ergie Napisano 24 Sierpnia 2007 Share Napisano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) Rok temu zacząłem budowę 4 makiet budynków uniwersyteckich na potrzeby pewnej wystawy. Trzy są już gotowe, czwarta się kończy (a ja przy niej). Skala makiet to 1:160. materiał spieniony PCV i polistyren. No i kilka roboczych fotek Collegium Maius w Krakowie (stan ok. poł XVI w.) Collegium Carolinum w Pradze (stan ok. poł. XVI w.) Collegio di Spagna w Bolonii (stan ok. poł. XVI w.) i jeszcze w budowie New College w Oxfordzie (stan ok. poł XVI w.) Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 24 Sierpnia 2007 Share Napisano 24 Sierpnia 2007 A ja glupi myslalem caly czas, ze Ty tylko w pojazdach siedzisz no i okretach chyba ostatnio. Znamy sie juz pare lat no i prosze kolejna Cicha woda ... Dla mnie miodzio PS. Kiedy zaczynasz robic remizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 24 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2007 (...)PS. Kiedy zaczynasz robic remizy Jak wszystko pójdzie po mojej myśli w październiku/listopadzie tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 24 Sierpnia 2007 Share Napisano 24 Sierpnia 2007 Collegium Maius w Krakowie (stan ok. XIV/XV w.) - stan jak stan, ale czy ten budynek byl otynkowany w XIV/XV - sie mi nie wydaje. Brakuje tez zygaczy i innych tego typu spraw Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 24 Sierpnia 2007 Share Napisano 24 Sierpnia 2007 Czyli dobrze kombinowalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 24 Sierpnia 2007 Share Napisano 24 Sierpnia 2007 A ja glupi myslalem caly czas, ze Ty tylko w pojazdach siedzisz no i okretach chyba ostatnio. Znamy sie juz pare lat no i prosze kolejna Cicha woda ... Jędruś chyba zapomniałeś, że ergie kiedyś zaprezentował nam makietę wczesnego Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 25 Sierpnia 2007 Share Napisano 25 Sierpnia 2007 podoba mi się, piękna robota bazujesz na jakiś szczegółowych planach tych budynków czy głównie na zdjęciach? Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 25 Sierpnia 2007 Share Napisano 25 Sierpnia 2007 A można by prosić o jakieś zdjęcie, gdzie można by określić wielkość takich cacek? Bom bardzo ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 25 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2007 Makiety są oparte o materiały ikonograficzne dostarczone przez muzeum organizujące wystawę. Nad ich ostatecznym kształtem merytorycznym czuwa konsultant wyznaczony przez muzeum. Człowiek zajmujący się od lat historią i konserwacją architektury. A jeśli chodzi o makietę Collegium Maius to podstawą sporządzenia planów do budowy (poświęciłem temu 500 godzin) makiety był materiał ikonograficzny pokazujący budynek przed przebudową dokonaną w XIX w. (głównie plany Postawki i rysunki Brodowskigo). Ponadto konsultant patrzący mi na ręce ;) jest osobą znającą ten obiekt i jego historię na wylot. Więcej zdjęć zrobi jak makiety wylądują na podstawach, które się robią. Zrobię wtedy też zdjęcia z 1 groszówką ;) Jdnak skalę makiet najlepiej będzie ocenić odwiedzając wystawę, o której jeszcze w odpowiednim momencie pewnie napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 25 Sierpnia 2007 Share Napisano 25 Sierpnia 2007 No spoko... tylko nie XIV/XV, a koniec XV wieku jezeli juz... Jednak jezeli to jest przelom XIV/XV to czy budowle gotyckie byly tynkowane ? Moze mu sie cos z renesansem pomylilo ? Warto sie zapytac pana konsultanta...bo albo zle podales date, albo... to jakas rewelacyjna architektonicznie budowla byla i renesans w architekturze polskiej byl baaardzo wczesnie (tzn. tynkowanie wczesniejszych gotyckich budowli), albo ja jestem w bledzie. Oczywiscie szacun za wykonanie, ale to banal... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 25 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2007 (...)czy budowle gotyckie byly tynkowane ? Moze mu sie cos z renesansem pomylilo ? (...) Gwarantuję, że nie. Natomiast masz rację, że ten przełom wieków bliżej jest wieku XV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 (...)czy budowle gotyckie byly tynkowane ? Moze mu sie cos z renesansem pomylilo ? (...) Gwarantuję, że nie. Natomiast masz rację, że ten przełom wieków bliżej jest wieku XV. - to zapytaj delikatnie tego Pana jak widzi problem zewnetrznego tynkowania Collegium Maius przed 1492 rokiem (twoj model jest bez kruzgankow wiec to stan przed 1492 roku). Warto zapytac delikatnie... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Łożesz w morde Super ci to wyszło. Chociaż tynk na budowlach XV wiecznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 27 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2007 (edytowane) Pewnie że go jeszcze na ten temat przepytam, w końcu ja byłem tylko narzędziem w jego rękach. Natomiast na pewno strzeliłem się z tym przełomem XIV i XV wieku. Bezpiczna wersja to ok. XV w. Krużganków w Maius nigdy nie było, był i jest do tej pory podcień, który jest w makiecie, niestety na tym zdjęciu niewidoczny. Generalnie jeśli chodzi o budownictwo średniowieczne, czerwona cegła + czerwona dachówka to obraz, który nam pozostał w oczach po naszych XIX w. przodkach. Reprezentacyjne budowle miały w dużej części (a może nawet w znaczącej większości) kolorowe dachy, kryte szkliwioną dachówką, układaną w geometryczne wzory. Z tego co wiem w Krakowie został odkryty na jednym z budynków średniowieczny tynk sięgający 1 piętra. ... To tak jak z budowlami starożytnej Grecji. Większość przekonana jest, że były one śnieżnobiałe, a faktycznie malowano je na kolorowo. Edytowane 27 Sierpnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Pewnie że go jeszcze na ten temat przepytam, w końcu ja byłem tylko narzędziem w jego rękach. - super dzieki Krużganków w Maius nigdy nie było, był i jest do tej pory podcień, który jest w makiecie, niestety na tym zdjęciu niewidoczny. - mylisz pojecia - niestety... Dziedziniec otoczony jest arkadowymi kruzgankami o krysztalowych sklepieniach - poznogotyckich. Wklej adresy do przegladarki linki z polskimi znakami slabo dzialaja Podcien - http://pl.wikipedia.org/wiki/Podcień Krużganki - http://pl.wikipedia.org/wiki/Krużganek EDIT: Da sie zrobic, zeby dzialaly prawidlowo ;-) Majek. - dzieki Majek Z tego co wiem w Krakowie został odkryty na jednym z budynków średniowieczny tynk sięgający 1 piętra. ... - mowa o budowlach gotyckich - nie sredniowiecznych... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 27 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Moi profesorowie uczyli mnie, że krużganki są wielokondygnacyjne, natomiast podcienia/arkady tak jak w Maius zajmują jedynie najniższą kondygnację. Stąd o dziedzińcu Maius mówi się "dziedziniec arkadowy" . mowa o budowlach gotyckich - nie sredniowiecznych... Czyli albo uważasz, że renesans to też średniowiecze, albo że w okresie romańskim stosowano tynki zewnętrzne. Poza tym co miałoby oznaczać "gotycki tynk"? A na Wikipedię lepiej się obecnie nie powoływać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Moi profesorowie uczyli mnie, że krużganki są wielokondygnacyjne, natomiast podcienia/arkady tak jak w Maius zajmują jedynie najniższą kondygnację.Stąd o dziedzińcu Maius mówi się "dziedziniec arkadowy" - - pewnie slabo uwazales. Czyli albo uważasz, że renesans to też średniowiecze, albo że w okresie romańskim stosowano tynki zewnętrzne. Poza tym co miałoby oznaczać "gotycki tynk"? - uwazam ze budowla mogla byc zbudowana w sredniowieczu w kazdym dowolnym stylu i otynkowana. Moje kontrowersje wzbudza problem tynkowania budynkow gotyckich - tak wczesnie. Nic osobistego - tylko pytam. Acha - tynk gotycki i owszem tylko ze wewnatrz budowli... A na Wikipedię lepiej się obecnie nie powoływać. - moze i racja. Encyklopedia PWN bedzie OK ?Podcien - http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3958742 Kruzganek - http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3927861 Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 27 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Kończąc dyskusję. Przyznaje się, jestem niedouczonym ignorantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Kończąc dyskusję. Przyznaje się, jestem niedouczonym ignorantem. - to dopisz jeszcze urazonym - tylko trudno mi powiedziec czemu ? Chyba ze wychodzimy z zalozenia ze skoro ktos, z jakiegos powodu, uwaza ze twarozek mozna nazywac pasztetem drobiowym to trzeba sie zgodzic i koniec... Jak pisalem wczesniej nic osobistego - myslalem ze dyskutujemy - nie pyszczymy... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 27 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Nie urażony, tylko nie widzę sensu prowadzenia dalszej wymiany zdań. Po pierwsze to nie ja odpowiadam za kształt merytoryczny makiet, choć się z nim w 100% zgadzam. Po drugie mojego konsultanta i jego dorobek naukowo/zawodowy znam dobrze, a o Tobie nic nie wiem. Po trzecie wypunktowałeś mnie więc podkulam ogon i zmykam się dokształcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 28 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2007 Datowanie budynków pokazanych na makietach zostało ustalone podczas dzisiejszego spotkania z konsultantem na ok. poł. XVI w. Powodem tego przesunięcia nie jest jednak poruszony problem "tynkowania budynków", ale ich kształt architektoniczny (w przypadku Collegium Maius pokazałem bowiem ostateczną formę, jaką osiągnęło ono właśnie w poł. XVI w). Będą wprowadzone też drobne zmiany w detalu Collegio di Spagna (np. zegar musi mieć jedną wskazówkę, te dwuwskazówkowe pokazały się bowiem później). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 28 Sierpnia 2007 Share Napisano 28 Sierpnia 2007 Datowanie budynków pokazanych na makietach zostało ustalone podczas dzisiejszego spotkania z konsultantem na ok. poł. XVI w. Powodem tego przesunięcia nie jest jednak poruszony problem "tynkowania budynków", ale ich kształt architektoniczny (w przypadku Collegium Maius pokazałem bowiem ostateczną formę, jaką osiągnęło ono właśnie w poł. XVI w). - polowa XVI w. ? - do tynkow zero uwag... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi