verde Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 Cześć! Na warsztat idzie wszystkim znany model Zvezdy T-34-85. Będzie to raczej model testowy na którym będę próbował różnych technik modelarskich.Przejrzałem trochę warsztatów i wiem że model wymaga sporu poprawek.Jestem początkującym modelarzem więc nie będę się zagłębiał w jakieś wielkie naprawy postaram się poprawić chociaż fakturę odlewu wieży.Posklejałem już trochę podwozia,koła są jak na razie przyczepione na sucho. Jakość zdjęć nie powala ponieważ robiłem je telefonem ale jak na razie niestety nie mam lepszego sprzętu fotograficznego.Jutro postaram się wstawić zdjęcia wieży z nową fakturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 Z ciekawością będę zaglądał. Składam właśnie dokładnie ten model ;). Główne elementy mam już posklejane i też zastanawiam się nad fakturą wieży oraz wykonaniem łączenia odlewów na niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 Dla mnie nie znany ale podobno można zrobić z niego przyzwoity model , także będę podglądał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 20 Lutego 2013 Autor Share Napisano 20 Lutego 2013 Popracowałem na fakturą oto efekty Te ubytki to miejsca na elementy których jeszcze nie przykleiłem.Maskowane blutacem żebym później szukać nie musiał .Mam wrażenie,że trzeba by fakturę trochę papierem ściernym potraktować.Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 24 Lutego 2013 Autor Share Napisano 24 Lutego 2013 Mały update . Dół i góra na razie na sucho ponieważ mam dylemat co do gąsienic.Zestawowe wyglądają tak: No i nie wiem czy dawać zestawowe czy może szukać jakiś inny?. Patrzyłem w na różnych stronach to AFV kosztują około 70zł a Friulmodel to koszt około 100zł jak dla mnie to trochę za drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Poszukaj po sklepach gąsek Bilka.Są dość fajne i na pewno lepsze od zestawowych. http://modelworld.com.pl/bilek-808-135-t34su100-separate-tracks-for-t34-basis-gasiennice-do-t34-p-3575.html http://www.hobbysta.pl/gasienice-do-t34su100-p-12400.html?currency=PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Tych nylonków raczej bym nie dawał przednie błotniki też możesz dorobić z blaszki roboty nie dużo a efekt lepszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Fakturę wieży zrobiłeś szpachlą Tamki dwuskładnikową, czy może inny patent?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 24 Lutego 2013 Autor Share Napisano 24 Lutego 2013 Jutro postaram się pomęczyć błotniki i wrzucę zdjęcia tego co wyszło. Fakturę wieży zrobiłeś szpachlą Tamki dwuskładnikową, czy może inny patent?. Fakturę robiłem tym http://www.tamiya.com/english/products/87095putty/index.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Dzięki za odpowiedź . Fakturka wyszła fajnie, czekamy na mod błotników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 2 Marca 2013 Autor Share Napisano 2 Marca 2013 Zbyt wiele się nie zmieniło pomęczyłem jedynie błotniki oraz KM.Ruszę do przodu kiedy gąski do mnie przyjdą.A oto zdjęcia: Błotniki skleić klejem CA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Przerwa była ogromna ale zbyt wiele się nie zmieniło za to podręcznikowo skopałem gąsienice Bilka za które się niedawno wziąłem.Oto zdjęcia tej masakry I to jest strona lewa która mi się niestety przykleiła do kół, za późno to zauważyłem i już nie chciało odejść i do tego ta szpara która sam nie wiem jak wyszła.A teraz prawa która w sumie nie wygląda lepiej : I w kawałkach : Gąsienice składałem przy pomocy taśmy klejącej i kleju Tamiya extra thin. I oczywiście często dawałem za dużo kleju i powychodziło takie coś : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Sam mam zaczęte i odłożone na przyszły miesiąc T-34/85, ale z Tamiyi (staroć straszny ), a do niego te same gąski Bilka. W Twoich gąsienicach góra jest zrobiona wg.mnie OK, zwisaja ładnie, ale wydaje mi się masz porobione nieco za duże zwisy na dole pod kołami pierwszymi i ostatnimi (napinającymi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Hej, właśnie siedziałem na tymi Bilkami szlifując je. Zrobiłem jedną ramkę, do drugiej się zbieram... i nie wiem kiedy się przemogę. Wygląda tak jakby klej je topił?. Dziwne, bo czytałem, że ten klej nie nadtapia tworzywa... Odnośnie szpary, ile dałeś ogniwek na gąsienice i czy masz koło napinające mocno wklejone?. Może dałoby nim cos podregulować?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Odnośnie szpary, ile dałeś ogniwek na gąsienice i czy masz koło napinające mocno wklejone?. Może dałoby nim cos podregulować?. Na razie ich nie przyklejałem na stale i dokładnie teraz nie sprawdzę liczby, bo mam ten model w innym miescie (siedzę po wypadku u rodzinki i poza przywiezionym tu warsztatem mam tylko inne 2 modele ze sobą), ale pamiętam, że mi zostały na pewno jakieś dwa ogniwka z ramki po nałożeniu gąsek - zaznaczam, że to Tamiya, więc może inaczej nieco wyglądać z wymiarami niż Zvezda. A koła napinające mam tam wklejone tak, że szybciej wyrwę pół modelu niż je przesunę gdzieś U Ciebie jak się da to bym wywalił po jednym ogniwku z tych zwisów co pisałem, przesunął z góry na dół resztę nieco o ile się da i będzie gitara. Za 2-3 tygodnie wrócę do domu, zabiorę się do swojego T-34, to wrzucę warsztacik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Ja na szczęście jeszcze kół nie kleiłem. A ogniwka z jednej ramki są wycięte i wstępnie wyszlifowane. Będę składał jak z drugą ramką się uporam. U mnie na wewnętrznej stronie ogniw są zbyt wyraźne ślady po wypychaczach, musiałem je szpachlować. O ile dobrze doczytałem, to gąska w T-34/85 składała się z 72 ogniwek. W ramce są 84 ogniwka. W 72 szt. będę celował, jak wyjdzie to zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 No i tu jest problem ,z tego co pamiętam to wyszło chyba z 74. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2013 No i mam problem z malowaniem.Skoro gąski już są chciałem pomalowań wannę i tu niespodzianka z farbką Italeri Acrylic paint.Rozcieńczana wodą to porażka totalna, wódką trochę lepiej ale i tak wychodzi z pod farby inny kolor.Chodzi mi tu o taki efekt pękającej farby z której z pod spodu wychodzi zupełnie inny odcień.Malowanie pędzlem, model był odtłuszczony.Czy mam zainwestować w pactrę czy jest na to sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Podkład kładł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2013 W sklepie powiedzieli, że pod to nie trzeba :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Ustalmy coś, dałeś tę rozcieńczoną farbę na goły plastyk czy na inną warstwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Na goły plastik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Akrylem możesz pomalować goły plastyk, ale prawie bez użycia wody i należy ostro pracować pędzlem aby farba schła w czasie malowania - to jest syzyfowa praca. Najlepiej natryskowo podkład a na to baza. Jak brak aero możesz dać z pędzla bazę emaliową (np, humbrol) i na to akryl lub malować jak pisałem wcześniej z minimalnym użyciem wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 kup sobie jakiś podkład w sprayu zaoszczędzisz sobie pracy i nerwów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Dzięki za pomoc .Przy najbliższej okazji zainwestuje w podkład w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi