bo to byłoby absurdalne, JT to nie haubica i nie w takim celu był projektowany. A bazowanie wyłącznie na fotografiach pojazdów "zmęczonych życiem" czy wręcz zniszczonych może prowadzić do wniosku, że skoro brak np. kilku kół jezdnych to oznacza, że nigdy ich tam nie było. . Świetna teoria, równie dobrze nie można wykluczyć, że niektóre na płytach nad silnikowych miały działko 20mm zamiast MG. Ale na serio Jest kilkadziesiąt zdjęć z czego ledwie są dwa, no może 3 zdjęcia i wszystkie dotyczą tego samego wozu, albo z tej samej serii przedprodukcyjnej i zostały wykonane podczas testów poligonowych. Nie znam ani jednego Henschela z takim malowaniem tych rurek. A chętnie bym przygarnął takie foto. Zresztą jeśli chodzi o materiał zamieszczony na youtube to na zdjęciach z epoki mamy trzy przykłady "pręgowanego czegoś", dwa pierwsze to ten sam pojazd, natomiast trzecie przedstawia już inny wóz. Na pierwszy rzut oka widać, że dwa pierwsze są w kamuflażu wielobarwnym, natomiast ten nad "bajorkiem" ma jednolite malowanie. Różni je jeszcze kilka szczegółów, mianowicie liczba zapasowych ogniw gąsienic na nadbudowie, a także co ważne zwłaszcza na fotce drugiej i trzeciej widoczna jest ewidentna różnica w fartuchach błotników. Na totogrfi drugiej widać, że są bez zimmeritu, natomiast na trzeciej zimmerit aż kłuje w oczy. What? O którym JT piszesz? Który JT w kamuflażu ma tyczki na tym materiale? Ja tam widzę 3 zdjęcia na których jest JT Porsche z zimmem i tyczkami. Dokładnie w momencie: 1.01, 1.13, 1.20. Z tym ostatnim zdjęciem byłbym ostrożny, bo widziałem je kiedyś opisane jako zdjęcie modelu. Oczywistym błędem jest także przyjmowanie dziwnego założenia, że armata JT była li tylko i wyłącznie sprzętem przeciwpancernym. Podobna sytuacja miała miejsce w wypadku "zwierobojów" ISU-122 i ISU-152. Prowadziły wielokrotnie ogień ze stanowisk zakrytych pomomo faktu, że z założenia miały zwalczać głównie pojazdy pancerne przeciwnika. Ale czego to dowodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 No cóż okazuje się, że mimo faktu iż miałem przez sporo lat doczynienia na co dzień z "Goździkami" i "Danami" o artylerii nie wiem nic. Człowiek zatem widocznie uczy się aż do śmierci! Dyskusja jest zatem jak dla mnie pozbawiona sensu i mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi