Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Na warsztat idzie wszystkim znany model Zvezdy T-34-85.

867cdad5-eb16-4f65-99a5-463e25d10897_zps13ce8cc2.jpg

Będzie to raczej model testowy na którym będę próbował różnych technik modelarskich.Przejrzałem trochę warsztatów i wiem że model wymaga sporu poprawek.Jestem początkującym modelarzem więc nie będę się zagłębiał w jakieś wielkie naprawy postaram się poprawić chociaż fakturę odlewu wieży.Posklejałem już trochę podwozia,koła są jak na razie przyczepione na sucho.

bef70100-bb82-4912-8305-908d0c9de9e8_zpsdab1f9e4.jpg

Jakość zdjęć nie powala ponieważ robiłem je telefonem ale jak na razie niestety nie mam lepszego sprzętu fotograficznego.Jutro postaram się wstawić zdjęcia wieży z nową fakturą.

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Z ciekawością będę zaglądał. Składam właśnie dokładnie ten model ;). Główne elementy mam już posklejane i też zastanawiam się nad fakturą wieży oraz wykonaniem łączenia odlewów na niej.

Napisano

Dla mnie nie znany ale podobno można zrobić z niego przyzwoity model , także będę podglądał .

Napisano

Popracowałem na fakturą oto efekty

a561a4f9-bea3-4dd9-8e53-742512dcb9c8_zps303f8bac.jpg

f9d2181f-bc6c-4210-880d-8d536044a575_zps69eecabe.jpg

Te ubytki to miejsca na elementy których jeszcze nie przykleiłem.Maskowane blutacem żebym później szukać nie musiał .Mam wrażenie,że trzeba by fakturę trochę papierem ściernym potraktować.Co o tym sądzicie ?

Napisano

Mały update .

20130223_145356_zpsf25fe823.jpg

20130224_094624_zpsea6ec015.jpg

20130223_145925_zpse90f6a39.jpg

20130223_150241_zps194b2b6a.jpg

Dół i góra na razie na sucho ponieważ mam dylemat co do gąsienic.Zestawowe wyglądają tak:

20130224_093040_zps410a6738.jpg

20130224_093115_zps0418bf39.jpg

No i nie wiem czy dawać zestawowe czy może szukać jakiś inny?. Patrzyłem w na różnych stronach to AFV kosztują około 70zł a Friulmodel to koszt około 100zł jak dla mnie to trochę za drogo.

Napisano

Tych nylonków raczej bym nie dawał przednie błotniki też możesz dorobić z blaszki roboty nie dużo a efekt lepszy .

Napisano

Zbyt wiele się nie zmieniło pomęczyłem jedynie błotniki oraz KM.Ruszę do przodu kiedy gąski do mnie przyjdą.A oto zdjęcia:

WP_000015_zps5737a972.jpg

WP_000008_zpsd6edb04d.jpg

WP_000006_zps0f7c9c3a.jpg

WP_000009_zps3d7e6fb0.jpg

Błotniki skleić klejem CA ?

• 5 months later...
Napisano

Przerwa była ogromna ale zbyt wiele się nie zmieniło za to podręcznikowo skopałem gąsienice Bilka za które się niedawno wziąłem.Oto zdjęcia tej masakry

DSCF5264_zpsae431c33.jpg

DSCF5262_zps5ad03e6f.jpg

DSCF5261_zps643d718c.jpg

DSCF5251_zps9a23c929.jpg

I to jest strona lewa która mi się niestety przykleiła do kół, za późno to zauważyłem i już nie chciało odejść i do tego ta szpara która sam nie wiem jak wyszła.A teraz prawa która w sumie nie wygląda lepiej :

DSCF5254_zps6554dcbf.jpg

DSCF5253_zpsc4a3e791.jpg

DSCF5252_zps537aa338.jpg

I w kawałkach :

DSCF5259_zps628070a9.jpg

DSCF5258_zps84ea5543.jpg

DSCF5256_zps7cb816c6.jpg

Gąsienice składałem przy pomocy taśmy klejącej i kleju Tamiya extra thin. I oczywiście często dawałem za dużo kleju i powychodziło takie coś :

DSCF5255_zps935e2f1f.jpg

Napisano

Sam mam zaczęte i odłożone na przyszły miesiąc T-34/85, ale z Tamiyi (staroć straszny ), a do niego te same gąski Bilka. W Twoich gąsienicach góra jest zrobiona wg.mnie OK, zwisaja ładnie, ale wydaje mi się masz porobione nieco za duże zwisy na dole pod kołami pierwszymi i ostatnimi (napinającymi)

Napisano

Hej, właśnie siedziałem na tymi Bilkami szlifując je. Zrobiłem jedną ramkę, do drugiej się zbieram... i nie wiem kiedy się przemogę.

Wygląda tak jakby klej je topił?. Dziwne, bo czytałem, że ten klej nie nadtapia tworzywa...

Odnośnie szpary, ile dałeś ogniwek na gąsienice i czy masz koło napinające mocno wklejone?. Może dałoby nim cos podregulować?.

Napisano
Odnośnie szpary, ile dałeś ogniwek na gąsienice i czy masz koło napinające mocno wklejone?. Może dałoby nim cos podregulować?.

Na razie ich nie przyklejałem na stale i dokładnie teraz nie sprawdzę liczby, bo mam ten model w innym miescie (siedzę po wypadku u rodzinki i poza przywiezionym tu warsztatem mam tylko inne 2 modele ze sobą), ale pamiętam, że mi zostały na pewno jakieś dwa ogniwka z ramki po nałożeniu gąsek - zaznaczam, że to Tamiya, więc może inaczej nieco wyglądać z wymiarami niż Zvezda. A koła napinające mam tam wklejone tak, że szybciej wyrwę pół modelu niż je przesunę gdzieś U Ciebie jak się da to bym wywalił po jednym ogniwku z tych zwisów co pisałem, przesunął z góry na dół resztę nieco o ile się da i będzie gitara.

Za 2-3 tygodnie wrócę do domu, zabiorę się do swojego T-34, to wrzucę warsztacik.

Napisano

Ja na szczęście jeszcze kół nie kleiłem. A ogniwka z jednej ramki są wycięte i wstępnie wyszlifowane. Będę składał jak z drugą ramką się uporam.

U mnie na wewnętrznej stronie ogniw są zbyt wyraźne ślady po wypychaczach, musiałem je szpachlować.

O ile dobrze doczytałem, to gąska w T-34/85 składała się z 72 ogniwek. W ramce są 84 ogniwka. W 72 szt. będę celował, jak wyjdzie to zobaczymy...

Napisano

No i mam problem z malowaniem.Skoro gąski już są chciałem pomalowań wannę i tu niespodzianka z farbką Italeri Acrylic paint.Rozcieńczana wodą to porażka totalna, wódką trochę lepiej ale i tak wychodzi z pod farby inny kolor.Chodzi mi tu o taki efekt pękającej farby z której z pod spodu wychodzi zupełnie inny odcień.Malowanie pędzlem, model był odtłuszczony.Czy mam zainwestować w pactrę czy jest na to sposób ?

Napisano

Ustalmy coś, dałeś tę rozcieńczoną farbę na goły plastyk czy na inną warstwę?

Napisano

Akrylem możesz pomalować goły plastyk, ale prawie bez użycia wody i należy ostro pracować pędzlem aby farba schła w czasie malowania - to jest syzyfowa praca. Najlepiej natryskowo podkład a na to baza. Jak brak aero możesz dać z pędzla bazę emaliową (np, humbrol) i na to akryl lub malować jak pisałem wcześniej z minimalnym użyciem wody.

Napisano

kup sobie jakiś podkład w sprayu zaoszczędzisz sobie pracy i nerwów