sabatms Napisano 26 Marca 2013 Share Napisano 26 Marca 2013 witam serdecznie może to nie ten dział ale mam pytanko do wszystkich - robię przymiarkę zakupu farb dla plastyków Talens Van Gogh i pytanie jakie kolory wybrać najlepiej do różnych efektów eksploatacji (lotnictwo i szkutnictwo jak narazie) paleta jest dość wielka więc wolę spytać się Was, i jeszcze jedno 200 ml. na długo starczy jedynie do tego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 Cześć.Jeżeli z rozsądkiem będziesz używał i przygotowywał tyle farby ile ci potrzeba to powinno ci na trochę starczyć kwestia również ile modeli rocznie?Są modelarze którym starcza na rok tubka ale jak mówię kwestia ile modeli i jak się szasta taką farbką.Z kolorów ciężko mi coś powiedzieć (najlepiej dobrać kolory osobiście mając je w ręku).Na pewno czarny,jakiś rudy lub ceglany i brąz czy ciemny czy bardzo ciemny a także biały jeśli coś w zimowym klimacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 A nie myślałeś o farbach Renesans? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2013 A nie myślałeś o farbach Renesans? a jest jakościowo jakaś różnica ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Kurcze, powiem szczerze, nie wiem... Na pewno jest różnica cenowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Kurcze, powiem szczerze, nie wiem...Na pewno jest różnica cenowa joł a jak to wygląda ad ceny i pojemności ???. może ktoś ma porównanie w praktyce które lepiej nabyć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 12 Kwietnia 2013 Share Napisano 12 Kwietnia 2013 Tubka farby olejnej starcza na bardzo długo - przy typowych zastosowaniach zużywa się ich minimalne ilości, stąd moim zdaniem lepiej od razu zainwestować w farby lepszej jakości, niż frustrować się wyrobami tańszymi. Renesansów osobiście nie polecam, jakoś ciężko mi się je rozcieńcza oraz po wyschnięciu często wyglądają dużo gorzej niż zaraz po aplikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Witam. Zależy to od tego, co Chcesz postarzać. Jeśli to WW II, może być np. burnt sienna, burnt umber,ivory black to naprawdę wystarcza. Poza tym, człowieku, po jaką cholerę taka wielka tubka? Na modelarskie potrzeby w zupełności wystarczy Ci 20 albo 40 ml. 200 to jest tuba od bieli tytanowej, czyli największa. Najlepiej Wejdź sobie na np. www.sklep-plastyczny.pl i tam zobacz całą paletę, a później Dobierzesz sobie, co Ci pasuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Renesansy odradzam, talensy polecam, jeśli to ma dla kogoś jeszcze jakieś znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaszek123 Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 Trochę pozowlę sobie odświeżyć temat. Mianowicie wróciłem do modelarstwa i kilkukrotnie przeglądając forum natknąłem się na posty odnosnie farb Talensa. Z tego co się doczytałem w necie są to farby olejne - czy to jest to samo co Humbrol i Revell? Jak to się ma do korzystania z aero? Czym to rozcięczać i w jakim czasie to schnie i jak się to ma do stosunku miedzy czasem, pieniędzmi a efektami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Trochę pozowlę sobie odświeżyć temat. Mianowicie wróciłem do modelarstwa i kilkukrotnie przeglądając forum natknąłem się na posty odnosnie farb Talensa. Z tego co się doczytałem w necie są to farby olejne - czy to jest to samo co Humbrol i Revell? Jak to się ma do korzystania z aero? Czym to rozcięczać i w jakim czasie to schnie i jak się to ma do stosunku miedzy czasem, pieniędzmi a efektamiTo są farby dla artystów plastyków, przeznaczone raczej do malowania na płótnie/desce, niż do malowania modeli plastikowych. W modelarstwie wykorzystywane są przeważnie do robienia washa, a rozcieńczane zazwyczaj terpentyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaszek123 Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 OK. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi