gorlock Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Witam! Jako że lada chwila rozpoczynam budowę tego długo oczekiwanego na rynku modelu postanowiłem załozyć wątek warsztatowy. Model zwaloryzowany będzie blaszkami Voyager + klasyczny zestaw lufa RB i liny Eureka. Co do gąsienic to jeszcze nie wiem których użyję, ale będzie to z pewnością produkt z trójki: Friul, Modelkasten lub Masterclub. Na tą chwilę wrzucam fotki kilku ramek z nowymu detalami do wersji early oraz nowej niestety uproszczonej wanny i kół. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Mam prośbę, mógłbyś jeszcze zrobić fotkę z bokiem wieży ? Jestem ciekawy jak rozwiązano mocowanie dolnych mocowań zapasowych ogniw gąsienic. Ja będę robił wcześniejszą wersję, a więc bez zapasów. Już widzę że będę musiał sztukować miejsca po górnych mocowaniach, ale za to nie będę musiał nawiercać wizjerów kierowcy Widzę, że "Continetau" znikną z kół Luty się kończy, a modelu nadal w Europie brak Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 23 Lutego 2013 Autor Share Napisano 23 Lutego 2013 Fotka wieży. Ramkę z jej elementami wzięli chyba z Tigera(P) 6352 czyli jest czyściutka, bez wgłębień na dolne mocowaia ogniw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Ale wymyślili, na szczęście to dobrze dla mnie, ale jestem ciekawy co instrukcja na to ? Nowa wanna, ciekawe czy tym razem lepsze spasowanie będzie, buduj ! Pzdr Ps. Jaki plan co do malowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 23 Lutego 2013 Autor Share Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Instrukcja przewiduje przyklejenie elementu z dolnymi mocowaniami bezpośrednio do boku wieży Jak widać instrukcja też upraszcza parę spraw . Malowanie będzie jednobarwne dunkelgelb (może malowanie pudełkowe "131" 502 Abt. Lake Ladoga o ile znajduje ono potwierdzenie w rzeczywistości bowiem nie znalazłem informacji na temat tego czołgu jak na razie) lub dunkelgelb z zimowym kamo. Edytowane 23 Lutego 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Malowanie będzie jednobarwne dunkelgelb (może malowanie pudełkowe "131" 502 Abt. Lake Ladoga o ile znajduje ono potwierdzenie w rzeczywistości bowiem nie znalazłem informacji na temat tego czołgu jak na razie) http://www.tiif.de/thread.php?threadid=17&sid=b147352aca607d093627eb3b67e0a845 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 23 Lutego 2013 Autor Share Napisano 23 Lutego 2013 Chwile temu znalazłem Zapomniałem zupelnie o tej cennej stronie. Czyli 131 też nie posiada zapasowych ogniw na wieży ale filtrów Faifel także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renovatio Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Sam mam chrapkę na tego tygryska. Można by powiedzieć że, gdyby nie te uproszczone koła i wanna byłby to model idealny. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 2 Marca 2013 Autor Share Napisano 2 Marca 2013 Witam! Jako że w tygodniu nie dysponowałem aparatem, pierwsze fotki z budowy wrzucam dopiero dzisiaj. Jak na razie sklejalność średnia. Burty i przednia płyta (połozona na sucho do zdjęcia) średnio pasowały do nowej wanny, trzeba było szlifować. Połowki wieży także przeciętnie spasowane (koniecznosć szpachlowania), no i tradycyjny dragonowski problem spasowania tylnej cześci górnej płyty kadłuba i klap wentylatorów. Wanna wymagała tymczasowego wstawienia rozpórki w przednej części i kilka innych drobnych poprawek. Stan na dzień dzisiejszy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Marca 2013 Share Napisano 2 Marca 2013 Liczyłem na to, że skoro nowa wanna to znikną niektóre problemy ze spasowaniem Musisz jeszcze gdzieś sprawdzić na większych zdjęciach, czy ten "131" miał otwory wizjerów kierowcy, ale raczej na bank nie miał peryskopu ładowniczego. Niestety nie pomogę, bo jestem odcięty od mojej literatury. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 2 Marca 2013 Share Napisano 2 Marca 2013 Dobrze że ruszyłeś , problemy chyba ja w każdym modelu , po prostu każdy ma cichą nadzieje że ten będzie doskonały Podglądam gdzie są spawy bo ja mam Tamiyii zaczętego i trzeba spawy poprawiać oraz dorabiać . Podglądam dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 2 Marca 2013 Autor Share Napisano 2 Marca 2013 Podglądam gdzie są spawy bo ja mam Tamiyii zaczętego i trzeba spawy poprawiać oraz dorabiać . Jeśli chodzi o spawy to też nie jest doskonały, brakuje conajmniej trzech znaczących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Marca 2013 Share Napisano 2 Marca 2013 Podglądam gdzie są spawy bo ja mam Tamiyii zaczętego i trzeba spawy poprawiać oraz dorabiać .Podglądam dalej . Byś pochwalił się warsztatem, a co do spawów to jedyny minus Tamki. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 Wieczorem wrzucę fotki , na razie pozaklejałem dziurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 10 Marca 2013 Autor Share Napisano 10 Marca 2013 Małe uaktualnienie. Zamknałem skorupę kadłuba. Instrukcja dragonowska sprawia wrażenie robionej na szybko, zdarzają się w niej błędy. Dodałem brakujące spawy na przedniej i tylnej płycie, brakujące kostki mocujące boczne błotniki na bokach przedniej płyty, poszpachlowałem to i owo i rozpoczałem pracę z "biżuterią". Jak na razie zestaw Voyagera nie powala na kolana. Spasowanie blaszek dość marne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Jak na razie zestaw Voyagera nie powala na kolana. Spasowanie blaszek dość marne. A to ciekawe, do Tamiyi wszystko pasowało idealnie. Niepotrzebnie użyłeś te kapsle na wydechy, są trochę za cienkie. Miło popatrzeć na Twój warsztat, chociaż tęsknota za klejeniem mnie dobija. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 10 Marca 2013 Autor Share Napisano 10 Marca 2013 Też mnie troche zdziwiło słabe spasowania blaszek, których użyłem do tej pory. Właśnie owe kapsle (faktycznie troche za cienkie) i osłony wydechów wymagały przeróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Jak na razie zestaw Voyagera nie powala na kolana. Spasowanie blaszek dość marne. A to ciekawe, do Tamiyi wszystko pasowało idealnie. Niepotrzebnie użyłeś te kapsle na wydechy, są trochę za cienkie. Miło popatrzeć na Twój warsztat, chociaż tęsknota za klejeniem mnie dobija. Pzdr Sebastian znam ten ból , mniemam że praca nie pozwala na hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Sebastian znam ten ból , mniemam że praca nie pozwala na hobby Nie ma takiej pracy przez którą bym nie miał czasu na hobby Wyjechałem i warsztat został w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 24 Marca 2013 Autor Share Napisano 24 Marca 2013 Prace dość wolne, ale postępują. Wrzucam parę nowych fotek. Wieża właściwie skończona. Lufa miała być RB ale zdecydowałem sie na lepszego Abera, wieżowy km to RB. Z blaszkami Voyagera więcej problemów na razie nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Blaszki ładnie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) Lufa miała być RB ale zdecydowałem sie na lepszego Abera Dwa razy drożej nie oznacza lepiej, lufy tych producentów niczym się nie różnią To jakiego Tygrysa robisz ? Edit: Wszystkie znaki na ziemi wskazują, że wczesne Tygrysy posiadały mocowania zapasowych ogniw na wieży w konfiguracji 5 i 3 szt, ale najlepiej opierać się na zdjęciu konkretnego egzemplarza. Edytowane 24 Marca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Robi wrażenie . Aż mnie kusi kupic kolejnego Tygrysa i stworzyć go jak należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 robota klasa, miło popatrzeć ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 24 Marca 2013 Autor Share Napisano 24 Marca 2013 Dwa razy drożej nie oznacza lepiej, lufy tych producentów niczym się nie różnią Owszem różnią się. A czym? Wystarczy spojrzeć na obrazki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi